Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, çalışma yaşamında iki büyük adaletsizlik bulunduğunu belirterek, “Bunlardan birinin özel sektör ile kamu sektörü arasındaki adaletsizlik, diğerinin ise kamunun kendi içerisinde Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’ndan kaynaklanan adaletsizlik” dedi.

Basın bürosundan yapılan açıklamaya göre Akıncı dün Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen), Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) ve Aydınlık Yarınlar Hareketi’ni (AYH) ziyaret etti.

Akıncı, dün akşam ayrıca  Girne St. Hilarion Rotary Kulübü’nün düzenlediği toplantıya  konuk olarak katılarak çeşitli rotary kulüplerinden gelen ve aralarında yabacıların da bulunduğu üyelere “Dört Boyutlu Siyaseti’ni anlattı.

“İKİ TOPLUMLU, İKİ BÖLGELİ FEDERASYON”

Akıncı, Tel-Sen’i ziyaretinde, Kıbrıs’ın çeşitliliği barındıracağını ancak iki ana toplumun uzlaşmayı sağlamak zorunda olduklarını kaydetti. Akıncı, “Bunun da adı, sizin de söylediğiniz gibi, iki toplumlu, iki bölgeli federasyondur. Mümkün olan da budur” diye konuştu.

"Biz kendi evimizi ne kadar iyi hazırlarsak, federal yapıda ve AB içinde daha yaşayabilir, daha yarışabilir olacağız” diyen Akıncı, bu konuda  sivil toplum örgütleri ve sendikaların çok büyük önemi bulunduğunu anlattı.

Enerji gibi iletişim sistemlerinin de kopuk olması nedeniyle Kıbrıs’ın iki coğrafya gibi düşünülmeye başlandığını kaydeden Akıncı, “Böyle bir dönemde Kıbrıs gibi 9 bin kilometre karelik bir alanı tamamen ayrı iki coğrafya gibi düşünmenin yanlış olduğuna inanıyorum. İki ayrı siyasi idare başkadır ama bu, dağı, ovası suyuyla tek bir ada ve bir coğrafya” dedi.

“MARAŞ’IN AÇILMASI, ÇÖZÜMÜ TETİKLEYEN BİR UNSUR”

Mustafa Akıncı’ Güç-Sen’i ziyaretinde ise,  kapalı Maraş’ın BM gözetiminde açılmasını bütünlüklü çözümü tetikleyen bir unsur olarak gördüğünü söyledi.

Gazimağusa Limanı’ndan doğrudan ticaret yanında Ercan Havaalanı’ndan direkt uçuşların yapılmasının da başarılmasının çok önemli bir başlangıç yaratacağını kaydeden Akıncı, kapalı Maraş’ın, Kıbrıslı Türk ve Rumların işbirliğini  geliştirmelerine  çok büyük yararı olacağını belirtti.

Özel sektörle kamu sektörü arasındaki ciddi adaletsizliğin özel sektörün tamamen sahipsiz olmasından kaynaklandığını kaydeden Akıncı, özel sektörde sendikalaşmanın olmamasına dikkat çekti

Kamuda,  Ekim 2010’da işe girenlerle Ocak 2011 Ocak’dan sonra işe girenler arasında çok ciddi  anomali doğduğunu söyleyen Akıncı,  önerilen ücretlerle artık kamuda yeterli nitelikte eleman istihdam etmenin de zorlaşacağını belirtti.

Akıncı,cumhurbaşkanının hükümet demek olmadığını ancak rehberlik görevi bulunduğunu belirtti.

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE ÇALIŞMAYA ÖNEM VERECEM”

Mustafa Akıncı, Aydınlık Yarınlar Hareketi’ni  ziyaretinde ise  toplumun  daha fazla belirsizlik içerisinde yaşamaması gerektiğini vurgulayarak,  Kıbrıs sorunu bağlamında mücadeleyi sürdürerek bir sonuca bağlamak için çaba göstereceğini vurguladı

Görüşmede AYH’nin başkan ve üyeleriyle fikir alış-verişinde bulunarak ilkelerini anlatan Akıncı göreve gelmesi durumunda sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmaya büyük önem vereceğini sözlerine ekledi.

1423229810.jpg

1423229811.jpg

1423229809.jpg