New York’ta 26 Eylül’de yapılacak 3’lü zirvede temel hedefin, 5’li bir konferansa doğru yol almak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hedef 5’li zirvedir ve bu zirvenin çok uzak bir tarihe ertelenmemesi gerekir. Tercihen ekimde de bu 5’liyi zirveyi gerçekleştirmemiz gerekir. Bizim anlayışımız budur” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 48 yıldır süren müzakerelerde gelinen aşama dikkate alındığında, çözümsüzlüğün artık 8 ay bile sürmemesi gerektiğini söyledi.

Tatlısu Belediyesi’nin 11’incisini düzenlediği Uluslararası Harnup Festivali dün akşam, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katıldığı törenle başladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta iki toplumun huzur içinde yaşamasının, barışın nimetlerini paylaşmasının hedef olması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, hiçbir sorunun ilanihaye süremeyeceğine dikkat çekerek, “Günü gelir, şu ya da bu nedenle yıllar önce yaratılmış olan sorunlar artık çözüm kıvamına gelir. Kıbrıs sorunu da nice yıllardır çözümsüzdür. 48 yıldır müzakereler sürmektedir. Bir 48 yıl daha müzakerelerin, hatta yılı bırakınız, 8 ay daha bile bu müzakerelerin sürmemesi gerekir” diye konuştu.

2016 yılı sonuna kadar çözümün gerçekleştirilmesi için, herkesin gerekli katkıyı yapması gerekliliğine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının bu yönde samimiyetle uğraş verdiğini söyledi.
“Sizlerin seçtiği, sizlerin bağrınızdan çıkan bir kardeşiniz olarak tüm iyi niyetimizle elbette haklarımızı sonuna kadar savunarak bir çözüm için uğraşımızı yürütmekteyiz” diye konuşan Akıncı, sürecin Türkiye ile de çok yakın bir ilişki ve diyalog içerisinde yürütüldüğünü vurguladı.

1473346226.jpg

“ADİL OLACAĞIZ AMA ADALET DE BEKLEYECEĞİZ”


“Hayatta tek taraflı bir şey olmaz. Çözüm de iki taraflıdır. Karşılıklı uzlaşma, adalet anlayışı bunu gerektirir. Kuracağımız düzen bir kere daha bozulmasın diye bunun sağlanması şarttır” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle konuştu:

“Aynı tavrı ve yaklaşımı, gerçekçi ve makul bir yaklaşımı umarım güneyden de görürüz. Çünkü biz o çizgide olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Kendi haklarımızı sonuna kadar korurken, elbette ki diğer toplumun da haklarını göz ardı etmeyeceğiz.”

Türkiye’nin çözüm sürecine yaptığı destek ve katkı kadar Yunanistan’ın da aynı desteği göstermesinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm süreci açısından 26 Eylül’de BM Genel Sekreteri ile New York’ta yapılacak üçlü görüşmenin önemli olduğunu anımsattı.

1473346284.jpg

“YANLIŞ YERDE 10 KATLI APARTMAN, KÜLTÜREL ZENGİNLİK DEĞİL, KÜLTÜREL KATLİAMDIR”


Cumhurbaşkanı Akıncı, 11’inci Geleneksel Uluslararası Tatlısu Harnup Festivali’nin açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal gelişmenin, bütün sektörlerin dengeli bir şekilde kalkınması anlamına geldiğini söyledi.

Akıncı, kalkınmanın ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel boyutları ile birlikte bir bütün olduğunu belirtti. Ülkede yeni yerleşim yerlerine ihtiyaç olduğunu, uygun yerlere yüksek binalar da yapılabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yüksek binalar uygun olmayan alanlarda yapılmamalı. Bu ülkenin turizmden de çok şey beklediğini akıldan çıkarmamak gerekir. Bu ülkeye gelen turistler, bol bol apartmanlar, beton yığınları görür. Ama buraya geldiğinde Tatlısu gibi yöreleri görmek ister. Girne Limanı’nda dolaşırken huzur bulmak ister. Girne’nin eski sokaklarında gezerken, hemen yanı başında ansızdan 10 katlı apartman görmek istemez. Çünkü o kültürel bir zenginlik değil, maalesef kültürel bir katliamdır. Bütün bunları çok iyi değerlendirip geleceğimizi planlamamız lazım.”

Cumhurbaşkanı, 11’inci Geleneksel Uluslararası Tatlısu Harnup Festivali’ndeki konuşmasında, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan’ın beldesini her geçen gün daha iyiye götürme gayreti içerisinde olduğuna dikkat çekerek, sözlerini “Bu gayretli çalışmalarının semeresini vermiş olduğunu görmenin mutluluğunu taşıyorum. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum” diyerek tamamladı.

1473346280.jpg

ORÇAN: “PEKMEZ TÜKETİMİ ARTTI”

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, festivalin açılış konuşmasında, harnubun insan sağlığı için önemine değinerek bunun halk tarafından tam olarak bilinmediğini, 11 yıldır bunu anlattığını ve bugün gelinen noktada mesafe kat edildiğini görebildiğini söyledi.

Orçan, şöyle konuştu:

“Halkımız şimdi daha bilinçli ve evlerinde harnup ürünleri bulundurmaya başlamıştır. Özellikle pekmez tüketimini artmıştır. 11 yıl önce geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez günümüzde iş insanımızın kurduğu dört modern fabrikada üretim yapılmaktadır ve ihraç edilir hale gelmiştir. Pekmez ile birlikte harnup unu, çikolata pastelli gibi yan ürünlerde  geliştirilerek kullanım alanları çeşitlendirilmiştir. Harnubun gerçek fiyatına ulaşması için, ihracatın önündeki engellerin tamamen kaldırılmasını beklemekteyiz.”

Hayri Orçan, Sanayi Odası’nın girişimleri neticesinde harnup pekmezinin coğrafi isminin tescillendiğini de hatırlatarak oda yetkililerine ve harnup fiyatlarının artırılmasına katkıları için Kooperatif Merkez Bankası yetkililerine teşekkür etti.

Orçan, festivalle bölge insanının sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda yaşam kalitesinin artmasını da hedeflediklerini, bu amaçla çeşitli etkinliklerin yer alacağı bir festival programı hazırladıklarını anlattı ve “Tüm halkımızı, bu güzellikleri paylaşmak üzere Tatlısu’ya davet ediyorum” dedi.

Festival açılışında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Nazım Çavuşoğlu da konuşmalar yaptı.

1473346228.jpg

FESTİVAL PROGRAMI

Belediyeden verilen bilgiye göre festivalin açılış gecesinde Slovakya, Türkiye ve Tatlısu halk dansları ekiplerinin gösterilerinin yanı sıra Yetenek Sizsiniz programı finalistlerinden komedyen illüzyonist Enver Ertaş, Dance Of Fire ateş gösterisi ve Mama Etiyopya akrobasi şov beğeniyle izlendi.

Cumartesi akşamına kadar sürecek festivalde, yarın akşam “çocuklar güzeldir geçidi”, Rus akrobasi ve dans şov, Kıbrıslı sanatçılardan Ekrem Çelik ve Akustika sahne alacak.

10 Eylül Cumartesi final akşamı ise Afrika Atlantis akrobasi şov, Dance Of Fire ateş gösterisi ve Türkiye'den Grup Yirmi7 sahne alacak. Gecede halk dansları gösterileri ve komedyen illüzyonist Enver Ertaş farklı farklı gösterileri de sunulacak. Ayrıca turnuva ve yarışmalar da düzenlenecek.

1473346229.jpg

1473346281.jpg