Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı gücünü halktan aldığını vurguladı. Akıncı dün (7 Ocak Çarşamba) akşam saat 19.00’da Gönyeli’de yurttaşlarla buluştu. Akıncı daha sonra saat 21.00’de Mağusa Gençlik Grubu’nda yer alan gençlerle Mağusa’da bir araya geldi.

Gönyeli’deki yoğun katılımlı toplantıda yurttaşlara hitap eden Akıncı, gerek Belediye Başkanı gerekse parti başkanı, milletvekili, Başbakan yardımcısı ve bakan olarak topluma uzun yıllar hizmet verdiğini kaydederek, Cumhurbaşkanlığı’na Cumhurbaşkanlığına aday olma nedeninin makam arayışı değil, halktan gelen çağrı olduğunu vurguladı. Akıncı, bu çağrıya uyarak göreve talip olduğunu belirtti. 

Lefkoşa Belediye Başkanlığı seçimlerinde gördüğü bir mücadelenin, şimdi Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yaşanmaya başlandığını gözlemlemekte olduğunu ifade eden Akıncı, halktan aldığı destek karşısında bazı çevrelerde panik yaşandığını ve toplumun nabzını yansıtmayan ve manipülasyona yönelik anketlerin ardı ardına yayınlanmaya başladığını kaydetti. Benzer anketlerin seçime üç gün kala Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’yı üçüncü sırada gösterdiğini anımsatan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, anketin üç gün sonrasında üçüncü sırada gösterilen Harmancı’nın seçim kazandığını herkes gördü. Biz bunu biliyorduk ve seçme üç gün kala bunu Televizyonda canlı yayında halka duyurmuştuk.

Akıncı, konuşmasında 14 Ocak Çarşamba akşamı Yakın Doğu Üniversitesi’nde AKM salonunda) (‘Cumhurbaşkanlığı Rotası’ isimli toplantıda ‘Dört Boyutlu Siyaset’e ilişkin ayrıntıları açıklayacağını duyurarak orada hazır bulunanları geceye davet etti.  Toplumun her kesiminden ciddi destek aldığını da ifade eden Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü siyasi yaşamımda hiçbir zaman partizanlık yapmadım her zaman halkımın yanında oldum, haklarını savundum. İnsanların parti rozetine değil, haklı olup olmadığına baktım. O nedenle insanlar aday olmamı istiyorlar. Bundan dolayı adaylık benim için bir sorumluluk haline geldi. Bu sorumluğumu yerine getirmek için dayanacağım güç ise, halkın gücüdür… O göreve gelirsem kulak vereceğim bir tek yer vardır, o da Kıbrıs Türk halkının sesidir. Ben Kıbrıs Türk halkının iradesinin masadaki yansıtıcısı olmak durumundayım.”

“GENÇLERE GÜVENİYORUM”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı Gönyeli’deki toplantının ardından kendisine destek için toplanan gençlerin çağrısı üzerine Mağusa Gençlik Grubu tarafından düzenlenen ve çok sayıda gencin bir araya geldiği toplantıya katıldı.

Burada gençlere hitap eden Akıncı, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “sizin gibi gençlerle bir arada olmak, geleceğe daha büyük bir umutla bakmamı sağlıyor. Sorumluluk hissederek yola çıkmışsam, bunun çok önemli nedenlerinden biri de siz gençlerin gelecek belirsizliğinden kurtulmasını hedeflediğim içindir ” diye konuştu. Toplumun en büyük sıkıntılarından birinin gelecek belirsizliği olduğunu ifade eden Akıncı, on yıl önce izlenen hatalı siyasetlerin de katkısıyla çözüm fırsatının kaçırıldığını, ancak doğal gaz ve Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krizle yeniden bir fırsatın doğduğunu vurguladı. Akıncı, bu fırsatın değerlendirilebilmesi için kararlılık ve irade gösterirken aynı iradeyi Güney Kıbrıs’ın da göstermesini sağlamak gerektiğini sözlerine ekledi.

Mağusa’nın 40 yıldır yanı başında bir cesetle yaşadığını, kapalı Maraş’ın 40 yıldan beri yılanlar ve farelerin saltanatına terk edildiğini vurgulayan Akıncı, “artık bu saltanat bitsin, orası insanlara mekân olsun, Mağusa Limanı’ndan doğrudan ticareti yapabilelim, Ercan Havaalanı’ndan direkt uçuşlar sağlayacak formüller üzerinde kafa yoralım, uzlaşma yolları arayalım; ve bu çerçevede Maraş’ı iki toplumun müteahhitlerinin iş alanları açacağı bir yere dönüştürelim, gençler iş bulabilsinler. Maraş konusundan hareketle Kıbrıs sorununun bütününün çözümü için de yeni bir tetikleyici unsur yaratabilelim” diye konuştu.

Akıncı, hedeflerini gerçekleştirmek için çıktığı yolda gençler, kadınlar, her kuşak her renk ve her kökenden insanı yanında gördüğünü kaydederek, tüm bu insanlarımızla el ele kol kola yürüdüğünü vurguladı.

Akıncı, “yeni bir başlangıç yapmamız lazım. Yeni düşüncelere, şu ana kadarki düşünce kalıplarını değiştirmeye ihtiyacımız var. Bunu da en iyi şekilde en güçlü şekilde gençlikle, sizlerle başarabiliriz. Bu nedenle sizlere güveniyorum. Bu mücadeleyi el birliğiyle sürdürecek ve başarıya ulaşacağız” diye konuştu. Akıncı gençlerin de 14 Ocak’taki toplantıya davetli olduklarını sözlerine ekledi.