Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eylül ayında davet aldığı ve olumlu yanıt verdiği Davos toplantısında Kıbrıs görüşmeleri ya da 5’li konferans yapılması yönünde bir karar alınmadığını ancak hangi çerçevede olursa olsun yapılacak görüşmelerin yararlı olacağını söyledi.

Akıncı, “Sorunu çözmek istiyorsak bir araya gelmekten, konuşmaktan, tartışmaktan uzak durmamak lazım. O yüzden ben bu anlamda oldukça beynim açık olarak gideceğim oraya. Orada doğacak fırsatları değerlendirmek Kıbrıs’ın geleceği için hayırlı sonuçlar üretmemize yararlı olacaksa, bunu yapmaktan kaçınmanın hiç anlamı yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile yaklaşık 1 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, AB Dönem Başkanlığı görevi aralık sonunda sona erecek Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Asselborn’a, yaptıkları görüşmede Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ve düşüncelerini aktardıklarını söyledi. Kendilerinin de gelecekte içinde yer alacakları AB ile olabilecek ilişkileri de ele aldıklarını kaydeden Akıncı, AB’dan beklentilerinin de ne olduğunu etraflı bir şekilde uzun boylu konuştuklarını belirtti.

Son dönemlerde Kıbrıs’ı birçok dışişleri bakanının gelip gittiğini ve bunların pek çoğunun da kendisini ziyaret ettiğini kaydeden Akıncı, AB Dönem Başkanı sıfatıyla bu ziyaretin yapılmasının daha da anlamlı olduğunu söyledi.

“İYİ, VERİMLİ BİR DİYALOG OLDU”

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Onlar sordu biz yanıtladık. Biz sorduk onlar yanıtladı. İyi, verimli bir diyalog oldu diyebilirim” dedi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı’nın ayrılırken kendisini ülkesine davet ettiğine işaret eden Akıncı, benzeri davetlerin İngiltere ve Almanya tarafından yapıldığını belirterek, bunları uygun çerçevede yerine getirmeye çalışacaklarını söyledi.

“DAVOS DAVETİ ALDIM”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gazetecilerin sorusu üzerine, eylül ayında Davos toplantısına bir davet aldığını ve olumlu yanıtını da yine eylül ayında verdiğini belirtti.

Bu davetin 20-23 Ocak tarihlerini kapsadığını ve aynı davetin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e de yapıldığını kaydeden Akıncı, “Yani bu Kıbrıs görüşmeleri veyahut 5’li konferans Davos’a taşındı diye bir durum yok. Herhangi bir karar alınmış değildir o konuda” dedi.

“AYNI ÇATI ALTINDA BULUNACAĞIM YETKİLİLERLE BİR ARAYA GELMEM DOĞAL”

Akıncı, Davos’ta aynı çatı altında bulunacağı yetkililerle zaman zaman bir araya gelmenin doğal bir şey olacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Sayın Anastasiadis ile de orada buluşabilirim. Kendi arzu ettiği takdirde. Sayın Eide orada olacak. Davos’ta sorumluluk üstlenmiş biridir Eide. Anladığım kadarıyla Sayın Davutoğlu da orada olacak. Yunanistan’dan kim var bilgim yok ama muhtemelen onlardan da üst düzey insanlar olacak”

“KURGULANMIŞ BİR 5’Lİ KONFERANS YOK”

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ancak kurgulanmış şekilde bir 5’li konferansın parçaları halinde orada oluyorlar ve bir araya gelecekler diye hazırlanmış bir senaryo yok” dedi.

Davos’ta bulunduğu süre içinde temas etmenin, hangi çerçevede olursa olsun yararlı olacağı düşüncesinde olduğunu kaydeden Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sorun çözmek istiyorsak bir araya gelmekten, konuşmaktan, tartışmaktan uzak durmamak lazım. O yüzden ben bu anlamda oldukça beynim açık olarak gideceğim oraya. Orada doğacak fırsatları değerlendirmek Kıbrıs’ın geleceği için hayırlı sonuçlar üretmemize yararlı olacaksa, bunu yapmaktan kaçınmanın hiç anlamı yok”