Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, devam eden müzakerelerin Kıbrıs sorununun çözümü için son şans olduğunu söylemek istemediğini ancak federal bir yapıyı öngören bir çözüm için bu neslin son denemesi olacağına inandığını ifade etti.

Akıncı, bu sefer de çözüm bulunmaması halinde, Kıbrıslı Türk ve Rumların ayrı ayrı ülkelerinin halkları olarak yaşamayı isteyebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Moldova ile Moldova-Ukranya sınırları arasında kalan, henüz uluslararası tanınmışlığı olmayan Transnistria arasında ilişkileri geliştirmek için çalışan, iki toplumlu iş insanlarından oluşan bir heyeti kabul etti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı altında yürütülen Moldova ile Transnistria arasında Güven Arttırıcı Önlemler projesini yürüten ekibin lideri Igor Gorashou, kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretlerinde, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum iş insanlarının nasıl birlikte iş yaptığını görmek istediklerini belirtti.

AKINCI: “BU NESLİN SON DENEMESİ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorunu ve çözüm bulmak için yürütülen müzakereler hakkında bilgi verdiği kabulde, Kıbrıs sorununun çözülmesi için yeni bir iklimin bulunduğunu, bu kez de soruna çözüm bulunamaması durumunda yeni nesil Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ayrı ayrı ülkelerin halkları olarak yaşmayı isteyebileceğini söyledi.

Çözüm için son şans olduğunu söylemek istemediğini ancak federal bir yapıyı öngören bir çözüm için bu neslin son denemesi olacağına inandığını belirten Akıncı, baharda her iki taraftan da evet oyunun çıkacağı yeni bir referandumun yer almasını arzu ettiğini ifade etti.

Akıncı, “Eğer yine başarısız olursak (gelecekte bir çözüm için) olasılık görmüyorum. Çok çok zor bir iş. Eğer başarırsak bir federasyon olacak” dedi.

“DOĞAL GAZDAN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÇÖZÜM GEREK”

Kıbrıs adasının güneyinde bulunan doğal gaz yataklarına da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türklerinin de bu yataklarda hakkı olduğunu ve bu kaynaklardan faydalanabilmek için de Kıbrıs sorununu çözmeleri gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs’ın açıklarında bulunan doğal gaza ek olarak İsrail ve Mısır’ın ekonomik münhasır bölgelerinde de büyük miktarlarda gaz bulunduğunu kaydeden Akıncı, gazın Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine nakledilmesinin tüm kesimlerin faydasına olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun çözüm ihtimali konusunda kötümser olmadıklarını kaydederek, Moldova ile Transnistria arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinin Kıbrıs sorununun çözümüne göre daha kolay olduğunu belirtti.

İŞ DÜNYALARI

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum iş adamlarının adada zaman zaman bir araya geldiğini, bunlara Türkiye ve Yunanistan’dan da iş çevrelerinin katıldığını kaydeden Akıncı, kendisi ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın ara bölgede düzenlediği “Çözüm sonrası Kıbrıs ekonomisi ile ilgili vizyonumuz” temalı etkinlikte konuşma yaptığını anımsattı.

YENİ BİR ETKİNLİK

Akıncı, ticaretin tarafları yakınlaştıracağına inandığını belirterek, yakın gelecekte Türkiye Yunanistan, Güney Kıbrıs ve KKTC’den iş dünyalarının, kendisi ile Anastasiadis’in de katılacağı ortak bir etkinlik düzenleneceğini de bildirdi.