Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta her iki toplumun da kabul edebileceği makul çözümün iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı yeni bir federal devlet olduğunu söyledi.

Gerek üniter, gerekse konfederal bir çözümün, her iki toplum tarafından da ‘evet’ denilerek, beraberce kabul edilmesi ihtimalinin olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Müzakerelerde hedef, yıl sonuna kadar, her iki toplumun da eşitliği, özgürlüğü ve güvenliğini sağlayacak, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal yeni bir devleti kurmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı çerçevesinde KKTC’ye gelen yabancı parlamenterleri ve gazetecileri kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Akıncı, kabulde yaptığı konuşmada, yürütülen müzakerelerin Kıbrıs’ta federal çözüm için son ihtimal olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Yıl sonuna kadar federal bir çözüme varmak mümkün olmazsa ne olur” sorusuna verdiği yanıtta şöyle dedi:

1468927979.jpg

“DİPLOMASİDE NOKTA YOKTUR…”

“Elbette diplomaside nokta yoktur. Virgül koyup devam edilir. Önemli olan virgülden sonra nasıl devam edileceğidir. Eğer 2016 sonuna kadar federal bir çözüm mümkün olmayacaksa, orada bir virgül konulacak. Virgülden sonra ise Kıbrıs’ı federal bir çatı altında birleştirmek yerine ayrılığı derinleştirecek bir sürecin başlaması ihtimali yüksektir”.

“Kıbrıs’ta her iki tarafın da kabul edebileceği makul bir çözümün çerçevesi olarak, iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı, egemenliğin her iki toplumdan eşit olarak neşet edeceği federal yeni bir yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Böylesi bir yapıda iki kesimlilik, eşitlik ve güvenlik bizler için hayati öneme haizdir. Bunu hem muhataplarımıza, hem BM yetkililerine, hem de temasta olduğumuz diğer 3’üncü taraflara bıkmadan usanmadan anlatıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Yapmakta olduğumuz çalışmanın bizim neslin belki de son denemesi ve federal çözüm için son bir şans olduğunun bilincindeyiz. Bu çabanın elbette başarısızlığa uğramasını arzu etmiyoruz. Çözümün her iki toplumun yanı sıra adamız ve bölgemiz için de olumlu sonuçlar yaratacağının, yeni işbirliği olanakları sağlayacağının farkındayız.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Makedonya THP Genel Sekreteri ve Milletvekili Enes İbrahim, Sudan Milletvekili Osama Faisal Elsayed, Pakistan Milletvekili Shaza Fatima, Macaristan Milletvekili Marton Gyöngyösi, Musumba Isaac, Namuganza Persis, Anita Among Annet, Lord Northbrook, Bulgaristan’dan AP Milletvekili İlhan Küçük ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’yı kabul etti.

Belçika, Moldova, Hırvatistan, Slovenya, Bosna Hersek, Polonya, Kırgızistan,  Litvanya, Sırbistan, İtalya, Kosova, Uganda, Tanzanya, Nepal, Katar, Malezya ve Kuveyt’ten gazete ve televizyon temsilcileri de Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından kabul edildi.

1468927993.jpg

1468927981.jpg