“Çözümü biz yaratacağız ve yaşatacağız. Geçmişteki acı tecrübeler gibi yapıp bozmayacağız” şeklinde konuşan Akıncı, bunun için iyi, güvenceli bir çözüm bulmaya gerek olduğunu söyledi.

Parametrelerin belli olduğunu söyleyen, iki kesimli, iki toplumlu federatif sisteme işaret eden Akıncı, “Bunun altını doldura doldura ilerliyoruz. Ben bir çıkış yolu bulabileceğimize dair umutluyum. Ne kadar zor meseleler kalmış olsa da” dedi.

“KIBRIS KONU ASLİ MESELEMİZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği heyetini kabulünde Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulundu.

“Kıbrıs konusu asli meselemiz” diyen Akıncı, “Her şeyimizi Kıbrıs sorununun çözümü sonrasına erteleme lüksümüz yok. İç meselelerimizi ne kadar çözüm yoluna sokarsak, çözüm sonrasına o kadar hazır hale geliriz” şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununu çözme zamanı geldiğini vurgulayan Akıncı, müzakerelerin 1968’ten beri sürdüğünü anımsattı, “Her şeyin bir doyum noktası vardır. Kıbrıs konusunda bu doyum noktasına çoktan ulaşıldı” ifadesine yer verdi.

“SİYASİ İRADE TAM DA BU İŞ İÇİN GEREKLİ”

“İki tarafın da kabul edebileceği parametreler 3 aşağıya 5 yukarıya bellidir” diyen Mustafa Akıncı, “Siyasi irade tam da bu iş için gereklidir. Tüm ilgili paydaşlar kararlılık ve siyasi irade göstermeli, Kıbrıs sorunu artık çözülmelidir. Biz bu doğrultuda kararlılıkla devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BU TABLO KARANLIK DEĞİL…TÜNELİN UCUNDA IŞIĞI GÖREBİLİYORUM”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, son günlerdeki bir sözünü yinelemek istediğini kaydederek, “Tozpembe bir tablo çizemem ama bu tablo karanlık da değil. Tünelin ucunda ışığı görebiliyorum. Ancak daha oraya varmak için engebeli bir yol var, onu aşmamız lazım. Çünkü en çetrefilli konulara geldik” dedi.

“YENİ BİR GELECEK İNŞASI”

“Eskiden bu konulara girilmezdi” diyen Akıncı şunları da kaydetti:

“Pozisyonlar karşılıklı ifade edilir, herkes müzakerelerden döndükten sonra bilinen pozisyonlarını bir daha tekrarlar, ertesi toplantıya kadar beklerdi.

Şimdi öyle değil…Ana konulara girip oralarda nasıl uzlaşma noktası yakalayabiliriz, gelecek kuşaklara çözümü olmayan konuyu miras bırakmak yerine rahat ve huzur içinde yaşayabilecekleri yeni bir gelecek inşasını nasıl en erken zamanda tamamlarız, onun arayışı içindeyiz.”

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dünkü günübirlik resmi ziyaretine de değinen Mustafa Akıncı, “Onlar da bu çözüm sürecine olan desteklerini bir kez daha yinelediler. Türkiye’nin Avrupa Birliği yolundaki bu son açılımın da oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Onun da bir katkısı olacak diye inanıyorum” şeklinde konuştu.

“İŞİN BAŞI BİZLERİZ, KIBRISLI TÜRKLERLE RUMLAR…”

“Ama en önemlisi biz Kıbrıslıların bu işi kurtarması, dıştan gelecek desteklerle bunu daha da pekiştirmesi” diyen Akıncı şunları kaydetti:

“İşin başı bizleriz, Kıbrıslı Türklerle Rumlar. Hiçbir zaman dışarıdan birilerinin bize paraşütle çözüm indirmeyeceğini bilmemiz lazım.

Biz yaratacağız, yarattığımızı da biz yaşayacağız Geçmişteki acı tecrübeler gibi yapıp bozmayacağız. Bunun için de iyi, güvenceli bir çözüm bulmamız lazım. Parametreler belli, iki kesimli, iki toplumlu federatif sistem… Bunun altını doldura doldura ilerliyoruz. Ben bir çıkış yolu bulabileceğimize dair umutluyum. Ne kadar zor meseleler kalmış olsa da.”

“SİVİL TOPLUMUN, MESLEK ODALARININ ÇÖZÜME SAHİP ÇIKMASI ŞART”

Akıncı, ülkenin sivil toplumunun, meslek odalarının çözüme sahip çıkmasının şart oluğunu da vurgulayarak, “Bu destek hem referandum aşamasında hem de bunu yaşar hale getirmek anlamında şart” dedi.

Mustafa Akıncı, kadınların da gençlerin de bu sürecin içinde olmasının ve sürece sahip çıkmasının önemli olduğuna işaret etti.