Özgül Gürkut Mutluyakalı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta bu yıl içinde bir çözüme varılması hedefinin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, bugün kendisi ve Rum lider Nikos Anastasiadis’le üçlü görüşmesinden sonra yaptığı açıklamayla da teyit edildiğini söyledi.

Akıncı, Ekim ayında yoğunlaştırılmış müzakerelerin, 4 başlıktaki sorunların minimuma indirilmesi hedefiyle başlatılmasını istediklerini; bu anlayışın bugünkü toplantıda da hakim olduğunu belirtti.

“Bu çalışmalarla Kıbrıs’ta özlenen ve her iki tarafı da tatmin edecek bir barışın koşullarını bu çalışmalarla sağlayabilme” umudunu ifade eden Akıncı, ardından geçilecek beşli toplantıda güvenlik ve garantiler ile toprak başlıklarında bir sonuca varılmasını istediklerini kaydetti.

Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’le BM Genel Merkezi’nde yaptığı üçlü görüşmenin ardından KKTC New York Temsilciliği’nde basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmenin tatmin edici olduğunu; Rumların takvimle ilgili bilinen karşı çıkışları olmasaydı daha da tatmin edici olabileceğini belirterek, daha fazla katkı istedikleri BM Genel Sekreteri Ban’ın görev süresinin yıl sonu bitecek olmasından dolayı, ortada zaten bir takvim bulunduğuna işaret etti.

Akıncı, varılacak anlaşmayla ilgili bazı teknik unsurların 2017’ye sarkmasının çok sıkıntı yaratmayacağını ama ana konular açıktayken yeni yıla girilmesi halinde arzu etmedikleri çözümsüzlük durumuyla yüzleşeceklerini kaydederek, zamanın sadece kendileri için değil Rumlar için de sınırlı olduğuna dikkat çekti.

“KARAMSARLIĞA KAPILMAK İÇİN NEDEN YOK”

New York’a gelirken mucize beklenmemesi gerektiğini söylediğini de kaydeden Akıncı, “Daha görüşmeler devam ederken New York’tan bir anlaşma haberi elbette çıkamazdı. Bence karamsarlığa kapılmak için bir neden yok. Olumsuz mesajlar vermek için de bir neden yok. Bugün burada çok kapsamlı görüşmeler yapıldı. Yol haritası üzerinde kamuoyuna yansıtılmasa da bir anlayış var. Bu anlayış kendini 3 ayda kanıtlamazsa, 2017’den önce çerçeveyi berrak ortaya çıkaramzsak o zaman karamsar olmak için nedenler olacak” diye konuştu.