Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hedeflerinin 2016’yı çözüm yılı haline getirmek olduğunu; Rum tarafıyla birlikte  kararlılıkla sürece devam etmeleri, bir birlerini anlayarak yol almaları, neyin mümkün olup neyin mümkün  olmadığını bilerek hareket etmeleri halinde bu sonuca varabileceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, belediye başkanlarıyla toplantı yapıp onları müzakerelerle ilgili bilgilendirdi. Cumhurbaşkanlığı’nda  yer alan ve saat 12:00’de başlayan toplantı, öğle yemeğiyle devam etti. Toplantıda, Akıncı’ya Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ eşlik etti.

Toplantının başında konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm uğraşlarının artık bir neticeye ulaşmasını ve karşılıklı kabul edilebilir bir sonuca ulaşılmasını dilediğini kaydetti.

Bu konudaki çalışmaların ilerlediğini dile getiren Akıncı, “Sizleri böyle bir aşamada bilgilendirmek istedim, çünkü 2016 yılı önemli bir yıl,  Kıbrıs sorunu fazlasıyla doyum noktasında geldi, yarım asırdır üzerinde konuşuluyor, üzerinde çözüm üretilmeye çalışılıyor” dedi.

1452257823.jpg

Asıl önemli olanın iki tarafın da kabul edebileceği bir  noktaya varmak olduğunu ve önlerindeki referandumdan 2 evet çıkarma hedefiyle  çalıştıklarını  belirten Akıncı,  iki  evet hedeflendiği zaman işin daha zor hale geldiğini, karşılıklı olarak bir birini anlamak ve bir birinin sorunlarına karşılıklı olarak anlayış göstermek durumuyla karşı karşıya olunduğunu, tek taraflı bakış açısıyla gidilemeyeceğini anlattı.

Diğer tarafı da anlamaya çalışarak bir uzlaşma noktasında buluşmanın denenmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, bunun bir takım asgari nitelikleri karşılaması gerektiğini vurguladı.

Akıncı, adada her iki toplumun da özgürlük içinde yaşaması, birinin ötekine tahakküm etmeyeceği koşuların yaratılması, siyaseten eşit  ve güvenlik içinde yaşanması gerektiğini anlattı. Akıncı, “ ‘Yarın başıma  bişey mi gelir’ kaygısı taşımadan  huzur içinde yaşanması gerekir, bunca yıl yaşananlardan sonra artık geleceğimizin huzur ve güven içerisinde  olmasını da temin etmemiz lazım, bunu  bu adada yaşayan herkes için ön görüyoruz” diye konuştu.

1452257824.jpg

Bunu sürekli diyalog içerisinde oldukları Türkiyeli yetkililerle birlikte  yaptıklarını ifade eden Akıncı, kendi kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle diyalog  içinde olmalarının  önemini vurguladı.

Akıncı toplum tüm kesimleriyle bir ilişki ve iletişim içinde geleceği birlikte el birliğiyle yaratma süreci içerisinde olduklarını da kaydetti ve  müzakerelerin seyri, nereye gidildiği konusundaki bilgileri belediye başkanlarına aktaracağını ve onların fikirlerini dinleyeceğini ifade etti.

1452257825.jpg

1452257826.jpg

1452257827.jpg