Sanat Parkı’nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ortak kullanım alanlarının halkın malı olduğunu belirterek, halka, parkı evi gibi görmesi ve koruması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte, dün akşam LTB’nin 57’nci kuruluş yıldönümü ve Göçmenköy’deki Sanat Parkı’nın açılış etkinliğine katıldı.

Etkinlikte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile LTB Başkanı Mehmet Harmancı birer konuşma yaptı.

HARMANCI: “TEK İMAR PLANI LTB’DE VAR”

İlk sözü alan LTB Başkanı Harmancı, LTB’nin; ülkenin en köklü kurumsal yapılarından biri olduğunu belirterek, “1958’den itibaren; yani toplumların ayrışarak kendi belediyelerini yönetecek pozisyona geldikleri günden itibaren LTB birçok ilklere ve başarılara imza atmıştır” dedi.

Harmancı, ilk toplu taşımacılığın yine LTB tarafından başlatıldığını anımsatarak, bunun yanında ilk kanalizasyon altyapısının, halka ucuz alış veriş imkanı sağlayabilecek market açılışının da LTB tarafından sağlandığını kaydetti.

İlk iki toplumlu ortak projelerin de LTB tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Harmancı, şöyle devam etti:

“Ülkenin tek imar planı LTB’de var. Kültür ve sanat konusunda ülkeye organizasyon anlamında ilk tiyatro ve orkestra kurumu belediyemiz bünyesinde gerçekleşmiştir. Ne mutludur ki bize, bu başarıların baş mimarı Sayın Akıncı da bugün aramızdadır.”

AKINCI: “1958 KIBRIS TÜRKLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YILDIR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, 16 Haziran 1958 tarihinin, Kıbrıs Türklerinin yaşamında önemli olduğunu ifade ederek, “O tarihte, 4 tane atanmış komite üyesiyle belediyenin temelleri atıldı. O güne gelinceye kadar 1955’te başlayan EOKA süreci, ardından 1958’de tırmanan iki toplumu birbirine düşüren hadiseler, 1960 Cumhuriyeti’ne giderken belediyelerin ayrılmasını da gündeme getirdi” dedi.

LTB’de gelmiş geçmiş bütün emek verenleri saygıyla anan Akıncı, 1976 yılında seçimle gelen ilk başkanın kendisinin olduğunu anlattığı konuşmasına şöyle devam etti:

“GEÇMİŞTE LEFKOŞA’NIN YAŞADIĞI SIKINTILARI UNUTMAM”

“Sayın Başkan Harmancı konuşmasında 1 yıllık icraatlarını da anlattı. Güzel şeyler anlattı. Ben oturduğum yerde mutlu oldum. Çünkü birkaç yıl önce Lefkoşa sokaklarında dolaşamazdık.

‘Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür’ diye bir söz var. İnsanoğlu unutkandır. Ama Lefkoşa sokaklarında çöplerin arasında yürüdüğümüzü unutmam. Yürürken burnumuzu kapattığımızı da unutmam. Evimizin önüne çıktığımızda, karşımızda bizi bekleyen çöp dağlarını da unutmam, unutamam. O günlerden bugünlere geldik. Sizin kararınızla bugünlere geldik.

Lefkoşa halkı Sayın Harmancı’yı seçmekle en azından bu bir yılda ne kadar isabetli bir karar vermiş olduğunu gösterdi. Ben bunu gördüm, dinlediklerimden de bunu anladım.  Şu anda belediyede bir beraberlik görüyorum. Başkanı, meclis üyeleri, muhtarları ve azalarının, halkıyla bütünleşmiş bir belediye görüyorum. Bunu devam ettirsinler. Halkıyla, meclis üyeleriyle, azasıyla, muhtarıyla dayanışma içerisinde olan bir belediye mutlaka daha ileriye gider ama geriye gitmez.”

“EVİMİZE BAKTIĞIMIZ GİBİ BAKMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün açılışı yapılan parkın adına “Sanat Parkı” denmesinin önemli olduğuna da dikkat çekerek, halka şöyle seslendi:

“Siz halkımızdan bir ricam var: Biz hep yaparız ama idame ettiremeyiz. Lütfen her şeyi belediyemizden beklemeyelim. Belediye yaptı, daha iyisini de yapacak. Ama ne olur bu oyuncaklara gözümüz gibi bakalım.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, halkın parkı, evi gibi görmesi çağrısında da bulunarak, harcanan her kuruşun halkın cebinden çıktığına dikkat çekti.

Öte yandan LTB’den yapılan açıklamaya göre, açılışa ayrıca, LTB Asbaşkanı Akın Aktunç ve bazı belediye meclis üyeleri, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve Milletvekili Zeki Çeler, BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan ve bazı muhtarlar da katıldı.

Vatandaşların da yoğun katılım gösterdiği gecede çocuklar palyaço, yüz boyama, kostümlü maskotlar, zıpzıp ve hizmete giren oyun alanında keyifli vakit geçirirken yetişkinler de sahne alan Lefkoşa Belediye Orkestrası, LBO Halk Müziği Korosu, Lütfiye Özipek, LBO Çocuk Korosu, Eril Cambaz, Ezgi Akgürgen, Tango Gösterisi (Şenal ileİlker Dağer Çifti), Erin Elizel ile Seans, Grup Frekans, Bahar Gökhan, Işık ile Ercüment’in yanısıra SOS dans gösterisi, FOGEM gösterisi, Engelliler Dans Gösterisi ve İşaret Dili ile şarkı performansıyla eğlenceli bir yaz gecesi yaşadı.