Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm için sadece liderlerin imzasının yeterli olmayacağını belirterek, kendilerinin bir anlaşma imzalayacağı noktaya varabilmesi dileğinde bulundu ve “Çözüme halklar karar verecek” dedi.

“Hiçbir zaman ‘ne olursa olsun bir çözüm’ün peşinde olmadıklarını” ifade eden Akıncı, eşitliğin, özgürlüğün ve güvenliğin temin edileceği bir çözüm istediklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm parametrelerinin belli olduğunu kaydederek, kendinden önceki dönemde yapılanları da çöpe atmadıklarını, zemin kabul ettiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bağımsızlık İttifakı heyetini kabul etti.

TEŞEKKÜR, BAŞARI DİLEĞİ VE 5 SAYFALIK METİN

Bağımsızlık İttifakı Konsey Başkanı Hasan Yılmaz Işık, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya geçmişte aralarında Tüketiciler Yasası’nın da bulunduğu bazı taslaklara destek vermesinden dolayı ve belediye başkanı olduğu dönemde ekmek üretiminde getirdiği yeniliklerden dolayı teşekkür etti.

Kıbrıs konusunda Akıncı’nın yüklendiği sorumluluk konusunda başarılar da dileyen Işık, “Kıbrıs sorununda mutlu sonun eşiğine gelinmekte olunduğu bu süreçle Kıbrıs Türk halkı son kez samimi olarak bir barışa ulaşılmasında siyasi iradesini, hükümeti, liderleri ve Cumhurbaşkanı’yla ortaya koymuş bulunmaktadır” dedi.

Işık, Bağımsızlık İttifakı tarafından hazırlanmış Kıbrıs konusundaki görüş ve eleştirilerin yer aldığı 5 sayfalık metni de Cumhurbaşkanı Akıncı’ya takdim etti.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, takdirlerinden dolayı Bağımsızlık İttifakı’na teşekkür ederek, ekmek konusundaki takdirleri tek başına kabul edemeyeceğini, zamanında ülke insanı sağlıklı ekmek tüketebilsin diye Belediyeler Birliği’nin 4 farklı yerde modern ekmek üretim tesisi kurduğunu anımsattı.

Bu tesislerin amacına ulaştığını ve endirekt ısıtmalı tesislerin yaygınlaşmasının ardından eski modellerin kapandığını belirten Akıncı, Tüketiciler Yasası’nın da herkesin işine yarayacak şekilde düzenlendiğine ve üreticilerin de günün sonunda tüketici olduğuna dikkat çekti.

Akıncı, tüketimin sağlıklı olması ve tüketilen ürünlerin AB standartlarında olmasının toplumun tamamına fayda sağladığını belirtti.

“KIBRIS KONUSUNDA HASSAS DÖNEME GİRİLDİ”

Kıbrıs konusunda çok hassas bir dönemine girildiğini vurgulayan Akıncı, Kıbrıs Türk halkının verdiği sorumluluğu hakkıyla yerine getirmek için ekibiyle birlikte var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

1446644053.jpg

DAVUTOĞLU VE GÖREVLENDİRİLECEK BAKANDAN EN KISA SÜREDE ZİYARET BEKLENİYOR

Akıncı, kasım ayı içerisinde toplam 6 görüşme yapacağını, 4 farklı ülkenin Dışişleri Bakanlarının Kıbrıs’a geleceğini ve en az 3 tanesinin kendisini makamında ziyaret edeceğini anlatarak, Türkiye’yle yakın istişare içinde olduklarını, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun ve görevlendirilecek bakanın en kısa sürede ziyaretini beklediğini söyledi.

Türkiye’yle her konuda işbirliği içerisinde olduklarını, Türkiye’nin sadece Kıbrıslı Türkler için değil, bölge için de son derece önemli bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’nin de adada bir çözümü arzuladığını kaydetti.

“HİÇBİR ZAMAN NE OLURSA OLSUN BİR ÇÖZÜMÜN PEŞİNDE OLMADIK”

Akıncı, “Hiçbir zaman ‘ne olursa olsun bir çözüm’ün peşinde olmadık” diyerek, eşitliğin, özgürlüğün ve güvenliğin temin edileceği bir çözüm istediklerini vurguladı.

Çözümün nasıl olacağının parametrelerle belirlendiğini söyleyen Akıncı, önceden yapılanları çöpe atmadığını, zemin kabul ettiğini ifade ederek, kendisinden önce yapılanlara örnekler verdi.

Akıncı, iki kesimliliğin1992 yılında BM Güvenlik Konseyi kararıyla tescil edildiğini anımsatarak, çözümle sadece AB değil BM parametrelerini de hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Akıncı, iki kesimliliğin herhangi bir şey öne sürülerek ortadan kaldırılamayacağını vurguladı.

“ÇÖZÜME HALKLAR KARAR VERECEK”

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm için sadece liderlerin imzasının yeterli olmayacağını anımsatarak, “İmzalayacağımız anlaşma, temenni ederim ki o noktaya varabilelim, çözüme halklar karar verecek” dedi.

Kendisinin uzun zamandır söylediği ancak inandırıcı bulunmayan ‘aylar içinde çözüm olabilir” söylemini dün Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in “mayıstan önce de çözüm olabileceği” şeklinde dile getirdiğini ifade eden Akıncı,  “Herkesin gönül huzuruyla onaylayabileceği bir çözüm için çalışıyoruz… Umarım herkes gereken dersi almıştır. Aynı şeyler bir daha yaşanmasın” diye konuştu.