Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının 53 yıldır ortaklık haklarından mahrum, izolasyonlar altında yaşadığına işaret ederek, bunların; eşitliği, özgürlüğü, güvenliğini içerecek, iki kesimli bir federatif sistemle aşılabilmesi yönünde mesafe alındığını belirtti ve “2016, dilerim gayretlerimizle böylesi bir çözümü bize getirir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den gelen CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz başkanlığındaki CHP Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti.

Öztürk Yılmaz görüşmede, Kıbrıs konusunun partileri için önemine işaret ederek olarak, kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin hangi aşamada olduğuyla ilgili temaslar yapmak amacıyla KKTC’ye geldiklerini belirtti.

“Kıbrıs konusu partimiz için milli bir dava” diyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kapsamlı çözüm yönündeki gayretlerinden övgüyle söz ederek çalışmalarına desteklerini ifade etti.

Yılmaz, “Biz de, çözüm süreci nasıl devam ediyor, nerededir onlarla ilgili bilgi almak, hassasiyetlerinizi partimizin üst yönetimine aktarmak ve elimizden geldiği kadar katkı sağlamak istiyoruz ve bu çerçevede, buradayız” şeklinde konuştu.

Öztürk Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mektubunu da Akıncı’ya sundu.

AKINCI: “DOĞRUDAN KAYNAĞINA MÜRACAAT ETMENİZ TAKDİRE ŞAYANDIR. DOĞRU OLANDIR”

Heyeti kabulünde konuşan Akıncı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve genel olarak CHP’nin Kıbrıs konusuna duyduğu ilgi çerçevesinde adada, Kıbrıs Türkü’nün eşitliği, egemenliği ve güvenliğini içerecek bir anlaşmaya desteğini kendisine gönderdiği mektupla da teyit ettiğini ifade ederek teşekkürlerinin iletilmesini istedi.

Ziyareti, CHP’nin geleneksel ilgisinin gösterilmesi yanında, kaynağından bilgi alınması açısından da önemli bulduğunu belirten Akıncı, “Buraya, kaynağına hiç uğramadan, esas görüşmesi gereken kişilerle görüşmeden, bilgi almadan fikir oluşturup bunu Türkiye’ye dönüp aktaran bazı başka siyasi kuruluşların aksine sizin doğrudan kaynağına müracaat etmeniz takdire şayandır. Doğru olandır, yapılması gerekendir” şeklinde konuştu.

TBMM’deki ve onun dışında da bu konuya ilgi duyan siyasi parti veya oluşumların da bu çerçevede hareket etmesini temenni ettiklerini ifade eden Akıncı, heyeti konuyla ilgili bilgilendirmenin kendileri açısından memnuniyet kaynağı olacağını vurguladı.

“KIBRIS’TA ÇÖZÜMÜN VAKTİ GELDİ. ASLINDA GEÇTİ BİLE…”

 “Kıbrıs’ta çözümün vakti geldi. Aslında geçti bile” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, yaşanan süreç ve gelinen aşamayla ilgili şunları kaydetti:

“1974’te oluşan yeni koşullarda artık iki kesimlilik, federasyonun temellerini oluşturmuştu ama bu fiziki anlamda oluşan, yasal anlamda uluslararası hukuk anlamında ne yazık ki bugüne kadar oluşamadı. 1960’ta kurucusu olduğumuz ortaklık devletinin dışında kaldığımız çok uzun bir süre aslında, Kıbrıs Türk halkının haklarının gasp edilmesi anlamı taşır. 53 yıldır Kıbrıs Türk halkı ortaklık haklarından mahrum yaşıyor. Gençler bir uluslararası müsabakada bile yer alamıyor. İzolasyonlar altında yaşıyor.

“…MESAFE ALINDI. SONUCUNU İNŞALLAH HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ”

Bütün bunları; eşitliğimizi, özgürlüğümüzü, güvenliğimizi içerecek, iki kesimli bir federatif sistemle aşabiliyorsak bunu yapalım diyoruz. Bunun için mesafe alındı, sonucunu inşallah hep birlikte göreceğiz diye temenni ediyorum. Tabii  ki bu işler yalnız temenniyle olmaz. Karşılıklı iyi niyetle olur. Adımların karşılıklı atılmasıyla olur. 2016, dilerim gayretlerimizle böylesi bir çözümü bize getirir.”

Bundan Türkiye’nin de kazançlı çıkmasını arzu ettiklerini ifade eden Akıncı, “Bölgenin en önemli ülkesi Türkiye ve bu çerçevede varacağımız bir uzlaşma Doğu Akdeniz’deki enerji politikasını da yeniden biçimlendirecektir. Türkiye, bir enerji koridoru olma niteliğini güneyinden de sağlayabilecektir. Dolayısıyla Türkiye’nin AB, Yunanistan ve nihayet birleşik federal Bir Kıbrısla olan ilişkilerinin gelişmesi burada daha farklı bir konjonktür oluşturacaktır.  Bundan tüm taraflar kazançlı çıkabilir. Yani gerginlik siyaseti yerine işbirliği siyasetine ciddi ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir konudaki memnuniyetini de ifade ettiği açıklamasında,  Türkiye’de son dönemlerde yapılan seçimlerde, Kıbrıs sorununun artık Türkiye’nin iç politik malzemesi haline dönüşmediğine işaret ederek, bunda muhalefetin ve ana muhalefetin önemli bir rolü olduğunu düşündüğünü kaydetti.

“KIBRIS ÜSTÜNDEN TÜRKİYE’DEKİ PARTİLERİN BİRBİRİNİ VURMASINI İSTEMİYORUZ”

Akıncı şöyle devam etti:

“Geçmişte, duruma yerine göre, Kıbrıs Türk liderliği de Kıbrıs konusunu Türkiye’nin gündemine taşıyarak, orada kaşınmasına ve iç politikada dönem dönem kah iktidar tarafında, kah muhalefet  tarafında bir şekilde politik malzeme yapılmasına yol açılıyordu. Biz de bu konularda çok dikkatliyiz. Böyle bir şeyin olmasını arzu etmiyoruz. Kıbrıs üstünden Türkiye’deki siyasi partilerin birbirini vurmasını istemiyoruz. Kıbrıs’ı daha farklı bir noktada kucaklamak gerekiyor. Ve bundan hepimizin de yararlanmasını arzu ediyorum. İşler şimdilik o doğrultuda gidiyor, bundan sonra da temenni ederim bu şekilde devam edecek.”