Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak müzakerelerde uzlaşılan konuların, ortak anlayışların, birlikte açıklanmasına açık olduklarını söyledi.

Mustafa Akıncı, bugün Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile ara bölgede gerçekleştirdiği 3 buçuk saatlik görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı sarayında basına açıklamalarda bulundu.

Bugünkü görüşmeyle ilgili Akıncı, müzakerecilerin çalışmaları gözden geçirdiklerini, müzakerelerin son aşamasında ele alınacak toprak ve güvenlik başlıkları dışındaki 4 başlık altında, henüz uzlaşma sağlanmayan konularda, yakınlık sağlamayaçalıştıklarını, toplantının “verimli”bir toplantı olduğunu söyledi.

“YENİ YAKINLAŞMALAR SAĞLANDI”

Akıncı, “Ayrılık noktalarını tamamen giderdiğimizi söylemek mümkün değildir, ancak bazı konularda yeni yakınlaşmalar sağlandı, bazı konularda ayrılıklar devam ediyor” dedi.

Güney Kıbrıs’tan EDEK Partisi Başkanı’nın müzakerelerle ilgili yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak masa dışında yaşanan bazı olumsuz gelişmelerden etkilenmeden, müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için çalıştıklarını söyledi.

"MÜZAKERE SÜRECİNİN KENDİNE HAS ÖZELLİKLERİ VAR"

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un yaptığı açıklamaların müzakere “sürecine katkı sağlamadığı kanaatinde olduklarını” belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu, halktan bir şey saklama arzumuzun bir ifadesi olarak algılanmasın, böyle bir düşünce içerisinde değilim. Ancak, müzakere sürecinin kendine has özellikleri vardır ve buna riayet edileceğine dair uzun yıllarda beridir süren bir anlayış vardır” dedi.

“Sizopulos’un bunu yapması son derece anlaşılırdır” diyen Akıncı, EDEK’in iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümü parti programından çıkarmış bir parti olduğunu hatırlattı.

“ANASTASİADİS’İN YAKIN OLDUĞU PARTİYE ZARAR VERMEK İÇİN BİR HAREKET”

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizden çok Sayın Anastasiadis’e, Anastasiadis’in yakın olduğu partiye zarar vermek için, çözümü destekleyenlere zarar vermek için, özellikle seçim süreci içerisinde zarar vermek için yapılmış bir hareket” dedi.

Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimlerinin yer alacağını, dolayısıyla müzakereleri seçim atmosferinden uzak tutmaya çalıştıklarını belirten Akıncı, “Ne kadar çalışırsak çalışalım dolaylı olarak da olsa bu şekilde davranışlarla karşılaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Müzakerelerde “varılan mutabakatlara ve taahhütlere” sadık kalacağını belirten Akıncı, Sizopulos’un hareketinden sonra, aynı hataya kendisinin de düşmesi için yapılan çağrıların bulunduğunu söyledi.

"YANLIŞA YANLIŞLA CEVAP VERİLMEZ"

Akıncı, “Bu doğru bir tavır değildir. Yanlışa yanlışla cevap verilmez. Bunu kendim yapmayacağım gibi, bilgileri en ince ayrıntısına kadar paylaştığımız Meclis’teki milletvekilleri ve partilerin de bunu yapmayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Hedefin kapsamlı bir çözüm olduğunu ve bu çözüme giderken sağduyulu olmak gerektiğini ifade eden Akıncı, yanlışlara düşmemek için dikkatli olunmasının önemini ifade etti.

“SAYGI DUYULMASI GEREKİR”

Bazı siyasi partilerin çözüme inanmıyor olabileceğini ancak çözüm sürecini yürüten liderlerin halklarının çoğunluğunun desteğini alarak çözüm sürecinde bulunduğunu kaydeden Akıncı, dolayısıyla “saygı duyulması gerektiğini” söyledi.

Bugüne kadar pek çok konuda uzlaşı sağlandığını ancak müzakerelerde tüm konularda uzlaşmaya varılması gerektiğine dikkat çeken Akıncı, müzakerelerle ilgili tutanakların Meclis’e gönderilmekte olduğunu, aralıklarla da siyasilerle bir araya geldiğini,siyasi parti başkanlarını mart ayında yine toplantıya çağıracağını, müzakerelerle ilgili halka da genel çerçeveyi anlatmaya çalıştığını kaydetti. 

Akıncı, müzakerelerde halkın önem verdiği “özgürlük, eşitlik ve güvenlik“ taleplerini karşılamaya çalıştığını ifade ederek, 2004’teki çözüm sürecinde, halkın planı incelemesi için zaman sıkışıklığının bulunduğunu ancak şimdi, halkın yeterli zaman diliminde inceleme fırsatı bulacağını söyledi.

