Özgül Gürkut Mutluyakalı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta bir çözümün sağlanmasından sonra bu çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi gerektiğini; bu nedenle de görüştüğü yetkililerle çözümün finansmanı konusunu da ele aldıklarını söyledi.

2016’da çözüm hedefini yineleyen Akıncı, herkesin 2017’nin barındırdığı risklerin farkında olduğunu kaydetti.

New York temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la yaptığı görüşmeden sonra bugün de BM binasında Almanya Dışişleri Frank Walter Steinmeier ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ayrı ayrı görüştü.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yaptı, soruları yanıtladı. Steinmeier’i Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında bilgilendirdiklerini ve onun görüşlerini dinlediklerini belirten Akıncı, Almanya’nın da Kıbrıs sürecine ilgi duyan AB üyesi ülkelerden biri olduğuna işaret etti. Akıncı, Steinmeier’in davetiyle Berlin’i de ziyaret ettiğini, Kıbrıs’ta da görüştüklerini hatırlattı.

BIDEN’LA PLANLANANDAN UZUN BİR GÖRÜŞME… “AMERİKA EN ÜST DÜZEYDE İLGİSİNİ SÜRDÜRÜYOR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la da görüştüğünü ve yarım saat olarak planlanan görüşmesinin bir saati aştığını ifade ederek “Oldukça kapsamlı, yararlı bir görüşme yaptık. Amerika en üst düzeyde ilgisini sürdürüyor” dedi.

Amerika’nın sürece Kıbrıs Türk tarafının yaptığı katkının da bilincinde olduğunu ifade eden Akıncı, birbirlerini anlayarak, çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

“HERKES 2017’NİN BARINDIRDIĞI RİSKLERİN FARKINDA”

ABD’nin ilgisinin devam edeceğini çünkü 2016 yılı sonuna kadar geçecek sürenin öneminin farkında olduklarını kaydeden Akıncı, ABD’de yeni bir seçim yapılacağını, BM Genel Sekreteri’nin de yıl sonunda değişeceğini; herkesin 2017’nin barındırdığı risklerin farkında olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “O nedenle 2016 hedefinin ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha karşılıklı çizdik. Bu temaslardan son derece memnunuz. Önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri’yle de yapacağımız görüşmelerde New York toplantılarının önümüzdeki sürece önemli katkılar yapmasını umut ediyorum. New York’taki çalışmalarımızın bizleri hedefe taşıyacak bir merhale olmasını arzu ediyorum ve gelişmeler de bu doğrultuda devam ediyor” diye konuştu.

1474574370.jpg

ANASTASİADİS’İN BM GENEL KURULU'NDAKİ KONUŞMASI

Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in bugün BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı nasıl değerlendirdiği sorusuna karşılık, Anastasidis’in Kıbrıs’la ilgili sözlerinde bazı olumluluklar yanında bazı yanlış değerlendirmeler de bulunduğunu ifade etti. Akıncı, yanlışların ne olduğu yönündeki soru üzerine ise “Ayrıntılarına girmeye gerek yok. Onları New York’tan sonra değerlendirelim. Ama tam anlamıyla vardığımız bazı mutabakatları doğru telaffuz etmediğini gördüğümüz bazı bölümler var. Bunları daha sonra değerlendiririz” dedi.

Çözümün maliyeti konusunun görüşmelerde ele alınıp alınmadığı sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Steinmeier ve Biden’la yaptığı temaslarda gündeme gelen bu konunun BM Genel Sekreteri Ban ile yapacağı görüşmelerde de ele alınacağını ifade etti.

Finansal boyutun her zaman gündemde olan bir konu olduğunu belirten Akıncı, “Çözümün sağlanmasından sonra bu çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi gerekir. O nedenle finansman anlamında da konuştuğumuz yetkililerin ilgilerini çekmeye çalışıyoruz zaten onlar da ilgi gösteriyorlar” dedi.