Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kasım ayının ilk haftasında yurt dışında süreklilik arz eden yeni bir toplantı formatına geçilebileceğini açıkladı.

“Kasım ayının ilk haftasında, bizim öteden beri seslendirdiğimiz yurt dışında süreklilik arz eden bir toplantı formatına geçebileceğimizi umut ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “ama bunun hemen ardından 5’li toplantının olmasını istiyoruz. Bu şekilde, nihai biçim garantörlerin olduğu bir ortamda güvenlik-garantilerle son şeklini alabilecek” şeklinde konuştu.

“Çözüm için doğal takvim oluştu. Dolayısıyla aşama aşama gidiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 2016’da çözüm hedefinin artık tüm tarafların ortak hedefi haline geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i kabulünde yaptığı konuşmada Rum liderin de aynı noktada olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

DOĞAL TAKVİM ÇALIŞIYOR

“Oluşan doğal çözüm takviminin nedenleri var. Bunu da biz yaratmadık.

Türkiye ile olan bu yakın ilişki, diyalog ve istişare bizim için son derece önemli. Bunu başından beri sürdürüyoruz.

Hedefimiz, süreci tüm tarafların çözümden yarar görecekleri bir nihai sonuca ulaştırabilmektir. Muhataplarımızdan beklediğimiz makul olmak ve gerçekçi olmalarıdır. Mümkün olmayanı talep etmek yerine adil, gerçekçi ama makul ölçülerde davranırlarsa çıkış yolunu bulacağız.”

DİNAMİKLER DEĞİŞİYOR

Dinamiklerin sürekli değiştiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, “O nedenle çözmeyi başarabiliyorsak, iki taraf da dengeli bir uzlaşmaya hazırsa ki biz hazır olduğumuzu çok net gösteriyoruz, o zaman 2016 yılında bir çözüm neden olmasın? Tabii bunun teknik detayları 2017’ye sarkabilir. Bu çalışmalar devam ederken 2017’nin ortalarına doğru bir referandum planlanır. Halkımıza yeterli zaman da verilir. O noktaya varabilmek için daha alınması gereken bir mesafe var” dedi.

TÜRKEŞ: HEYECANLA DESTEKLİYORUZ

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de konuşmasında,

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yürüttüğü hızlandırılmış müzakere sürecini ve çalışmalarını heyecanla desteklediklerini belirterek “yürekten takip ediyoruz ve başarınızı diliyoruz” dedi.