Sefa Karahasan

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisine yönelik eleştirilerine, “Biz olması gereken ilişki biçimini söyledik” diye cevap verdi. Erdoğan, Akıncı’nın ‘iki kardeş ülke ilişkisi istiyoruz’ açıklamasına, “Burada iki kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya farklı tablolar çıkar. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıkanı kulağı duyması gerekir” diye sert çıkmıştı. Tartışma üzerine Erdoğan, KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı’yı telefon ile aradı. Erdoğan ile görüşmesini Milliyet’e anlatan Akıncı, “Ortada kriz yok. Birisi bir söylem, anavatan-yavru Vatan. Ama öteki de olması gereken bir ilişki biçimi” dedi. Erdoğan ile samimi bir sohbet ettiklerini anlatan Akıncı, “Telefon görüşmesinde, Sayın Erdoğan ‘Ananın analığı bitmez’ dedi. Ben de, ‘Çocuk da büyümek ister. Kendi evinde evinin efendisi olmak ister’ dedim. ‘Ama bu işler hep böyledir’ dedi. Ben de, ‘Anavatan-yavru vatan sevgisi yüreklerde. Ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye’nin tanıdığı bir devlet. O zaman bu ilişkiyi benim söylediğim tarzda yürütmek en doğrusu’ dedim” şeklinde konuştu. Erdoğan’ın kendisini Türkiye’ye davet ettiğini kaydeden Akıncı şunları söyledi: “Devir teslimden sonra gideceğiz. Sayın Erdoğan, bana ‘Türkiye’ye ilk ziyaretinizi yaparsınız herhalde’ dedi. Ben de ‘Memnuniyetle, niçin yapmayacağız’ dedim. Sayın Erdoğan ‘Biz seçildiğimizde ilk Kıbrıs’a ve Azerbaycan’a gideriz’ dedi.”

Hedef: Birleşik Kıbrıs

Milliyet’e verdiği röportaja, “Her yeni başlangıç yeni umutlar demektir. Kıbrıs’ta yeni bir beyaz sayfayı açmak için halkımız değişim dedi. Değişim doğrultusunda, el ele gönül gönüle halkımızla yürüyeceğiz” sözleriyle başlayan Akıncı, “Kıbrıs sorununu tarihe gömerek federal birleşik bir Kıbrıs yaratmak istediklerini” kaydetti. Seçim sonucunu ‘Halkın devrimi olarak’ niteleyen Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e de “Çözüme hazır ol” diye seslendi. Anastasiadis ile aynı kuşağın insanları olduklarını söyleyen Akıncı, “İkimiz de Limasolluyuz. İkimiz de Kıbrıslıyız. Kıbrıs’ın kötü kaderini iyiye çevirmek için bu şansı değerlendirelim. Bizden sonraki kuşaklara bu sorunu çözümsüz devretmeyelim. Benim ortaya koyduğum vizyonu onların da sergilemesini bekliyorum” dedi. Akıncı şöyle devam etti:

‘Çatışma istemiyorum’

“Türkiye ile ilişkiler bağlamında herhangi bir sıkıntıya gerek yok. Türkiye ile sağlıklı, kişilikli ilişkiler istiyoruz. Kurulacak zemin ne çatışmacı ne de teslimiyetçi bir anlayış içermeyecek. Uzlaşma temelinde olacak. Bütün ilişkilerime böyle bakarım. Kıbrıs Türk toplumun kendi kurumlarına sahip olmasını savunuyorum. Ama bu kurumları da iyi yönetmesi gerekir. Kıbrıs Türk toplumunun kendi kendine yeten bir yapıda olması, en başta Türkiye’nin yararınadır. Böylesi bir yapı, gelecekte federal cumhuriyetin eşit ortağı olacak olan Kıbrıs Türk tarafının hem ortaklıkta hem de AB bünyesinde çok sağlıklı bir şekilde yaşamasını da getirecektir.” Kıbrıs sorununun çözülmesinin Türk-Yunan ve Türk-AB ilişkilerini daha iyi bir noktaya götüreceğini belirten Akıncı, “Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Türkiye üzerinden AB’ye taşınırsa bu da yararlı bir gelişme olacaktır” dedi.

