Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bazı bakanlar Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı için Gazimağusa Limanı’nda bulunan “Yaşam” isimli arama kurtarma gemisini gezdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı Gazimağusa Limanı’nda demirleyen Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenliği’ne ait “Yaşam” gemisinde, tören mangası ile karşılandı.

Ziyarette Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Yorgancıoğlu ve diğer konuklar için sunum da yapıldı.

Sunum ve geminin gezilmesinde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy  da yer aldı.

İlk olarak gemi komutanı Yarbay Oğuz Baybek geminin imkan ve kabiliyetleri hakkında bilgi verdi. Ardından ise Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Albay Süleyman Yarayan Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası hakkında bilgi verdi.

Bilgilendirme toplantısının ardından  konuklara gemi gezdirildi.

Gemi üzerinde hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı ve diğer konuklar gemiden ayrıldı.

TATBİKATIN DENİZ SAFHASI

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası yarın iki senaryo ile icra edilecek.

Tatbikatın bu yıl ilk kez Sahil Güvenlik Komutanlığı kontrol ve yönetiminde icra edileceği ifade edildi.

Tatbikatın deniz safhasında iki senaryo kullanılacak. Senaryonun birinde çatma sonucu yangın çıkan bir akaryakıt tankeri ile çok sayıda düzensiz göçmen bulunan bir ticari gemiden kazadedelerin kurtarılması yer alıyor. Bu senaryo, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin arama kurtarma bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Olay Yeri Koordinatörlüğü’nde icra edilecek.

Denize düşen bir uçaktan kazazedelerin kurtarılmasını içeren diğer senaryo ise KKTC karasularında KKTC Sahil Güvenlik Komutanı Olay Yeri Koordinatörlüğü’nde icra edilecek.

1434018408.jpg

1434018409.jpg

1434018405.jpg

1434018406.jpg