Kıb-Tek yönetim kurulu başkanı İsmet Akim, Sayıştay denetçilerini kuruma sokmadığı iddiasında bulunulmasından sonra çok sert açıklamalarda bulundu. Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim dün Detay Gazetesi ile Sözcü Kıbrıs’a yaptığı açıklamalardan sonra bugün de Êmin Akkor’un AS TV’de yayınlanan Günaydın Çözüm programına katılarak Sayıştay Denetçilerini UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve  Maliye eski Bakanı Ersin Tatar’ın tetikçileri olarak suçladı.

ŞÜKRÜ BEY OMBUDSMAN OLMAK İÇİN TETİKÇİLİK YAPIYOR

Sayıştay denetçilerinden Şükrü Bey’i Ombudsman olmak için tetikçilik yaptığını öne süren Akim, Kıb-Tek’e denetime giden denetçilerin de yetki ve görevlerini aşarak yetki dışı istemlerde bulunduklarını öne sürdü.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim yaptığı açıklamada, yıllarda Sayıştay Başkanlığı yapan ben son günlerde yaşananlardan ve denetçilerin yetki sınırları aşarak neyi yapacaklarını bilmeden tetikçilik yapmalarından dolayı utanırım dedi.

ÖZGÜRGÜN VE TATAR’IN TETİKÇİLERİYDİLER

İsmet Akim açıklamasına şöyle devam etti. ‘ Yıllarca Sayıştay Başkanllığı yaptım. Sayıştay’ın sınırları var. Yapacağı görevler yasa ile belirlenir. Halk adına Mali denetim yapar. Gelir ve Gider ile borçları denetler. Özgürgün ve Tatar istedi diye iş yapmaz. Osman ve Şükrü Bey acente  oldu.  UBP adına çalışıyor. Sayıştay denetçileri geldi. Onlara elimizden gelen yardımı yaptık. İzaz ikram yaptım. Ama bu denetçiler dışında gelen Sayıştay Denetçileri Özgürgün ve Tatarın tetikçileriydi. Tatar Mecliste Sayıştay Denetçilerini ben gönderdim dedi. Denetçilerin Borç komitesine niçin gitmedi diye sorması yasanın hiçbir cümlesinde yoktur.  Ben borçlanma için Bakanıma yazarım. O Maliye’ye ve bakanlar kuruluna bildirir. Bakanlar Kurulu Kararı ile borçlanma olur. Bunun Sayıştay denetçileri tarafından aksi işlem yapılırsa Kamuda terör ve anarşi doğar.

BİRİSİ TALİMAT VERİR ONLAR DA YAPARLAR

İsmet Akim açıklamasına devamla UBP’nin acentesiz olursanız tabiki bana yetkiniz dışında soru sorarsınız. Bu denetçiler Özgür ve Tatar’ın talebi ile bana soru sordular. Bana yasalar çerçevesinde soru sorarlarsa elimden geldiğince daha önce olduğu gibi onlara cevap veririm. Ben onların eski ustasıyım. Birçoğuna bilgi konusunda epey katkı koydum. Bu arkadaşlarım bana bey da demesinler. Abi, dayı ne derlerse desinler ve yetkileri dahilinde istedikleri soruyu sorsunlar. Bazı denetçiler  Sayıştay talimatını okumazlar. Birileri talimat verir onlar yaparlar. Yap bunu be osman yap be şükrü derler onlar da yaparlar. Ama yaparken işte böyle işi yüzlerine gözlerine bulaştırırlar. Bana sorsalar tarif ederdim dedi.

İÇERİ GİRMEMELERİ İÇİN TALİMAT VERDİM.

Bu yasayı alınca Sayıştayı aradım. Vekalet eden Şükrü Beyi aradım. Bana sakın sinirlenme dedi. Bana bir yazı yaz olsun bitsin ve bu işi  kapatalım dedi. Sayıştay bu duruma geldiyse ve böyle bir yere geldiyse ve size eskiden ustalık yapan birisine bir yazı yaz ve kapat gitsin derseniz bu ülkede geldiğimiz noktayı gösterir diyen Akim, sekreterimi çağırdım.  Talimat vererek İçeri girmeyecekler dedim. Yetkisi olmayan konularda soru sorar ve bana konuşma yapmadan Atun soy adlı birisine manşet olsun diye bilgi veriyorsa o zaman bunun altında çeteleşme var. Çete üçlüdür. Bu üçlü çete Sayıştay, UBP ve Basındır. Sayıştay kovuldu diye Atun soyadlı birisi bunu haber yaparsa bunu kabul etmek mümkün değildir.  Çakıcı da sap ile sabanı karıştırdı dedi.

TATAR YILLARDIR NE KONUŞTUĞUNU BİLMEDİ

İsmet Akim açıklamasına devamla Tatar hayatı boyunca ne konuştuğunu bilmedi. Bazı köşe yazarları taraftır bazıları ise sapı ile samanı karıştırdı. Sayıştay denetçileri gelir denetimini yapar. Yasa dışı birşey varsa suçu Savcılığa bildirir. Sayıştay Anayal bir kurumdur. Tarafsız görev yapar. Tatara bağlı değil. Benim bakanım konuşmaz. Bu konudaki her konuyu bakanıma gönderirim. Çünkü ben Kamu görevinden geldim. Sorumluluğu ve kamu görevini çok iyi bilirim ifadesinde bulundu.

DELİ DUMRULU KİMSE DURDURAMADI

Sorulan bir soru üzerine Akim, Başbakanım ile hiçbir sorunum yok. Herşeyi ona bildiririm. Gizli saklım yok. Söylenenlerin hiçbiri kesinlikle doğru değil. Elektrik 171 bağımszı ve özerk bir kurumdur. Bu kurum üzerinde bakan kamunun menfaatleri üzerinde konuşur. Ve kamu menfaatleri kurum menfaatleri üzerindeyse, yönetimden rica eder. Yönetim bağımsızdır. Birisinden izin alınmaz. Geçmişte yöneticiler siyasetçinin oyuncağıydı. Deli Dumrulu kimse durduramazdı. Oyuncak olursanız sizi de durduramazlar açıklamasında bulundu.

SİYASET BU İŞLERİ BİLSE ELEKTRİK KURUMUNU BATIRMAZDI

KIB-Tek’te diktatörlük olduğunu ileri sürenlerin öne sürdüğü diktatörlük savsata. Ben yeni bir yasa yaptım. Hükümete gönderdim. Siyaset bu işleri bilse zaten elektrik kurumunu batırmazdı. Ben gelince düzlüğe çıktık. Bizim zihniyetimiz elektrik dairesini batmaktan kurtardı o nedenle rahatsız olurlar diyen İsmet Akim, bakan ile kan davamız yok. Tamam telefonlarıma çıkmaz ama iletişimsizlik yok. ama ben evrakları onun makamına gönderirim. O gereken ne ise yapar. Şükrü Beyin kavgası Ombudsman olmaktır ifadesinde bulundu