Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun (LBT),  Akgünler Turizm ana sponsorluğunda düzenlediği 14. Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin açılışı dün akşam Genco Erkal’ın “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı oyunla başladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen açılışa Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kurucu başkanı olduğu Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun 14’üncüsünü düzenlediği festivaldeki açılış konuşmasında, tiyatro sevgisinin çok güçlü olduğu salonda, barış sevgisi ve çözüm arzusunun da o denli yüksek olduğuna inandığını söyledi.

Konuşmasında bir hatırasını paylaşan Cumhurbaşkanı Akıncı, 1990’lı yılların başlarında ara bölgedeki bir etkinlikte kendisini girişte karşılayan BM Basın Sözcüsü’ne, Kıbrıs sorunu ile ilgili çalışmaların nasıl gittiğini sorduğunu ve “Show must go on (Gösteri devam etmeli)” şeklinde bir cevap verildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 48 yıldır bir şekilde gösterinin devam ettiğini ama toplumun bağrından çıkmış ve desteği ile Cumhurbaşkanlığı’na gelmiş bir kişi olarak, amacının gösteriyi o şekilde sürdürmemek olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Görevim gösteriyi sürdürmek değil, bu adaya barışı, huzuru, iki tarafın da kabul edebileceği bir çözümü sağlamaktır. Bunun için çalışıyorum.”

1473248095.jpg

HARMANCI

Lefkoşa Türk Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre “Karanlığa rağmen karanlıkta görmek” sloganıyla gerçekleştirilen festivalin açılış töreninde konuşan LTB Başkanı Mehmet Harmancı da,   “LBT ve onun kararlı sanatçıları hayatımıza karanlık içinde yakılan ışıktır. Hangi baskı nereden gelirse gelsin karşı çıkandır. Oyunu gideceği yere göre değiştirmeyendir. Ülkesi için tasası vardır.  Barışı arzular ve bunun için düzene göre söz üretmez, rüzgarın estiği yöne göre eğilmez ve iktidara göre de bükülmez” dedi.

Dünyanın ve yakın çevrenin çok karanlık, acı dolu bir dönemden geçtiğini söyleyen Başkan Harmancı, çocukların tümünün güldüğü bir yeni dünya yaratmak için rengine, diline, dinine ve ırkına bakmadan ihtiyacı olan herkesi kucaklamak gerektiğini ve artık birçok isimsiz kahraman gibi harekete geçmek gerektiğini vurguladı.

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki süreçten dolayı kolay geçeceğini düşündükleri festivalin zor hale geldiğini belirten Harmancı,  Türkiye’nin yaşamakta olduğu sarsıntılı sürecin tiyatroları ve sanatçıları da etkilediğini kaydetti.

Harmancı festivalin gerçekleştirilmesindeki katkıları nedeniyle ana sponsora ve sponsorlara, ayrıca festivalin bugünlere gelmesinde başta Yaşar Ersoy olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Başkentin yüz akı olan Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin” bu yıl yine sanatın, demokrasinin, isyanın, emeğin, dayanışmanın, aykırılığın, çeşitliliğin yani tüm renklerin ve tüm farklılıkların güzelliğini yansıtacağını dile getiren Harmancı, insanı gerçekle, kurguyla, algıyla, karanlık ve aydınlıkla, umutla, zengin doğrunun fakir yanlışıyla ve dünyanın döngüsü ve düzeni ile yeniden buluşturduğunu ifade etti.

Festival Komitesi Başkanı Kıymet Karabiber gerçeği örtmek için var gücüyle bastıran karanlığa karşı onu aydınlatmak için, karanlığı görmek için, karanlıkta görmek için tiyatro sloganıyla yola çıktıklarını belirterek yine bir eylül ayı boyunca tiyatronun coşkusunu birlikte yaşayacaklarını kaydetti.

1473248066.jpg

1473248067.jpg

1473248070.jpg

1473248092.jpg

1473248068.jpg