Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa federal bir çatı altında çözüm bulma çabalarında mevcut sürecin son deneme olabileceğine inandığını belirtti.

Bu denemenin de başarılı olamaması durumunda yeni neslin çözümü federal bir yapıda değil farklı bir yapıda arayacağını kaydeden Akıncı, “Bu bir son deneme gibi görülebilir....Yarım asır oldu. Bu kadar yeter. Müzakere seçeneklerini tükettiğimizi sanıyorum. Parametreler ortada, siyasi liderlerin kararlılığı ile bir çözüme ulaşabiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamaları için ülkeye gelen Birleşik Krallık Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu’ndan bir heyeti kabul etti. Görüşmede, Lordlar Kamarası üyesi Kıbrıs Türk kökenli Baronnes Meral Hussein Ece de hazır bulundu.

Akıncı, kabulde yaptığı konuşmada, KKTC’nin demokrasi ve ekonomik yönden güçlenmesinin varılacak bir antlaşmaya ve Avrupa Birliği’ne hazır olunması açısından önemli olduğunu kaydetti.

KKTC’nin gelişme sürecinin ve AB’ye hazır hale getirilmesi için sürdürülen çalışmaların, “Avrupa Birliği’ne girince nasıl olsa her şey düzelir düşüncesiyle” yavaşlatılamayacağını söyleyen Akıncı, adada federal bir çatı altında bir çözüm bulunmasının, bu zamanda sorunun çözümünde tek yol olarak görüldüğünü çünkü uluslararası toplumun ve Türkiye’nin federal yapıda bir çözümü desteklediğini belirtti.

Müzakerelerin yaklaşık yarım asır önce başladığını kaydeden Akıncı, kendisinin ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in ayni jenerasyona ait olduğunu, bu denemenin de başarılı olamaması durumunda yeni neslin çözümü federal bir yapıda değil farklı bir yapıda arayacağını kaydetti.

Akıncı, “Bir bir son deneme gibi görülebilir....Yarım asır oldu. Bu kadar yeter. Müzakere seçeneklerini tükettiğimizi sanıyorum. Parametreler ortada, siyasi liderlerin kararlılığı ile bir çözüme ulaşabiliriz” dedi.

1447419775.jpg

GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLER

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerin yanında iki toplum arasında güveni arttıracak çalışmalar da yürüttüklerini, bunların arasında yeni geçiş noktaları ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının da bulunduğunu kaydetti.

Akıncı, 1963-1964 dönemi ve 1974’te meydana gelen trajik olayların sonucunda kayıp olarak listelenen şahısların gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmesi çalışmaları kapsamında, gömü yeri olduğu tahmin edilen ve askeri bölge içerisinde bulunan KKTC’deki 30 noktanın tümü için izin alındığını da anlattı. Akıncı, buna karşın mobil telefonlardaki işbirliğinin Güney Kıbrıs’taki bir yasadan dolayı tıkandığına işaret etti.

Kuzey Kıbrıs’taki mobil operatör abonelerinin Güney Kıbrıs’ta cep telefonlarıyla görüşme yapamadığını, Güney Kıbrıs’taki mobil operatör abonelerin de Kuzey Kıbrıs’ta cep telefonlarıyla görüşme yapamadığını anlatan Akıncı, sorunun giderilmesi yönündeki çalışmaların bir yasa maddesiyle engellenmesinin, “bizim tarafımızdan kabul edilemez olduğunu “ belirtti.

Akıncı, güven artırıcı önlemler kapsamında çok daha zor sorunlar aşılırken, mobil operatörler çalışmasında bir yasa maddesinin engel olarak ortaya konmasının, Kıbrıs Türk tarafından anlaşılması zor bir konu olduğunu söyledi.

LORD SHARKEY

Birleşik Krallık Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu’ndan Lord Sharkey de konuşmasında, Akıncı’nın İngilere’dei Lordlar ve Avam Kamalarının yanısıra hükümette de dostları bulunduğunu belirterek,  KKTC Dostluk Grubu’nun çözüm bulma çabalarında desteğinin  devam edeceğini kaydetti.

Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan’ın iyi niyetiyle çözüm bulma olasılığının geçmişe göre daha yüksek olduğunu belirten Lord Sharkey, “Avrupa Birliği, sonunda Kıbrıs sorununun çözümünün önemini kavramaya başladı. Bu çök önemli bir şey” dedi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması olasılığının geçmişe göre daya yüksek olduğuna inandıklarını kaydeden Lord Sharkey, Kıbrıs’ın istikrarlı bir ada olduğunu ve bu istikrarın, sorunlu bir coğrafyada  “Birleşik Bir Kıbrıs” ile güvence altına alınmasının önemli olduğunu söyledi.

1447419777.jpg