Müzakere dönüşü Cumhurbaşkanlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün yapılan çalışmayla kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkilerinde sağlanan ilerlemenin beraberinde Yönetim-Güç Paylaşımı, AB ve Ekonomi başlıklarını da ilgilendiren bir çok konunun da halledildiğini ifade ederek, “Çünkü bazı ilkelerde uzlaşma sağlanınca, bu ilerleme diğer başlıkları da etkilemektedir” dedi.

Federal yapılanmalarda, hem federal hükümetlerin hem de kurucu devletlerin kendi yetki alanlarına giren belli konularda uluslararası anlaşma yapma yetkilerinin olduğunu ifade eden Akıncı, “Kurucu devletler, federal hükümetin yanı sıra, belli alanlarda uluslararası anlaşma yapma yetkisine sahip olacaktır. Kültürel, sanatsal, eğitim, spor, ticari, turizm, ekonomik yatırım, mali yardımlaşma gibi bir çok alanda bu anlaşmaları yapabileceklerdir” dedi.

Bir çözümden sonra da mali anlaşmalar yapılabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, gerek Türkiye gerekse de başka ülkelerle Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nin de bu anlaşmaları yapılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Kurucu Devletler, uluslararası kuruluşlarla da anlaşmalar yapılabilecek. Bu anlaşmaların nasıl, ne şekil yapılacağı, prosedürün ne olacağı gibi ayrıntıları bugünkü müzakerelerde hemen hemen tamamladık. Dolayısıyla bugün gerçekten verimli bir gün oldu. Cuma günü devam edeceğiz. Ekim ayı bu şekilde, 4 başlıktaki geri kalan konularda, henüz tam mutabakat sağlanmamış konuları mümkünse tamamlamayı, değilse anlaşmazlık konularını en aza indirmeyi hedefleyen bir çalışma olacak.”

unnamed-095.jpg

“BM YETKİLİLERİ BİR LİSTE HAZIRLADI”

Bir gazetecinin “Eğer işler yolunda giderse, Kasım ayında üçüncü bir ülkede üçlü bir zirveye oturacağınızı söylemiştiniz. Bu hangi ülke olabilir? Bu konuda bir fikir gelişti mi?” yönündeki sorusuna Akıncı, henüz bu konuda somut bir gün ya da yerin belirlenmediğini belirtti.

“Bu çalışmalarımız tamamlanırken, bir yandan da o planlanacak” diye konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, tahminince tarafsız bir ülkenin söz konusu olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Eide ve yardımcıları, 4 başlıktaki geri kalan konularla ilgili bir liste hazırladı. Bu başlıklarda konular öne çıkıyor. Yani değişik başlıklardan aynı konuyu içeren kısımlar bir bölümde toplandı. Her toplantı öncesinde ilk 4 başlıkta bir sonraki toplantıda ele alacağımızı konuları kararlaştıra kararlaştıra devam edeceğiz.”

“BİR KISIM UNSUR SARKACAKTIR”

Yine bir gazetecinin “Yeterli ilerleme kaydedilirse toprak konusu yurt dışında görüşülecek. Yeterli ilerleme konusunda Anastasiadis ile bir görüş birliğiniz var mı? Ne kadarı bir ilerleme sayılır?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Aslında bize göre yeterli ilerleme vardır ve bir sonraki aşamaya geçmeye bugün bile engel olunmamalıdır. Resmin bütününü gördükten sonra tekrar geriye dönüp diğer anlaşmazlık noktalarını çözmek daha kolaylaşabilir. Bunu varacağınız sonuçlara bağlı olarak söylüyorum. Ancak yine de halledilmesi gereken konular var. New York’a gitmende önce öne sürüldüğü gibi 180-200 uzlaşılmayan konu var değerlendirmeleri söz konusu değil. Onlar birbiriyle ilişkili bir çok konuyu içeriyordu. Bir çok kısmı da uygulamaya ilişkin konulardı. Dolayısıyla temel ayrılıklar daha az sayıdadır. Öyle inanıyorum ki yapacağımız bu çalışmalardan sonra daha fazla yakınlaşmalar mümkün. Ama tekrar ediyorum. Bir kısım unsur, sarkacaktır. Bunu çok net görebiliyoruz ve o da dünyanın sonu değildir. Varsın bazı konular daha sonraki aşamaya kalsın. Ancak büyük oranda bu 4 başlığı bitirmek istiyoruz.”