Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis ve birçok yabancı misyon şefinin de katıldığı etkinlikte ilk konuşmayı yapan, Kıbrıs Akademik Diaylog Eş Başkanı Nikos Anastasious, etkinliğin esas amacının müzakere sürecini cesaretlendirmek olduğunu söyledi.

Anastasious, ‘Kıbrıs Akademik Diyalog olarak iki lideri Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek, demokratik bir çözüme varmaya davet ediyoruz’ ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Akademik Diyalog Eş Başkanı Yücel Vural da KAD’ın Kıbrıs sorununa yönelik görüşlerini ve önerilerini içeren açıklamayı okudu.

Etkinlikte daha sonra Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bir konuşma yaptı.

Anastasiadis, yıllar içerisinde oluşan farklılıkların giderilmesinin kolay olmadığını fakat sürdürülen müzakere sürecininen yakın zamanda bir çözümle sonuçlanacağından ümitli olduğunu söyledi.

Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Kıbrıs’taki iki halka yaşayabilir, güçlü ve işlevsel bir çözüm sunma konusunda aynı yaklaşım ve vizyonu paylaştıklarını ifade etti.

İki lider olarak, Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs’taki toplum liderleri tarafından uzlaşılan anlaşmaların değerlerine ve prensiplerine uygun bir anlaşmaya varmayı hedeflediklerini kaydeden Anastasiadis ‘Kıbrıs’ın Avrupa Birliği üyesi olduğu ve olmaya devam edeceği göz önüne alındığında AB’nin müzakere sürecindeki aktif dahiliyeti vardır, bu suretle çözüm Avrupa Birliği değer ve prensiplerine tamamen uyumlu olacaktır’ ifadelerini kullandı.

Her iki toplumun hassasisyet ve kaygılarını dikkate alarak ve kazanan veya kaybeden yaratmayacak bir anlaşmaya ulaşmak için çalıştıklarını belirten Rum Lider 2016’da çözüme ulaşmak için yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların birbirlerini düşmanlar olarak değil geleceğin ortakları olarak görmeleri gerektiğine işaret etti.

Akıncı ‘Yarım yüzyılı aşkın süredir birbirimize yeterince zarar verdik. Şimdi yeni yararlar ve fırsatlar sunacak olan bir ortaklığı kurma zamanıdır. Bunun için uğraşıyoruz. Bu bizim temsil ettiğimiz kuşağın çocuklarımıza ve gelecek nesillere ödemesi gereken bir borçtur. Bu sorumlulukla hareket ediyoruz’ dedi.

Yapmaya çalıştıklarının ne üniter devlet ne de konfederasyon olduğuna dikkati çeken Akıncı hedeflerinin 11 Şubat 2014 Ortak Deklarasyonu’nda öngörüldüğü çerçevede iki bölgeli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı bir federasyona ulaşmak olduğunu söyledi.

Akıncı ‘Ne istemediğimizi biliyoruz. Düşmanlık, statükonun devamı, zihinsel ve fiziksel bölünme vs. Ne istediğimiz de biliyoruz. Barış, özgürlük, eşitlik, istikrar, işbirliği, refah ve güvenlik içinde bir Federal Kıbrıs’ ifadelerini kullandı.

Çözümün getireceği faydalara da işaret eden Akıncı olası çözümde geçiş döneminde bir takım geçici sıkıntılar yaşanacak olsa da çözümün hem toplumların hem de bireylerin yaşamlarını ekonomik olarak da olumlu etkileyeceğine inandığını söyledi.

Doğal gaz ve enerji kaynakları konusuna da değinen Akıncı, çözümle birlikte doğal kaynakların en sorunsuz ve en verimli bir biçimde kullanma olanağına sahip olunacağı söyledi.

Akıncı ‘Kıbrıs’ta bulunan ve bulunacak olan enerji kaynaklarının başta İsrail olmak üzere bölgedeki diğer kaynaklarla birleştirilerek Türkiye üzerinden AB’ye gönderilmesi en ekonomik ve akılcı yoldur. Böylesi bir proje bütün taraflar için karşılıklı bağımlılığın gelişeceği, refahın ve fırsatların paylaşılabileceği istikrarlı ve güvenli bir ortamın gelişmesine katkı koyacaktır’ dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı Kıbrıs’ın hem kendisi hem de etrafındaki coğrafya için oynayabileceği rol ve sorumluluğun çok büyük olduğunu vurguladı.

Etkinlikte, konuşmaların ardından resepsiyona geçildi…