Selim Sayarı

Rum lider Anastasiadis, bir Rum gazetesine demeç vererek müzakerelerde iki tarafın da üzerinde uzlaştığını iddia ederek bazı özlü konuları kamuoyuna açıklamıştı. 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “iki taraf adına açıklama ancak iki tarafın da rızasıyla ve birlikte yapılabilir” dedi.

Anastasiadis’in tek yanlı açıklamalarından hoşnut olmadığını ifade eden Akıncı, müzakere sürecinde olumlu gelişmeler ve ivme yakalandığını hatırlatarak, Rum lidere bu atmosfere zarar verecek davranışlardan kaçınma çağrısı yaptı.

Rum liderin “anlaştık” dediği bazı hususlara açıklık getiren Akıncı, Rum liderin Türklerle dönüşümlü başkanlığı kabul etmeyeceğine ilişkin sözlerinden hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Mustafa Akıncı “Kıbrıs Rum halkı, bir Kıbrıslı Türk’ün adil sürelerle ortak federal devletin başında bulunabilmesini hazmedemeyecekse, bu anlaşma olmayacak demektir” diye konuştu.

Rum liderin “herkes dilediği bölgeye yerleşme, mülk edinme, iş kurma gibi 4 temel özgürlüğe sahip olacak” yönündeki sözlerine yanıt veren Akıncı, özgürlüklere karşı olmadıklarını ancak iki kesimliliğin korunabilmesi için belirli düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İki kesimliliğin korunabilmesi için Kuzey’de nüfus ve mülkiyet çoğunluğu aranacağını belirten Akıncı “Biz Kuzeyde nüfus ve mülkiyet anlamında sarih çoğunluğa sahip olmayacağımız bir anlaşmayı halkımıza onaylatamayız” diye konuştu. (NTV)