Halkın daha düzenli bir hayatı hak ettiğini kaydeden Akıncı, Avrupa Birliği içerisinde kurallı bir biçimde yaşamayı hak ettiğini söyledi.

1457710475.jpg

VATANDAŞLIK KATEGORİLERİ

Sizopulos’un vatandaşlık kriterleriyle yaptığı açıklamalara da açıklık getiren Akıncı, “Yapılan açıklamaların hepsi doğru değildir” dedi.

Federal yargının eşit sayıda üyeden oluşacağının bilinen bir konu olduğunu ancak vatandaşlık kategorileri hakkındaki açıklamalarda “tam anlamıyla doğruların” bulunmadığını kaydeden Akıncı, herhangi bir yasal ikametgah hakkına tekabül etmeden ve siyasi hak talep etmeden yerleşeceklere yönelik bir kategori olabileceğini ifade etti.

Akıncı, daha sınırlı sayıda insan için sınırlı siyasal haklar içeren yasal ikametgah (daimi ikametgah) kategorisinin olabileceğini; daha da sınırlı sayıdaki insan için iseiç vatandaşlık kategorisinin olabileceğini söyledi.

İç vatandaşlığın farklı kriterlerinin olabileceğini belirten Akıncı, “Bu şekilde kategoriler var, bunların tümü üzerinde yüzde yüz uzlaşıldı diyebileceğimiz noktada değiliz. Ama bu şekilde kategoriler var, anlayışımız bu konuda birbirine yakındır” dedi

Daimi ikametgah kategorisi için örnek olarak Karpaz’da yaşanan Kıbrıslı Rumları gösteren Akıncı, bu kategoride yer alacakların yerel seçimler ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy halklarının olabileceğini kaydetti.

“İKİ LİDER YADA İKİ SÖZCÜ BİRLİKTE AÇIKLAYABİLİR”

Geçmişte Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla uzlaştıkları noktaları kendi penceresinden açıkladığını, bunun üzerine Kıbrıs Türk tarafının da bazı açıklamalar yapmak zorunda kaldığını anlatan Akıncı, müzakerelerle ilgili olarak karşı tarafla anlaşarak, hangi konularda anlaşma sağlandığı ve anlayış birliği bulunduğunu açıklamaya, Kıbrıs Türk tarafı olarak açık olduklarını,bunu da bugün görüşmede aktardığını söyledi.

Akıncı, “Hangi konularda uzlaştık, ortak anlayışlarımız nelerdir, aynı pencereden bakarak, Birleşmiş Milletlerle birlikte veya ikimiz, iki lider yada iki sözcü birlikte açıklayabilir...Arzu ettikleri zaman bunu yapabiliriz” dedi.

“ARA VERME NİYETİNDE DEĞİLİZ”

Güney Kıbrıs’ta mayıs ayında yapılacak milletvekilliği seçimlerine de değinen Mustafa Akıncı, “Seçimden dolayı (görüşmelere) ara vermek niyetinde değiliz, Rum tarafı da bu niyette değil” dedi. Seçimler nedeniyle müzakereleri erteleme talebinin kendilerine gelmediğini kaydeden Akıncı, nisan ayı için toplantıları,mart ayı sonunda yapacakları toplantıda belirleyeceklerini söyledi.

Akıncı, Anastasidis’lebir sonraki toplantısının 28 Mart sabahleyin yer alacağını belirtti.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER

Güven artırıcı önlemlerle ilgili olarak da Akıncı, cep telefonları dışında pek çok alanda ilerleme kat edildiğini, KKTC’nin vize işlemlerinde kağıt uygulamasını kaldırdığını, Kıbrıs Rum tarafının 28 mayın tarlasının koordinatlarını verdiğini, elektrik şebekesinin birbirine bağlandığını ek bir denemenin ardından birleşmenin kalıcı olacağını anlattı.

Akıncı, Derinya ile Aplıç kapsının açılmasıyla ilgili olarak ise projelerin hazır olduğunu ve hayata geçirilmesi için yeni bir ihaleye aşmasında bulunulduğunu söyledi.

Kayıplar konusunda da kazı için talep edilen yerlere gerekli izinlerin verilmesini de önemli addettiklerini kaydeden Akıncı, ilerleme kat edemedikleri konulardan birinin cep telefonları olduğunu buna da engelin Kıbrıs Rum Yönetimindeki bir yasa olduğunu söyledi.

“GÜZELYURT MASAYA GETİRİLMEDİ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güzelyurt’un bugün Kıbrıs Rum tarafınca masaya getirilip getirilmediği sorusuna karşılık, toprak konusu son aşamada görüşülecek başlıklardan olduğu için, henüz o aşamaya gelmeden yer isimlerinin gündeme gelmediğini söyledi.