Pelin Dal

Dövizin yükselmesi nedeni ile vatandaşın ve esnafın perişan olduğunu belirten Ünal Akifler, hükümetin bir an önce önlem alması gerektiğini söyledi.

Diyalog’a konuşan ekonomist Ünal Akifler, dövizin yükselişinin ekonomik nedenlerden değil Türkiye’deki siyasi sebeplere bağlı olarak yükseldiğini belirtti. 

Akifler, Türkiye’deki durum netleşmediği ve bu çalkantılı dönem sürdüğü müddetçe, dövizin de yükseleceğini savundu.

İnsanların yaşanan bilinmezlikten dolayı Türk lirasından kaçtığını vurgulayan Akifler, bunun sonucunda da Türk Lirasının fazlaca değer kaybettiğini dile getirerek, “Vatandaş her durumda kaybeden taraf oluyor” dedi.

Hükümetin yaşanan bu döviz yükselişine karşı önlemler alabileceğini belirten Akifler, şunları kaydetti, “Hükümetimiz yaşanan döviz artışı karşısında geçici de olsa önlemler alabilir. Bunun birkaç yolu vardır. Örneğin, yaşanan artış her ay hayat pahalılığı olarak maaşlara yansır. Ya da, özellikle üniversitelerin, özel sektörün ve esnafın döviz üzerine olan ödemeleri, kur dondurularak gerçekleştirilebilir, gümrük vergileri düşürülebilir. Ancak ben bu noktada bunu yapacak bir hükümet göremiyorum. O yüzden vatandaş daha da fakirleşecek.”

Esnaf, döviz mağduru

Özellikle son günlerde dövizin hız kesmeden yükselmesi, ülkede hemen hemen çoğu sektörü felç etmiş durumda.  Diyalog’a konuşan esnaf, dövizdeki yükselişin bu şekilde devam etmesi ve önlem alınmaması durumunda işlerinin dibe vuracağını, birçok işyerinin kapanacağını söyledi.

Esnaf ne dedi?

Sami Doğan (Oto Galeri sahibi): Sterlin aldı başını gidiyor. İşlerimiz dövizin bu durumundan dolayı oldukça düştü, zayıfladı. Satış yapamıyoruz. Kuru biz kendimiz aşağıya çekemeyiz. O yüzden işler şu anda tam anlamıyla bitti. Oto galeri sektörü şu anda çökme tehlikesi yaşıyor. Durumumuz kritik. 

Ali İhsan Dal (Reklamcı): Dövizin yükselmesi bizleri zor duruma sokuyor. Örneğin fiyat hazırlarken, döviz üstünden fiyat veriyoruz, insanlar buna itiraz ediyor. Türk lirası üzerinden teklif veriyoruz, bu kez biz zarar ediyoruz ve buna razı olmak zorunda kalıyoruz. Günü geçirelim, yevmiye çıksın, iş kaçmasın mantığı ile hareket ediyoruz ve bu sefer de zarar ediyoruz. Dövizin yükselmesinden dolayı her geçen gün artan bir kaybımız var ve bunu engelleyemiyoruz. 

Hasan Aksaray (Beyaz Eşyacı): İnsanlarımız dövizin yükselmesi ile birlikte beklenti içerisine girdi. Vatandaş, döviz düşecek mi veya daha yükselecek mi soruları ile boğuluyor. Bu yükselme herkesi bir beklenti içerisine soktu açıkçası.