Özlem Güran 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, federal yetkiler konusundaki müzakerenin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti ve bir sonraki toplantıda bu konuyu sonuçlandırabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakereleri kapsamında yaklaşık 5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

Akıncı Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, verimli, sonuç alıcı ve detaylı bir  görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti ve federal  yetkiler konusunu hemen hemen tamamlamaya yakın bir noktaya geldiklerini dile getirdi. Akıncı, müzakerecileri federal yetkiler konusu üzerinde çalışma yapmak üzere yetkilendirdiklerini ve  bir sonraki toplantıda bu konuyu  sonuçlandırabileceklerini düşündüklerini de belirtti.

Akıncı, daha önce 21 Haziran Salı günü  mülkiyet konusunu konuşmanın kararlaştırıldığını ancak, bugün federal yetkiler altındaki çalışma uzadığı için bugün görüşmeleri gereken kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkileriyle ilgili bölüm ile kurucu devletler arasındaki koordinasyon ve işbirliği başlıklı konuların Salı gününe sarktığını belirtti.

Salı günü bunlarla ilgili çalışma yapacaklarını belirten Akıncı,  müzakerecilerin de federal yetkiler konusunda vardıkları mutabakatların altını doldurmak  ya da henüz tam olarak sonuçlandıramadıkları noktalarda ek bir çalışma yapacaklarını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, sınır kapılarıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, bir önceki görüşmelerinde Derinya ve Aplıç Kapılarının BM Kalkınma Programının AB finansmanıyla  ihaleye çıkabilmesi için bulunan bazı eksikliklerin bulunduğunu ve bunların tamamlanmasını talep ettiklerini hatırlattı. Akıncı, BM Kalkınma Programınca bugün Aplıç ve Derinya kapısıyla ilgili ihale çıkıldığını söyledi. Her iki taraftaki  yol projelerinin  daha önce ihaleyle hazırlandığı anımsatan Akıncı şimdi de ihaleyle bu  yollarda gereken asfaltlama, genişletme gibi çalışmaların yapılacağını anlattı.

Aplıç Kapısında Rum tarafında Rum müteahhitlerin yapması gereken bir kısım olduğunu ve bunun yapımının daha fazla zaman alabileceği yönünde söylemler bulunduğunu ifade eden Akıncı, güçlükler ne olursa olsun 4-5 ay içinde hazırlıkların tamamlanmasını temenni ettiklerini kaydetti. Her iki taraftaki kapıların da eş zamanlı olarak açılmasını umduklarını vurgulayan Akıncı, Güney’deki çalışmalar daha uzun zaman isteyecekse bunun planlamasını Rum tarafının şimdiden yapmasında yarar bulunduğunu söyledi.

Dönüşümlü Başkanlık konusunun konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine de Akıncı federal yetkilerin dönüşümlü başkanlıkla ilgili olmadığını dönüşümlü başkanlığın yürütmeyi ilgilendirdiğini kaydetti.

1466175821.jpg

ÇÖZÜMÜN FİNANSMANI

Rum Yönetimi’nin yeterince rezerv bulunursa hidrokarbon  gelirinin bir kısmının çözümün finansmanı için kullanılabileceği ancak diğer devletlerin de sorumluluğu olduğunun unutulmaması konusunda bir açıklama yaptığının hatırlatılması ve Kıbrıs Türk tarafının çözümün finansmanını sağlayacak bir komite kurulması önerisinde bulunmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Akıncı, Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakların sadece Kıbrıs değil tüm bölge için ciddi bir işbirliği alanı ya da ciddi gerginlikler yaratabileceğini söyledi.

Önlerinde yoğun bir müzakere süreci bulunduğunu, sondajların geçmişte yarattığı gibi müzakereler için olumsuz  sonuçlar yaratmasını istemediklerini belirten Akıncı, bu konuda dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Bu kaynaktan gelecek gelirin çözümün finansmanı için kullanılmasının akıl işi olduğunu, çözüme katkı sağlayıcı olduğunu ifade eden Akıncı, bu konunun destekleyicisi olduklarını belirtti.

Bunun yanında uluslar arası toplumun ve AB’nin  de  çözümün finansmanına  yardımcı olacağı yönünde hep yeşil ışık yakmış olduğunu belirten Akıncı,  Türkiye’nin de günü geldiğinde bu konudaki katkısını esirgemeyeceğini söyledi. Akıncı, “Yeter ki iki tarafın da çıkarlarını gözetecek bir federal yapı kurulması konusunda uzlaşalım” diye konuştu.

Bugünlerde somut olarak bir komite önerisi olmadığını belirten Akıncı ancak bunun hep gündemlerinde olduğunu da ifade etti.

1466175778.jpg