Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’ya bağlı Akdoğan’da yeni açılan 3 su kuyusu tartışmaları da beraberinde getirdi. Yeni açılan 3 kuyunun sularının şebekeye aktarılarak evlere verildiğini belirten Akdoğan köyünden bazı vatandaşlar, bu kuyulardan evlere dağılan suyun tuz oranının çok yüksek ve oldukça sağlıksız olduğunu söyledi. Konu kuyuların 40 yıldan beri içerisindeki tuz oranı nedeni ile kullanılmadığını da savunan köylüler, çamaşır ve bulaşık makinelerinin bile son verilen sudan sonra arızalandığını ileri sürdü. 

Konu ile ilgili Diyalog muhabirine açıklama yağan Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif ise, göreve geldikten sonra evlere tanker ile taşımacılığın sona erdiğini ve kendisinin her evin çeşmesinden su akıttığını belirterek, “Tabii ki bu hizmetimiz de bazı kesimleri rahatsız ediyor” şeklinde konuştu. Diyalog muhabirinin

Akdoğan’daki su sorunu hakkında görüşlerine başvurduğu vatandaş ve yetkililerin görüşleri şu şekilde:

Erdinç Akgür: Su sıkıntısı her köyde mevcuttur, özellikle yaz aylarında bu sıkıntı artmaktadır. Mevcut belediye başkanımızda su temini konusunda çalışmalar yapıyor, elbette ki bu takdir edilecek bir durumdur. Ancak bu konuda daha titiz olunması ve suyun daha sağlıklı bir şekilde temin edilmesi gerekiyor. Şu an devreye yeni sokulan 3 kuyudan çıkarılan su direk olarak şebekeye veriliyor, bu bana  göre doğru bir yöntem değildir. Uygulanması gereken yöntem, kuyudan çıkarılan suyun önce tahlil edilerek içerisindeki tuz, kireç ve koli basili oranının tespit edilerek kullanıma elverişli olması halinde ana depoya aktarılması olmalıdır.  Kuyudan çıkan kireçli su şu anda direk olarak evlerimize verilmektedir,  çeşmelerimizde akan su eskiye göre daha acımtırak, daha kireçli ve daha tuzludur. Bildiğim kadarıyla eski belediye başkanı konu 3 kuyunun tahlillerini yaptırmış ve koli basili oranı yüksek olduğu için bu kuyuları kullanmamıştı. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini ve evlere sağlıklı suyun verilmesini istiyoruz, gelen sudan evdeki makinelerimiz bile etkilenmektedir.

Hasan Çakar (Belediye Meclis üyesi): Öncelikle 24 Mayıs 2016 tarihinde Akdoğan Belediye Meclisi olarak başkan ile beraber Türkiye’den gelen suyun alınması yönünde karar ürettiğimizi belirtmek isterim. Köyümüzde bulunan su kuyularındaki kaynakların azalması nedeni ile belediye başkanımız kendi inisiyatifi ile köy içerisinde bulunan 3 kuyu içerisindeki suların evlere dağıtılması yönünde karar aldı. Toplantıda belediye başkanımıza konu ile ilgili soru yönelttiğimizde, tahlil yaptırdığını ve yapılan tahliller ışığında ilgili kararı aldığını söyledi. Şu anki suyun tuz oranı eskiye göre biraz daha fazladır, ancak başkan bize istediğimiz zaman bizim de tahlil yaptırabileceğimizi söyledi.

Osman Esen  Dağlı: Çeşmelerimizden şu an akan sudan hiç memnun değilim, gelen sulardan dolayı bulaşık makinemizi çöpe atmak zorunda kaldık. Bulaşık makinemizin arızalanması üzerine servise götürdüğümüzde bize sulardaki yüksek kireç ve tuz oranı nedeni ile makinenin bozulduğunu söylediler. Yeni bulaşık makinesi aldık, 15 gün sonra yine aynı problemi yaşadık, eve servisi çağırdığımızda makinenin 1 olan tuz ayarını 6’ya çıkararak makineyi çalıştırmayı başardılar, ancak bize makinenin bir müddet daha bu şekilde çalışacağını, bir süre sonra bu şekilde de çalışamayacağını söylediler. Eski belediye başkanımızın döneminde susuz kaldığımız zamanlar olurdu ancak asla çeşmelerimizden deniz suyu akmazdı.

Latif: Hizmetlerimiz bazılarını rahatsız etti

Konu ile ilgili iddiaları yanıtlayan Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif ise ada genelinde yaşanan ciddi bir kuraklığın bulunduğuna dikkat çekerek köydeki yeraltı sularının da bitme durumuna geldiğini söyledi. Göreve gelmeden önce 170 tane eve tankerlerle su taşındığını ve bunu da hizmet olarak gösterilmeye çalışıldığını belirten Latif, göreve geldikten sonra söz verdiği gibi tankersiz bir Akdoğan sloganını başardıklarını ve şu anda her gün 24 saat her evin çeşmesinden su aktığını söyleyerek, “belli ki bu başarılar bazı çevreleri rahatsız ediyor” şeklinde konuştu. 

Dana: Alınan numune tahlile gönderildi

Diyalog muhabirinin konu ile ilgili görüş istediği Sağlık Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, bunu bir ihbar olarak dikkate aldığını belirterek, derhal Akdoğan’daki su kuyularından numune alınarak Devlet Kimya Laboratuvarı’nda  sonuçlandırılacağını  ve sonuçlarında en kısa zamanda basın yolu ile paylaşılacağını ifade etti. Halkın sağlığının öncelikleri olduğunu söyleyen Kemal Deniz Dana, suyun sağlık koşullarına uygunsuz olması halinde de gerekeni yapacaklarını dile getirdi.