Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bütün deneyimlerle örneklerin  barışın olmamasının en büyük acısını mevzilerdeki erkeklerden çok kadınlarla çocukların yaşadığını gösterdiğini belirtti. Akıncı, barışın değerini de erkeklerden çok kadınların bildiğini ve yüreklerinde hissettiğini söyledi.

Suriye’de yaşananların en büyük acısını kadınların ve çocukların yaşadığını dile getiren Akıncı, “Temenni ederim ki hepimiz bunlardan dersler çıkaralım ve Kıbrıs’ta başta kadınlarımızın ve çocuklarımızın acı çekmeyeceği, güzel bir geleceği inşa edelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile eşi Meral Akıncı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde  KKTC’ye davetli olarak gelen kadınları kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan kabul saat 09:00’da gerçekleşti.

AKINCI: “BİR ANLAŞMADA ÖZGÜRLÜK, SİYASİ EŞİTLİK VE GÜVENLİK ÖNEMLİ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, 8 Mart’ta, yılın geriye kalan günlerinde unutulan sözler söylendiğine işaret ederek, bu söylenenlerin  geriye kalan günlerde takibinin yapılmasının ve bazı sonuçlar elde edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Ülkede cinsiyet eşitliği anlamında atılan adımların yeni uyanışlar sağlaması, bilinçlenme getirmesi temennisinde bulunan Akıncı, en iyi yasalar olabileceğini  ancak uygulama yoksa bunların bir anlamı olmadığını ifade etti.

Yoğun bir müzakere trafiği içerisinde olduklarını, hedeflerinin çözüm ve barış olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı  Akıncı, Kıbrıs sorununu iki tarafın da kabul edebileceği bir çerçevede sonlandırmak hedefinde olduklarını  kaydetti.

Akıncı, bir anlaşmada özgürlük, siyasi eşitlik ve güvenlik kavramlarının önemine işaret etti. Müzakereler bağlamında ilk defa bir cinsiyet eşitliği komitesi kurduklarını  söyleyen Akıncı, bu komitenin ilerideki anayasa ve yasalarda cinsiyet ayrımcılığının önüne nasıl geçilebileceği üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

1457343125.jpg

MERAL AKINCI: “KKTC’DE DE CİNSİYET EŞİTLİĞİ KAVGASI VERİLİYOR”

Cumhurbaşkanı’nın eşi Meral Akıncı da konuşmasında, 500 kişilik bir ekibin 8 Mart dolayısıyla KKTC’de bulunmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti ve konuklara teşekkürlerini sundu.

Tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de cinsiyet eşitliği kavgası içerisinde olunduğunu ifade eden Akıncı, “Kadının bir toplumdaki statüsü, o verdiğiniz demokrasi mücadelesinde sosyal adalette ve ilerlemede büyük rol oynamaktadır” diye konuştu.

Meral Akıncı, kadının birlikte bir güç olduğuna inanç belirterek, örgütlenmelerin önemine işaret etti. Akıncı, barış süreçlerinde dünyanın ve bölgenin yaşadığı zorlukları aşmada da kadınların  birlikteliklerinin olumlu  olduğunu ve barışçıl adımlar atılmasına yarar sağlayacağını da kaydetti.

KUTAY: “KONUKLAR YAVRU VATANI TANIMALI”

Girne Kadınlar Birliği Başkanı Mübeccel Kutay da kabulde yaptığı konuşmada, kendilerine gösterdikleri yakın ilgiden dolayı Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile eşi Meral Akıncı’ya teşekkür etti. Kutay, Kıbrıs’ın yavru vatan olduğunu ve konukların yavru vatanlarını tanıması gerektiğini de söyledi.

1457343124.jpg

UĞURMAN: “BURDAKİ VARLIĞIMIZ ÖNEMLİ”

Türkiye Kadınlar Birliği Başkanı Sema Kendirici Uğurman da Türk Kadınlar Birliği’yle ilgili bilgiler aktardı ve birliğin kurulduğu günden beri eşitlik mücadelesi verdiğini kaydetti.

Uğurman, “Buradaki varlığımız bizim için çok  önemli, çünkü bu 8 Mart’ta  sevgili dostlarımızla dostluğun ve barışın mesajını vermek istedik” dedi.

Buradan verilecek bu mesajın tüm dünya için çok anlamlı olduğunu ifade eden Uğurman, Akıncı’nın da barış için çabalarını çok yakından takip ettiklerini söyledi. Uğurmam, KKTC’nin Türkiye’nin ve tüm dünyanın ihtiyacı olan barış mesajının 8 Mart’ta özellikle kadınların önderliğinde yüksek sesle dile getirilmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını vurguladı.