Suna Erden

Uzman Ekonomist Ünal Akifler, TL’nin değer kaybettiğini, dövizin yükseldiğini, halkın daha da fakirleştiğini belirterek, hükümetin paraya müdahale edemese bile tedbir alabileceğine söyledi 

Türk lirasının değer kaybetmesi, dövizin artması piyasalarda panik havasına neden olurken, önlemler alınması isteyen halk hükümetten çözüm bekliyor. 

Star Kıbrıs’a konuşan Uzman Ekonomist Ünal Akifler, KKTC’nin döviz veya TL olsun para basma, piyasaya para sürme veya piyasadan para çekme gibi bir yetkisinin olmadığını, hükümetin döviz karşısında atabileceği tek adımın vergilerde indirim olduğunu söyledi. Akifler, alınacak önlemlerin doğru zamanda yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade ederek, durumun daha kötüye gitmesi halinde daha sonradan alınacak önlemlerin çare olamayacağını dile getirdi. Akifler, “Bir hastaya zamanında müdahale etmezsen hastanın durumu daha kötüye giderse yapacağın tedavinin anlamı olmaz. Ekonomide böyle bir şeydir. Zamanında müdahale edilmezse, tedbir alınmazsa daha sonra atılacak adımların anlamı kalmaz” ifadelerini kullandı. 

KİŞİ BAŞINA GELİR ORANI DÜŞTÜ 

Türkiye’de siyasi istikrarsızlık ve terör olaylarının TL’nin yüzde 35 oranında düşmesine neden olduğunu kaydeden Akifler, Eylül ayı itibari ile Amerika ve İngiltere’nin faiz artırımı yapacağını, bu durumda TL’nin daha da değer kaybedeceğini söyledi. 

Akifler, Türkiye’de yaşanan ekonomik dalgalanmaların KKTC’ye de yansıdığını ifade ederek, dövizin artması, TL’nin düşmesi ile halkın fakirleştiğini, fert başına gelirin 15 bin dolardan 12 bin dolara düştüğünü dile getirdi. Ekonomik dengelerin alt üst olduğunu, gelir dağılımının bozulduğunu ifade eden Akifler, zenginin daha da zengin fakirin daha da fakirleştiğini, orta sınıf kavramının yok olduğunu söyledi. 

EN AZINDAN TEDBİR ALINSIN 

Yaşanan ekonomik çıkmaz karşısında hükümetin döviz veya TL olsun para basamayacağını, piyasaya para sürme veya piyasadan para çekemeyeceğini kaydeden Akifler, alabileceği tek tedbirin vergilerde indirim olduğunu söyledi. 

Akifler, “Hükümet tedbir almak için toplandı ancak ne para basabilir ne de piyasaya para sürebilir. Alabileceği tek önlem bütçede tedbir almaktır. Geçici bir süre ile KDV’de indirim yapıp, tasarruf tedbirlerini hayata sokarsa ve gereksiz harcamaları keser o zaman bir nebze olsun bu sıkıntılı dönem atlatılabilir, yaramıza merhem sürebilir” dedi. 

Akifler, ancak alınacak önlemlerin zamanında hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Bir hastaya zamanında müdahale etmezsen hastanın durumu daha kötüye giderse yapacağın tedavinin anlamı olmaz. Ekonomide böyle bir şeydir. Zamanında müdahale edilmezse, tedbir alınmazsa daha sonra atılacak adımların anlamı kalmaz” ifadelerini kullandı. 

HAYAT PAHALILIĞI GÜNCELLENMELİ 

Bilinçsiz hazırlanan bütçenin çok kötü yan tesirleri olacağını kaydeden Akifler, ülke ekonomisinin rayına girmesi için adil bir vergi toplama düzeni olması gerektiğini dile getirdi. Akifler, “Hükümet kriz masası oluşturmalı. Kar-zarar oranına göre esnafa vergi kolaylığı sağlamalı. Ev kiralarında bir denge oluşturulmalı. Sosyal çalkantı yaşanmaması için ciddi tedbirler alınmalı” ifadelerini kullandı. 

Akifler, KKTC’deki hayat pahalılığının güncellenmesi gerektiğini, temel ihtiyaç ve tüketim maddelerinden değil, lüks tüketimden vergi çoğunluğu alınması gerektiğini söyledi.