Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm çabalarının yoğunlaştırıldığı bu dönemde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Kıbrıs Türk tarafının dünyayla etkileşimini sınırlandıran koşulların ortadan kaldırmaya yönelik adım atmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bölgede dayanışmanın öneminin de altını çizen Akıncı, ayrıca Kıbrıs Türk tarafı olarak 2016’da Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılmasını arzuladıklarını, bunun bölgeye çok özlenen barış ve istikrar havasını da getireceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider NikosAnastasiadis’le aynı nesilden iki lider olarak karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için çalıştıklarını ve bunun adanın birleştirilmesi adına son çaba olduğunun bilincini taşıdıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi Konferansı’nda konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’nun açıklamasına göre Akıncı konuşmasında, bölgenin ve İslam dünyasının terörizmin, mezhep ayrılıklarının, silahlı çatışmaların, can kayıplarının, insanların yerlerinden edilmeleri gibi olayların yaşandığı çok zor bir dönemden geçerken 13’üncü İslam Zirvesi Konferansı çerçevesinde “adalet ve barış için birlik ve dayanışma” temasıyla bir araya gelinmesinin çok önemli ve zamanlı olduğunu söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın temel taşlarından olan adalet, barış, birlik ve dayanışmanın üye ülkelerin bulunduğu coğrafyada aranan ve özlenen değerler haline geldiğini ifade eden Akıncı, terör örgütlerinin, son dönemde İslam değerleriyle hiç bağdaşmayan başta bölgede eşi benzeri görülmemiş bir terör estirdiğini son iki yılda resmi verilere göre 10 bine yakın insanın Avrupa’ya ulaşmak isterken denizlerde can verdiğini ve 10 bin çocuğun kaybolduğunu söyledi.

Akıncı, “Küresel ölçekte gelir dağılımındaki çarpıklık, sağlıklı gıdaya ve suya erişme olanaklarındaki eşitsizlik, eğitim fırsatlarındaki dengesizlik, teknolojiden yararlanma oranlarındaki büyük fark ve doğal olmayan yollarla ölümlerde gözlenen bariz uçurum giderilemediği sürece adil bir dünyadan söz etmek mümkün olamayacaktır” dedi.

“DAYANIŞMACI BİR DUYGUYLA BİRBİRİMİZE DESTEK OLMAMIZ GEREKİYOR”

Akıncı konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizler genellikle coğrafyalar arasındaki dengesizlikte mağdur tarafta yer alıyoruz. Bu bakımdan halklarımızı daha müreffeh ve daha demokratik bir yaşama kavuşturmak için çok daha fazla çalışmalıyız. Bunu başarabilmek için birbirimize ihtiyacımız var. Rekabetçi bir hırsla aramızı bozmak yerine, dayanışmacı bir duyguyla birbirimize destek olmamız gerekiyor.”

Birlik ve dayanışma içerisinde olmadan, çetin sorunların üstesinden gelerek, adalet ve barışın hüküm sürdüğü bir coğrafya yaratmanın mümkün olmadığını ifade eden Akıncı, “Bugün burada toplanarak halklarımızın hak ettikleri barış, adalet, istikrar ve zenginliğe kavuşmaları yönünde güçlü bir irade gösterdiğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

İslam dünyasında adalet ve barışın sağlanabilmesi için bir yol haritası ortaya çıkarılabileceğini ifade eden Akıncı, “Barış ne kendi ülkelerimizde, ne de dünyada adalet olmadan kalıcı olarak sağlanamaz. Çıkış noktamız bu olmalıdır diye düşünüyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri olarak adalet ve barış için birlik ve dayanışma içerisinde olmamız, sadece bölgemizin barış ve istikrarı için değil tüm dünya için de önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

1460651936-001.jpg

“KIBRIS’TA BU NESİL İÇİN SON ÇABA”

Kıbrıs’ta da 50 yılı aşkın bir süredir adil ve sürdürülebilir bir anlaşmaya varmak için pek çok çaba ortaya konduğuna işaret eden Akıncı, “Ada’daki iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu ve eşit statüde iki kurucu devletten oluşan bir federasyon kurulması amacıyla, şahsım ve Kıbrıs Rum Lideri Anastasiadis arasında yoğun bir müzakere süreci devam etmektedir. Bizler aynı nesilden iki lider olarak karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için çalışıyoruz. Bunun adamızın birleştirilmesi adına son çaba olduğunun bilincindeyiz” dedi.

“DOST ÜLKELERİN DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Kıbrıs Türk halkının çözüme ulaşmak yönündeki kararlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıslı Türkler olarak bizler, adanın iki ortağından birisi olarak özgürlüğümüzü, eşitliğimizi ve güvenliğimizi tam olarak temin ve tesis edecek bir çözümü arıyoruz. Dost ülkelerin bu çabamıza verecekleri destek çözüm yolunda büyük önem taşımaktadır” sözleriyle destek talep etti.