Rumlar memnun

Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Akıncı’nın zaferini selamlayarak, “Ada’nın yeniden birleşmesinden yana bir isim” dedi. Rum basını, ‘Yeni sayfa’ manşetlerini attı.   

Türkiye halkı da sorundan yoruldu

Türkiyeli KKTC vatandaşlarına yönelik “Akıncı kazanırsa, sizi gemilere koyup geri gönderecek” diye kara bir propaganda yürütüldüğünü ifade eden KKTC lideri, “Yıllar önce bu topraklara gelmiş, yerleşmiş, burayı vatan bilmiş, burada çoluk çocuğa karışmış insanları ben bu toplumun bir parçası olarak görürüm. Onları da gelecekte federal bir cumhuriyetin ve AB’nin bir yurttaşı olarak görüyorum. Türkiye kökenli insanlarımız samimi bir duruş gördüler bizde. Biz de inançlarını boşa çıkarmayacağız.” Akıncı, “Türkiye halkı da yıllardır bitmek bilmeyen bir Kıbrıs sorunu ile yatıp kalktı. Sadece Kıbrıs Türkleri değil, Türk insanı da yorgunluk yaşıyor; Kıbrıs sorununu her duyduğunda. Elbette haklarımızdan vazgeçecek değiliz. Kıbrıs Türk toplumunun, bu adada en az Kıbrıslı Rumlar kadar eşit hakları vardır. Siyasal eşitliğe uygun bir çerçevede, çözüm müzakerelerini sürdürmek Türkiye ile de müzakere içerisinde bunu bir sonuca götürmek en büyük arzumdur” diye konuştu.

Maç saati duruyor!

Fanatik bir Fenerbahçe taraftarı olması ile tanınan Akıncı, maç saatlerinde kimse ile konuşmuyor. Bütün konsantrasyonunu maça veriyor, telefonlara bile cevaplamıyor. “Ben bir 68 kuşağıyım” diyen Akıncı, “Rahmetli Rauf Denktaş, zamanında ‘benden önce Akıncı cumhurbaşkanı olmalı’ diyordu. Olduk, ama biraz geç oldu” diyor.

Canlı yayında gerilim yaşandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuveyt’e hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaparken KKTC’nin yeni cumhurbaşkanını eleştirince o sırada CNNTürk’te canlı yayında olan Mustafa Akıncı’dan jet yanıt geldi.
Erdoğan’a Akıncı’nın ‘Artık yavru vatan yok iki kardeş ülke var’ sözü sorulunca “Sayın Akıncı, Kuzey Kıbrıs halkı tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Fakat burada iki kardeş ülkeyiz dediği zaman çok farklı şeyler ortaya çıkar. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulaklarının duyması lazım. Kardeş olarak bile çalışmanın şartları vardır. Yavru ve anavatan olarak çalışmanın da bir bedeli vardır. Biz Kuzey Kıbrıs’ta bedel ödedik. Buranın imarı için bizim yıllık oraya yaptığımız ödeme 1 milyar dolar civarındadır. Acaba Sayın Akıncı bu kavgayı tek başına vereceğini mi sanıyor, böyle bir şey mi var. Onların baktığı açıdan biz Kıbrıs’a bakamayız. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı, evet yavru vatandır. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Bir ananın yavruya ilgisi alakası neyse bundan sonra o ananın yavruya ilgisi devam edecektir” dedi. Canlı yayında olan Akıncı ise, “Biz hep yavru mu kalalım yetişkin olmayalım mı? Ayaklarımızın üzerinde durmayalım mı? Söylediklerimin arkasındayım. Cumhurbaşkanlığımın ilk gününde böyle bir tartışmanın içine çekilmekten memnun değilim dedi. Türkiye’yi dışlayan bir söylemde bulunmadım. Tam tersi kişilikli bir ilişkiden söz ettim. Farklı yaklaşımlar olabilir oturur değerlendiririz” dedi. Akıncı Erdoğan’ın hatta olduğunu ve kendisi ile telefonla görüşeceğini belirtti. (Milliyet)