Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, kapalı Maraş’ın BM gözetiminde; Mağusa Limanı’nın doğrudan ticarete açılması ve Ercan Havaalanı’ndan direkt uçuşları kapsayan bir paketle açılmasının, Kıbrıs’ın her iki toplumunun ekonomisine katkıda bulunacağını vurguladı.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı dün sabah Karaoğlanoğlu bölgesindeki okullara yaptığı ziyaretin ardından öğleden sonra ise Mağusa bölgesinde düzenlenen bir toplantıda yurttaşlara seslendikten sonra Mağusa Türk Gücü’nü ziyaret ederek kulüp yönetici ve üyeleriyle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Akıncı dün son olarak ise Tatlısu’da yurttaşlarla buluştu.

Temaslarında “Dört Boyutlu Siyasetinin”  temelini oluşturan ‘çözüm Odaklı Siyaset’, ‘Toplumsal Konulara Duyarlılık’, ‘Türkiye ile Kişilikli İlişkiler’ ve ‘Bağımsız Tarafsız Cumhurbaşkanlığı’ ile ilgili vizyonu konusunda bir kez daha yurttaşları bilgilendiren Akıncı, her zaman olduğu gibi kendisine yöneltilen soruları da cevapladı.

“Derinya ve Aplıç kapılarının açılması gerek”

Dünkü toplantılarda en çok gündeme gelen konu kapalı Maraş ile Derinya ve Aplıç kapılarının açılması oldu.

Kapalı Maraş’ın BM gözetiminde; Mağusa Limanı’nın düzenlenip doğrudan ticarete açılması ve Ercan Havaalanı’ndan direkt uçuşları kapsayan bir paketle açılmasının, Kıbrıs’ın her iki toplumunun ekonomisine katkıda bulunacağının altını bir kez daha çizen Akıncı, özellikle işsiz gençler için büyük iş olanakları doğacağını vurguladı. Akıncı, bu süreçte öncelikle yabancı ve her iki toplumdan uzmanların yer alacağı bir heyetin kapalı Maraş’ta inceleme yapmasının şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Kapalı Maraş’ın açılma sürecinin zaman alabileceğine dikkat çeken Akıncı, ondan önce Mağusa bölgesinde Derinya, Lefke bölgesinde ise Aplıç kapılarının açılmasının özellikle bölgelerdeki esnafa büyük yarar sağlayacağını belirtti. Akıncı, esnafın da söz konusu kapıların açılması taleplerini her fırsatta dile getirdiğinin altını çizdi.

“Coğrafyayı ortak planlamak akıl işidir” diyen Akıcı, kapalı Maraş’ın ortak planlanması gereken da yerlerden biri olduğunu vurguladı.

“Siyasete güven yeniden tesis edilmeli”

Konuşmalarında Cumhurbaşkanlığı seçiminin tüm halkın oy kullandığı ve diğer seçimlerden farklı bir seçim olduğunun altını çizen Akıncı, “bu seçimin bu farklı özelliği nedeniyle de o makamdaki kişinin büyük sorumluluğu var. Tüm halkın temsilcisi, KKTC’yi tanımasa da dünyanın tanıdığı Kıbrıs Türk toplumunun lideridir” dedi.

Ana konusu Kıbrıs sorunu olmakla birlikte Cumhurbaşkanı’nın toplumsal sorunlarla da ilgilenmesi gerektiğinin şart olduğunu vurgulayan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Partilerin içiyle ilgilenmek, kimin parti başkanı, kimin belediye başkanı olacağına karışmak, cumhurbaşkanının işi değildir” diye ekledi.

Her gittiği yerde yurttaşların kirlenen siyasetten yakındıklarını dile getiren Akıncı, “vatandaş siyasetçiden bezdi. Birçok yanlış yapıldı, siyaset kurumu yara aldı. Siyasetin yeniden güven kazanması için öncelikle yapılan hataların cezasız kalmaması gerek. Kısacası yapanın yanına kalmamalı. Vatandaş bunu bekliyor. Bu nedenle bu seçimde temiz siyaset uygulamalarını geçmişte kanıtlayan birisi olarak halktan destek görmem doğaldır” dedi. 

unnamed-060.jpg

akinci-magusa-001.jpg

akinci-tatlisu.jpg