Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün 12.00’de, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Christos Stylianides ve beraberlerindeki heyeti kabul etti.

Akıncı yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti temsilcilerini Juncker’la tanıştırdı.

Juncker’le görüşmesinin ardından Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gazetecilere İngilizce açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, her iki görüşmenin de oldukça verimli geçtiğini, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin çözüme ve AB’ye üye olmaya evet dediği halde, başka bir toplumun hayır demesi nedeniyle AB’nin dışında bırakıldığını, çözüme ulaşamadığını ifade eden Akıncı, bunun dünyada örneği bulunmadığını kaydetti. Akıncı, bunun düzeltilmesi gereken anormal bir durum olduğunu söyledi.

Normal koşulları elde etmenin tek yolunun Kıbrıs sorununda bir çözüme ulaşmak olduğunu ifade eden Akıncı, bu bağlamda müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Çözüm yönündeki kararlılığını bugünkü görüşmede bir kez daha tekrarladığını ifade eden Akıncı, görüşmelerin 47 yıldır devam ettiğini ancak bu kararlılıkla devam edilirse çözüme aylar içinde ulaşılabileceğini vurguladı.

Müzakerelerde ve “Güven Yaratıcı Önlemler”de ilerleme kaydedildiğini söyleyen Akıncı, kısa süre içinde yeni sınır kapıları açılması, mobil telefon operatörlerinin her iki kesimde çalışması, elektrik şebekelerinin birleştirilmesi  gibi gelişmeler olacağını söyledi

AB’nin BM’nin yerini almayacağını, sürecin BM tarafından yönlendirilen bir süreç olduğunu ve böyle devam edeceğini dile getiren Akıncı,  öte yandan AB’nin sürece yardım etmesinden memnun olacaklarını ve teknik konularla ilgili bir AB yetkilisinin sürece dahil olacağını anlattı.

Juncker ile ele aldıkları diğer bir konunun Kıbrıslı Türklerin çözüm sonrası döneme de hazırlanması olduğunu anlatan Akıncı, aylar içinde olabilecek bir çözüm beklentileri bulunduğunu ve bunun gerçekleşmesinin ertesi günü Kıbrıslı Türklerin AB’nin şartlarına  dahil olacağını, buna hazır olunması gerektiğini belirtti. Akıncı, bu bağlamda AB ile olan ilişkilerin artırılmasının ve Avrupa Birliği kurallarıyla, müktesebatıyla uyumlaşmanın önemine değindi. Akıncı, AB’den bu çerçevede bir anlayış ve Kıbrıslı Türklerin hazırlanması için gerekli desteği ortaya koymasını beklediklerini ifade etti.

Akıncı, Kıbrıslı Türklerin AB’ye gireceğinden emin olduğunu ancak dışında olsalar bile Kıbrıslı Türklerin Avrupalı olduğunu, Avrupa Birliği prensiplerine inandığını, AB değerlerine saygı duyduğunu söyledi.

AB değerleriyle iki kesimli, iki toplumlu yapının prensiplerinin dengelenmesinin önemine değinen Akıncı, bir tarafta AB’nin bu konudaki değer ve kuralları bulunduğunu, diğer tarafta ise iki kesimlilik ve iki toplumluluk prensibine saygı duyulması gerekliliği olduğunu kaydetti. Akıncı, ulaşılacak çözümde bu konuyla ve AB müktesebatına uygunlukla ilgili derogasyonların olmasının önemine değindi. Akıncı, bunun çözüme ulaşılabilmesi halinde, gerçekleşebilecek bir olgu olduğunu vurguladı.

Akıncı, ulaşılacak anlaşmanın yasal olarak açıkları bulunan, mahkemelere götürülebilecek bir anlaşma olmaması gerektiğine de dikkat çekerek, “yasal kesinliğe sahip bir anlaşma istiyoruz ve bunun AB hukukunun bir parçası olmasını istiyoruz” dedi.

Akıncı AB yetkilileriyle görüşmelerin ileriki dönemde de devam edeceğini sözlerine ekledi.