Muratağa köyündeki şehitliği ziyareti sırasında şehit aileleri tarafından tepki gösterilen AKEL'den resmi bir açıklama yapıldı. 

AKEL Basın Bürosu tarafınca yapılan açıklamada, "Bu etkinliklerin hedefi, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin barış ve yeniden birleşme mesajını göndermek ve yurdumuzun kurtuluşu ve yeniden birleşmesi için ortak mücadele gereksinimini vurgulamaktı." denildi.

AKEL tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

"Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ile görüşüp anlaşarak, iki partinin birlikte Aziz Konstantin ve Azize Eleni Mezarlığı ziyaret ederek, EOKA-B’ciler ve Türk istilacılar tarafından öldürülen Kıbrıslı Rumların mezarlarına ve Atlılar’daki Mezarlığı ziyaret ederek, EOKA-B tarafından öldürülen Kıbrıslı Türklerin mezarlarına çiçek koymaları kararlaştırıldı.

Bu etkinliklerin hedefi, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin barış ve yeniden birleşme mesajını göndermek ve yurdumuzun kurtuluşu ve yeniden birleşmesi için ortak mücadele gereksinimini vurgulamaktı. Ayrıca hedef, gerçeğe ve tarihi gerçeklere işaret etmekti; yani 1974’te ve öncesinde işlenen suç ve cinayetlerden ya da Türkiye’nin istilası ve devam eden işgalden bütün Kıbrıslı Rumların ya da bütün Kıbrıslı Türklerin sorumlu olmadıklarına işaret etmekti.

Konstantin ve Eleni Mezarlığında etkinlik normal olarak yapıldı. Atlılar Mezarlığında etkinliğin tamamlanmasının ardından iki partinin liderleri tarafından açıklamalar yapılırken, yaklaşık on kişiden oluşan bir Kıbrıslı Türk grup, AKEL heyetine refakat eden Kıbrıslı Türklere karşı saldırganca bir niyetle harekete geçti. Onların bu hareketi yasa dışı devletin “polisleri” tarafından engellendi.

Ortaya koyulan bu saldırganca tavrı Sayın İzzet İzcan’ın Kıbrıs Türk basınına yaptığı açıklamayla kınamasının ardından, AKEL heyeti oradan ayrıldı. Atlılar’a gitmemize belki bazı kişilerin tepki gösterebilecekleri konusunda AKEL olarak uyarılmıştık. Buna rağmen bu ziyareti yapmayı istedik. Bu adımın atılması gerektiğine inanıyoruz ve bu adımı atmayı tarihi bir borç olarak gördük.

Her halükarda biz çözüm için mücadele etmeye devam edeceğiz ve tarihi gerçeklerin halkımızın bilincinde yer etmesine yardımcı olacak başka inisiyatifler üstlenmeye de devam edeceğiz.

Bugün Atlılar’da olay çıkarmaya kalkışanlar az sayıda bazı kişilerdi. Onların Kıbrıs Türk toplumunun çoğunluğunu temsil etmedikleri inancındayız. Tıpkı onlarla aynı görüşte olan bazı Kıbrıslı Rumların da Kıbrıs Rum toplumunun çoğunluğunu temsil etmedikleri gibi…

Hiçbir şeyin Kıbrıs’ta barışı engellemesine izin vermeyelim. "