Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta tarihsel öneme sahip bir döneme girildiğini, 7 aylık kritik bir sürenin bulunduğunu belirterek, “Defalarca altını çizdiğimiz gibi çözüm fırsatının kaçırılmaması için bu sürenin samimiyetle ve çok çalışılarak değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Akıncı, “Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitlik zemininde federal bir anlaşma metninin ortaya çıkarılması için var gücümüzle çalışmaya hazırız” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Başbakanı olarak ilk resmi ziyaretini KKTC’ye yapan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Akıncı ve Yıldırım Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmenin ardından basına açıklamalar yapıp, soruları yanıtladı.

“İLK RESMİ ZİYARET KKTC’YE… MEMNUNİYET DUYDUK”

Toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ile oldukça samimi ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Yıldırım’ın, kendinden önceki başbakanlar gibi ilk resmi yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapmakta olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Akıncı, bu ziyaretin iki ülke arasında var olan iyi ilişkilerin daha da gelişmesine katkı yapacağından kuşkusu olmadığını kaydetti.

“7 AYLIK KRİTİK SÜRE..”

Kıbrıs’ta tarihsel öneme sahip bir döneme girilmiş bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs sorunu bakımından önümüzde 7 aylık kritik bir süre var” dedi.

“Defalarca altını çizdiğimiz gibi çözüm fırsatının kaçırılmaması için bu sürenin samimiyetle ve çok çalışılarak değerlendirilmesi gerekir” diyen Akıncı şöyle devam etti:

“Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitlik zemininde federal bir anlaşma metninin ortaya çıkarılması için var gücümüzle çalışmaya hazırız. Eşitlik, özgürlük ve güvenliğimizi sağlayacak bir çözüm hem adamız için bir ihtiyaçtır hem de bölgemiz için özellikle ekonomik işbirliğine yol açacak büyük fırsatlar yaratma potansiyeline sahiptir.”

TC Başbakanı Binali Yıldırım ile yaptıkları görüşmede Türkiye’nin Kıbrıs’ta müzakere sürecine vermekte olduğu desteğin ve çözüm konusundaki kararlılığının aynen devam ettiğini görmekten dolayı memnun olduğunu vurgulayan Akıncı, “Türkiye’nin diğer konularda olduğu gibi çözüm konusunda da Kıbrıslı Türklerin yanında olması oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Akıncı, başta Yunanistan olmak üzere diğer ilgili tarafların da Kıbrıs’ta adil bir çözüm için yapıcı katkılarını esirgememelerini diledi.

“YAŞAM KOŞULLARINI DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞIMAK…”

Akıncı, “Kıbrıs’ta erken bir zamanda çözüme ulaşmak hedefimizdir. Fakat bu, günlük hayatı donduracağımız ve her şeyi çözüm sonrasına erteleyeceğimiz anlamına gelmemektedir. Bir yandan çözüm için çaba harcarken bir yandan da toplumsal yaşam koşullarımızı bugünkünden daha iyi bir noktaya taşımak için çok çalışmalıyız” dedi.

Kıbrıs Türk halkının toplumsal ve kurumsal gelişmesinin, olası bir çözümde de sağlıklı bir şekilde yerini alabilmesinin başlıca teminatı olduğuna dikkat çeken Akıncı şöyle devam etti:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapı hedefiyle, yurttaşın refahını ve yaşam standartlarını yükseltmek için fikirler geliştirmeli, kararlar üretmeli ve adımlar atmalıyız.  Bu konuda Türkiye ile aramızda var olan iyi ilişkilerin bundan sonra da yapıcı bir ruhla devam edip, daha da gelişmesini dilerim.”

“KKTC’DE TEKNİK YANI AĞIR BASAN BAKANLIKLARA ÖRNEK..”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Binali Yıldırım’ın, siyasetin teknik yaratıcılıkla icra edilebilecek bir yönü olduğunu da kanıtlamış isimlerin başta gelenlerinden olduğunu, Ulaştırma Bakanlığı döneminde yaptığı icraatlarla adından sıklıkla söz ettirdiğini ve siyasetin yurttaşa hizmet üretme yönünü öne çıkarmayı başardığını belirterek, “Sayın Başbakan’ın bu yönünün hem Türkiye’de hem KKTC’de, özellikle teknik yanı ağır basan bakanlıklara örnek olmasını dilerim” ifadesini kullandı.

Akıncı, TC Başbakanı Yıldırım ve ona eşlik eden Başbakan Yardımcısı, bakanlar ve bürokratlara “hoş geldiniz” diyerek, ziyaretin olumlu sonuçlar doğurmasını diledi.