Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, uzunca bir süredir çeşitli çevreler tarafından YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş'un görevden alınması yönünde yapılan çağrılarla ilgili yeni bir süreç başlattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bazı YÖDAK üyeleri ve KTÖS’ün Prof. Dr. Gökçekuş hakkındaki iddialarının Başsavcılık, Ombudsman ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği tarafından incelenmesini talep etti.

Akıncı, Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı'dan, “söz konusu iddiaları inceleyerek, bu iddiaların Yüksek Öğretim Yasası'na göre YÖDAK Başkanı'nın görevden alınmasını gerektirecek koşullar içinde  değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin mütalaasını mümkün olan en kısa sürede kendisine iletmesini” talep etti.

Konuyla ilgili daha önce Başsavcılık’tan 3 ayrı kez görüş talep eden Akıncı, yeni iddialar üzerine daha geniş değerlendirme için Başsavcılık'tan da yeniden değerlendirme talep etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı Barolar Birliği'nden de, “söz konusu iddiaların oluşturulacak bir komitede incelenmesine ve bu iddiaların Yüksek Öğretim Yasası'na göre YÖDAK Başkanı'nın görevden alınmasını gerektirecek koşullar içinde  değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine” ilişkin mütalaa istedi.

Yüksek Öğretim Yasası'nın 8 (4) (B) maddesine göre YÖDAK Başkanı, “Yüksek Mahkeme yargıçlarının görevden alınmasını gerektirecek koşullarda” Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınabiliyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, YÖDAK Başkanı hakkında daha önce gündeme getirilen farklı iddialar üzerine 20 Ağustos 2015, 3 Eylül 2015 ve 29 Nisan 2016'da Başsavcılık'tan yazılı görüş talep etmişti.