Ceren Ercih

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Elektrik Kurumu’nda yıllar sonra ilk kez hukukun uygulanmaya başladığını söyledi. Gözde Bekir’in sunduğu Gün ilerlerken programının konuğu olan Akim, hiçbir usulsüzlüğün olmadığına dikkat çekti. Akim, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yorumlarda da bulundu. 

“DAHA İYİSİ CAN SAĞLIĞI” 

Kurumun mali tablosuyla ilgili rakamlar belirten Akim, “bundan iyisi can sağlığı”dedi ve şunları kaydetti; “Kimilerine göre iyi kimilerine göre kötü. En yetkili ağızdan da mali durumun çok çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Biz elektrik kurumunun başına geldiğimizde elektrik kurumunun borcu 414 milyon 750 TL idi. Bugün ise borcu 285 milyon TL. Daha iyisi can sağlığı.” 

“YÜZDE 12 GELİRLERİMİZ ARTTI” 

Tahsilatı en zor olan borçların devlet ve devlet kurumlarına ait borçlar olduğunu ifade eden Akim, 600 milyon TL’lik alacağın 300 milyonunun belediyelere 100 milyonunun devlete ait olduğunu ifade etti. Akim, alınan akıllı sayaçlarla beraber tahsilatta önemli bir gelir artışı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Ülkenin sayaçlarına kayıp kaçağı önlemek için 70 bin sayaç monte ettik. 70 bin sayacın sonu akıllı sayaçlarla yüzde 12 tahsilatımız arttı. Yüzde 12 gelirlerimiz arttı.” 

“NE MUHALİF DURMAK İSTİYORUM NE DE ÖYLE BİR YAPIM VAR” 

Zaman zaman eleştirilere hedef olan Akim, muhalif olmak için değil yaptığı işi doğru yapabilmek için mücadele verdiğini belirtti. Akim; “Ne muhalif durmak istiyorum ne de öyle bir yapım var. Sadece yaptığım işi sahipleniyorum. Ben Elektrik Kurumu’nu kurtarmak için oraya gittim. Kurtarmak için ne gerekiyorsa onları yapmaya çalışıyorum. Eğer Elektrik Kurumu’nun yönetimini siyasete bırakırsanız, siyaset seçime oynar, geleceğe oynar, kendine oynar. Kendine oynadığı, geleceğe oynadığı sürece de düşünme şansı yoktur” şeklinde ifadelerde bulundu. 

“BEN HUKUKUN DIŞINA ÇIKMAM” 

Akim, hukukun dışında davranmasının söz konusu olamayacağını şu sözlerle ifade etti; “Elektrik Kurumu’nda usulsüz yok. Elektrik kurumunda hukuk İsmet Akim’in döneminde çalışmaya başladı. Daha önce hukuksuzluk vardı, insanlar hukuk olarak algılardı. Şimdi benim uyguladığım hukuku da hukuksuzluk olarak görürler. Ben hukukun dışında bir şey yapmam, ben 40 sene hukukla uğraştım. Ben hukukun dışına çıkmam.” 

Kurumda ek mesai çetesi olduğu noktasındaki eleştirilere de yanıt veren Akim, alınan tedbirler ve uygulamalarla ek mesai ücretinin düştüğünü söyledi. Akim; “Ben geldiğimde kurumda ek mesai 7 milyon civarındaydı. Bugün ek mesai 1 buçuk milyonu bulmaz. Bugün ek mesai çok çok büyük oranda sadece santralde çalışan arkadaşlarımıza verilir. Bir de arızalara. Eskiden vardı doğrudur. Kendilerinin yarattığı bir sistemdi. Ben geldim, onları bozdum” dedi. 

“VATANDAŞIMIZA UMUDU BİZ TAŞIDIK” 

Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de konuşan Akim, “CTP gelirse CTP’nin adayı gelirse” diyerek korku kültürü yaratılmaya çalışıldığını belirterek. Ülkeye esas zararı bu zihniyetin temsilcilerinin verdiğini vurguladı. Akim şunları kaydetti; “CTP dış politikada cumhurbaşkanlığı konularında görüşme konularında kendini ispatlamış bir partidir. Mehmet Ali Talat cumhurbaşkanlığına aday olmadan önce satılmaktan bahsettiler. Geçmişimize baktığınızda biz ne sattık, ne de batırdık. CTP’nin geçmişinde ne satmak ne de batırmak vardır. Vatandaşımıza umudu biz taşıdık.” 

“CTP SİBEL SİBER’İN YANINDADIR” 

Akim, partilerinin adayı Sibel Siber’in arkasında güçlü bir ekip olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı; “Sibel Siber orada yalnız değil. Sibel Siber CTP’nin bir sembolüdür. Arkasında çok ciddi bir ekip vardır. CTP’nin tabanı vardır. Tecrübesi ile deneyimi ile CTP Sibel Siber’in yanındadır.”