Müzakerelerde 6 başlıktan özellikle “Yönetim ve Güç Paylaşımı, Avrupa Birliği, Ekonomi ve Mülkiyet” konularında devam eden zorluklar yanında önemli yakınlaşmaların da sağlandığını ifade eden Akıncı, Toprak Ayarlaması ile Güvenlik ve Garantiler konularının sürecin en sonunda ele alınacağını kaydetti.

“2016’DA ÇÖZÜM EN BÜYÜK ARZUMUZ… FARKLI BİR ÖRNEK SUNABİLEME ARAYIŞI”

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiç kuşkusuz önümüzdeki aylar süreç için kritiktir ve daha ilerleme sağlanması gereken konular vardır; ancak 2016 yılında çözüme ulaşılması en büyük arzumuz ve hedefimizdir. Bu konudaki çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz. Keza, bugüne kadar genellikle bölgesel gerilim ve çatışma nedeni olan enerji kaynakları konusunda farklı bir örneği sunabilme arayışı içerisindeyiz. Kıbrıs’ı çevreleyen denizlerdeki doğal kaynakların ada içerisinde veya bölgede gerilime yol açmasını istemiyoruz. Tam tersine bu kaynakların karşılıklı bağımlılık yaratarak barışın ve işbirliğinin katalizörü olmasını ve sürekliliğini sağlamasını öngörüyoruz.”

Kıbrıs açıklarındaki doğal kaynaklar üzerinde, çözümün henüz sağlanamadığı koşullarda tek yanlı girişimlerde bulunmanın son derece yanlış olacağı uyarısında bulunan Akıncı, “Böyle bir dönemde, çözüm arayışlarına zarar verecek ve olumlu havayı dağıtacak bu türden davranışlardan uzak durmak büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

“ÇÖZÜM UMUTLARI YEŞERTECEK”

50 yıldır süregelen Kıbrıs sorununun çözümünün bölge için çok önemli bir gelişme olacağını ifade eden Mustafa Akıncı, “Kıbrıs sorununun çözümlenmesi, zorlu sorunların dahi sonuçlandırılabileceğine dair umutların yeşermesine neden olmakla kalmayıp, çatışmalardan yorgun düşmüş bölgemize çok özlenen barış ve istikrar havasını da getirecektir.  Bu nedenle, İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere, uluslararası toplum ve tüm taraflar bu fırsatın kaçırılmaması ve bir anlaşmaya varılması için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdırlar” ifadelerini kullandı.

İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI İÇİN SOMUT ADIM ATILMASI ÇAĞRISI

Konuşmasında Kıbrıslı Türklere yönelik uygulanan izolasyonların kaldırılması gerektiğini de vurgulayan Akıncı, şu ifadeleri kullandı:

“İslam İşbirliği Teşkilatı’nın mükerrer kararlarında ‘Müslüman Kıbrıslı Türklerle etkin dayanışmanın güçlendirilerek yakın ilişkiler kurulması, Kıbrıslı Türklere her türlü desteği sağlayarak her alanda ilişkilerin artırılması suretiyle dünyayla entegrasyonlarının geliştirilmesi’ yönünde üye ülkelere çağrı yapmasından memnuniyet duyuyoruz. Ancak, bu kararların uygulanması konusunda daha yapılması gereken pek çok şey vardır. Keza, İslam İşbirliği Teşkilatı kararlarında bahsi geçen geniş kapsamlı izolasyonlar Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarını etkileyen olumsuz bir durum olmaya devam etmekte ve yaşamın her alanında gelişmelerine mani olmaktadır. Şüphesiz ki, adadaki iki taraf arasında varılacak olan çözümün yaşayabilir olması Kıbrıs Türk tarafının kalkınmasıyla da ilintilidir. Dolayısıyla, çözüm çabalarını yoğunlaştırdığımız bu dönemde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Kıbrıs Türk tarafının dünyayla etkileşimini sınırlandıran koşulların ortadan kaldırılmasına yönelik atacağı somut adımlar daha da acil ve önemli bir hal almıştır.

Bu bağlamda, tüm kardeş Müslüman ülkelerin, Kıbrıs Türk halkını küresel ağın bir parçası kılacak somut adımları ivedilikle atarak, uluslararası topluma bu konuda liderlik etmesinin zamanının geldiğini düşünüyorum.” 

Cumhurbaşkanı Akıncı,konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş Türk milletine, gösterilen sıcak ve samimi konukseverlik için; İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr.Iyad Ameen Madani ve sekreteryasına zirveyi başarıya ulaştırmak için gösterdikleri çabalardan ötürü teşekkür de etti.