Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 2016 yılının; Kıbrıs konusunda sonuca varılacak bir yıl olarak görüldüğünü bunu sadece  kendisinin değil, bütün dünyanın böyle gördüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2016 yılının böyle görülmesinin belli başlı nedenleri olduğuna değinerek, bunlardan birinin de 1968 yılından beri sürdürülen müzakerelerde konuşulmayan hiçbir şeyin kalmaması olduğunu kaydetti.

Akıncı, “Geriye kalan irade göstermek, kararlılık göstermek ve artık çözümü makul olanda arayıp, makul olanı benimsemek ve makul çerçevede bir çözüme ulaşmak” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Diyalog ve İşbirliği Toplantıları çerçevesinde bugün Atatürk Kültür Merkezi’nde muhtarlarla bir araya gelerek Kıbrıs müzakereleri konusunda bilgilendirdi.

Toplantıda, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ da hazır bulundu.

“ÇÖZÜME İKİ TARAFIN DA İHTİYACI VAR”

“İki toplumun da kazançlı çıkabileceği bir çözümü başarmak istiyoruz”  diyen Akıncı, buna iki tarafın da ihtiyacının olduğunu vurguladı.

Kıbrıs sorununun çözümüne bölgenin, Türkiye ve Yunanistan’ın da ihtiyacı bulunduğunun altını çizen Akıncı, çözümle birlikte Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha iyiye gideceğini, Türkiye AB ilişkilerinin de daha iyi olacağını, Rum tarafının da Türkiye ile ilişkileri nedeniyle 75-80 milyon bir pazara açılma şansı doğacağını kaydetti.

Doğu Akdeniz’de doğal gaz yataklarının keşfedildiğini anımsatan Akıncı, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yumuşama belirtilerinin başladığını, İsrail doğal gazının Kıbrıs doğal gazı ile birleşerek ada üzerinden Türkiye’ye ve oradan da Avrupa’ya ulaştırılmasının en akılcı, en mantıklı, en kestirme ve en ucuz yol olduğunu, bunun gerçekleşmesinin şartlarının oluşmakta olduğunu vurguladı.

1452334325.jpg

“ÇÖZÜM OLMAZSA GERGİNLİK OLUR”

Kıbrıs’ta bir çözüm olmamasının gerginliğe neden olacağını vurgulayan Akıncı,  Rum tarafının Kıbrıs’taki doğal gazı çıkararak sadece kendilerininmiş gibi davranmaya devam etmelerinin hem adaletsizlik olacağını, hem de bölgede gerginlik yaratacağını kaydetti.

Akıncı, “Biz  gerginlik istemiyoruz, uzlaşma istiyoruz. Birlikte gelişmek istiyoruz, barış istiyoruz, barış içinde birlikte kalkınmak istiyoruz” dedi.

“OLABİLECEKLER ÜZERİNDE UZLAŞILMALI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, iki tarafın da neyin olup neyin  olmayacağını gördüğünü, neyin olabileceği üzerinde uzlaşmanın zamanının geldiğini söyledi.

Akıncı, neyin olmayacağıyla ilgili olarak Rum tarafının AB ye girmeyle başının göğe ermeyeceğini, AB içinde yer almasına rağmen ev ödevini yapmadığı için ekonomisinin çöktüğünü gördüğünü ifade etti.

Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının da bunca yıldan sonra bazı şeylerin olamayacağını görüp anladığını kaydetti.

“KKTC’yi kurduk ama bu devleti dünyaya kabul ettiremedik, dünyaya tanıtamadık” diyen Akıncı KKTC’yi tek tanıyan devlet olan Türkiye’nin futbol takımlarının KKTC’de maç dahi yapamadığını hatırlattı.

Bunun Türkiye takımları maç yapmak istemediğinden değil, FIFA ve UEFA’dan ceza alınacağı için gerçekleşmediğini anlatan Akıncı, diğer yandan Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs’ta futbol takımlarının maç yaptığını kaydetti.

Akıncı, “Tanıdım demekle tanıma olmaz” diyerek, Türkiye’nin istese de tanımanın bütün gereklerini yerine getiremediğinin altını çizdi.

1452334326.jpg

“KIBRIS TÜRK HALKI ULUSLAR ARASI HUKUKUN İÇİNDE YER ALMALI”

Akıncı, Kıbrıs Türk halkı ve gençliğinin mutlaka uluslar arası hukukun içinde yer alacağı bir çözüme ihtiyacı olduğunu, bunun da iki kesimli, iki toplumlu federatif  bir çözüm  olduğunu söyledi.

2016 yılının önemli bir yıl olduğunu söyleyen Akıncı Rum lider Anastasiadis ile aynı kuşağın insanları olduklarını, kendi kuşaklarının son denemesini yapacaklarını,  kendilerinden sonra da müzakerelerin devam edeceğini ancak kanaatince federasyon ve tek çatının konuşulmayacağını, belki  bölünmenin parametrelerinin konuşulacağını bundan da Kıbrıs Türkü’nün  yarar görmeyeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yerel yönetimin temel taşlarının muhtarlar olduğunu, halka gitmek istediklerini, muhtarlar aracılıpıyla halk ulaşmanın son derece önemli olduğunu kaydetti.

Akıncı,  Kırbıs konusunda önemli bri kavşağa gelindiğini muhtarlarla kuracakları diyalogların son derece önemli olduğunu söyledi.

Toplumun tüm kesimleriyle diyalogu sürdürdüklerini kaydeden Akıncı, “Bunu belediyelerle ve muhtarlarla da yapmazsak eksik kalırdı” dedi.

1452334324.jpg

1452334334.jpg