Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere KKTC’ye gelen CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmede konuşan Karayalçın, Akıncı’ya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını iletti ve Kıbrıs Türk halkının bayramını kutladı.

Karayalçın, KKTC’deki gelişmeleri parti olarak yakından izlediklerini, yeni hükümetin kurulması ve Kıbrıs müzakere sürecinin olumlu ilerlemesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, müzakere sürecindeki gidişin olumlu bir hava yarattığına işaret etti.

Türkiye ve dünyaya da bu olumlu havanın yansıdığını ve kendilerini ziyaret eden yabancı diplomatların da bunu kendilerine söylediğini anlatan Karayalçın, “Umarım bu kez olur” ifadesini kullandı.

Karayalçın, Kıbrıs sorunu kapsamında KKTC’ye uygulanan izolasyonların insan hakları sorunu olduğuna vurgu yaparak, bölge barışı ve ülke ekonomisinin gelişmesi için bunun aşılması temennisinde bulundu.

AKINCI: “UMARIM TAŞI DAĞIN BURNUNA ÇIKARIP AŞAĞIYA YUVARLAMAYIZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, etkinliklere katılan Karayalçın’a teşekkür ederek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na selamlarını iletti.

Akıncı, Türkiye’de yeni bir hükümet arayışı olduğunu ve CHP’nin bu hükümet içinde veya dışında olabileceğini ancak CHP’nin Kıbrıs sorununda her şartta ilgi duyacağına ve kendileriyle istişare içerisinde olacağından emin olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununa da değinen Akıncı, 1968’de başlayan görüşmelerde çok aşamalar kaydedildiğini ve çözüme çok yaklaşıldığını ancak olmadığına işaret etti. Akıncı, şimdi yeni bir dönem olduğunu ifade ederek, “Umarım taşı dağın burnuna kadar çıkarıp yine aşağıya yuvarlatmayız” dedi.

Akıncı, şöyle devam etti:

“Biz kendi payımıza bunu yapmak niyetinde değiliz, olumlu bir sonuç istiyoruz. Çünkü bugünkü statüko gerçekten kabul edilemez. Bizi uluslar arası hukukun içine sokamıyor, burada çok ciddi haksızlık var.

Türkiye’de basketbol liginde oynamaya hak kazanan bayan takımımız burada maç yapamıyor, Kıbrıs sorunu var diye Türkiye’de saha bulması isteniyor.

Bu ve buna benzer günlük yaşamımızı etkileyen çok olaylar var ama 20 Temmuz bize can güvenliği getirdi. Bir bölgede topluca yaşama hakkı elde ettik, iki kesimli iki toplumlu federal bir yapının altyapısını oluşturdu.

Artık kimse iki kesimlilik iki toplumluluk olmaz ‘federasyon da neymiş’ demiyor. Bu 20 Temmuz ile oldu. Tarihi 20 Temmuz’dan başlatıp öncesini unutturmak isteyenler de var ama 20 Temmuz bir sonuçtur. 15 Temmuz faşist Yunan darbesi olmasaydı 20 Temmuz da olmazdı.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, tarihte Yunan darbecilere verilen bazı desteklerden de örnekler vererek, 20 Temmuz olmasaydı darbecilerin pekişebileceğini ve Enosis’in gerçekleşme ihtimalinin yaşanabileceğini belirterek, “20 Temmuz Enosis’i engelledi” dedi.

Akıncı, bu tarihsel gerçekliği gördüklerini ifade ederek, bir daha bu ülkede ve dünyada 15 Temmuz ve 20 Temmuzların yaşanmamasını temenni etti.

Bunun yolunun da iki tarafın çıkarlarını gözeten bir anlaşmadan geçtiğine işaret eden Akıncı, bunun için var güçleriyle çalışacaklarını, buna Türkiye hükümetleri ve CHP’nin de destek vereceğine inanç belirtti.