Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos’taki ekonomik forumda yine Rum lider Anastasiadis’le biraraya gelme fırsatı olacağını ve burada Adanın geleceğiyle ilgili fikirlerini ortak bir platformda dile getirme şansı bulacaklarını kaydetti. Akıncı, Davos’tan sıradışı bir gelişme beklenmemesi gerektiğini, Davos’ta 5’li bir görüşme davetinin henüz olmadığını ve bunun bir sorun teşkil edeceğini zannetmediğini belirtti.

Akıncı, Adada bir çözüm bulunmasının hem Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, hem bölgesel istikrar, hem de Türk-Yunan ilişkileri adına önemli olduğunu vurguladı.

Akıncı, Türk-Yunan Forumu’nun ara bölgedeki Chateau Status Restoran’da düzenlediği yemek sonrasında basına yaptığı açıklamada, Türk Yunan Forumunda bulunan kişileri uzun yıllardan beri tanıdığını, sadece Kıbrıslı Türklerle Rumlar’ın değil Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha iyiye gitmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Yemek sonrası gazetecilerin açıklama talebine olumlu yanıt veren Akıncı, “Nikos size demeç verdi mi?” diye sordu. “Evet” yanıtını alan Akıncı, bu kez  gülerek “Söyleyin bana, ne söyledi size?” şeklinde espri yaptı.

Akıncı, daha önce Türk-Yunan Forumunun toplantılarına katılma fırsatı bulduğunu belirterek, Forum üyeleriyle hem Kıbrıs’ta, hem de bölgesel ve Türk-Yunan ilişkileri adına aynı ortak görüşü paylaştıklarını söyledi. Akıncı, Davos’taki ekonomik forumda yine Anastasiadis’le biraraya gelme fırsatı olacağını ve burada Adanın geleceğiyle ilgili fikirlerini ortak bir platformda dile getirme şansı bulacaklarını kaydetti.

1452701127.jpg

Davos’tan sıradışı bir gelişme beklenmemesi gerektiğini, Davos’ta 5’li bir görüşme davetinin henüz olmadığını ve kendisinin de bunun bir sorun teşkil edeceğini zannetmediğini belirten Akıncı, orada Kıbrıs Türk görüşlerini anlatma ve dünyada olup biteni dinleme fırsatı bulacaklarını kaydetti.

Akıncı BM Genel Sekreteri’nin davetiyle Anastasiadis’le biraraya gelip gelmeyecekleri yönündeki soruya “Eğer samimiysek nerede görüştüğümüzün bir önemi yok, bu Lefkoşa olur Davos olur New York olur, ama sorunu çözmek için yol biraraya gelmektir. Yerin önemi yok” şeklinde cevap verdi.

ANASTASİADİS

Yemek sonrası Rum lider Nikos Anastasiadis de, basına, yapıcı bir toplantı olduğunu, Forumu Kıbrıs sorunundaki son durum ve süreçte yaşanan zorluklar hakkında bilgilendirdiklerini ve Forumla bu zorlukların nasıl aşılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.