Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York’taki ilk görüşmesini İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la yaptı.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için sürdürülen müzakere sürecini yakından izlediklerini belirten Johnson, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, gelişmelerden çok etkilendiklerini söyledi ve süreci sonuna kadar desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Boris Johnson’la New York’taki İngiliz Daimi Temsilciliği binasında dün akşam KKTC saatiyle 24.00’te yaptığı görüşmenin ardından, Kıbrıslı Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Akıncı, Birleşik Krallık’ta yeni hükümetin yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la yaptığı görüşmenin New York’taki ilk teması olduğuna işaret ederek “Kıbrıs sorunu bağlamında içinde bulunduğumuz durumu kendisine özetledik. Bundan sonraki adımların ne olması gerektiği konusundaki görüşlerimizi paylaştık” dedi.

“İNGİLİZ BAKAN SÜRECİ SONUNA KADAR DESTEKLEYECEKLERİNİ SÖYLEDİ”

İngiliz bakanın, kendilerini büyük ilgiyle dinlediğini ve İngiltere’nin Kıbrıs’la ilgili sürece yakın olduğunu, takip ettiğini, gelişmelerden de çok etkilendiklerini ifade ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Akıncı, Johnson’ın süreci sonuna kadar desteklemeye devam edeceğini söylediğini kaydetti.

unnamed-(1)-047.jpg

“GÖRÜŞMEMİZ ÇOK OLUMLU”

Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk temasın çok yararlı geçtiğini gelecek açısından da, İngiltere’nin ilgisini devam ettireceğini göstermesi bakımından da çok olumlu bulduğunu ifade ederek “Çünkü İngiltere sadece 3 garantörden biri değil, orada yaşayan azımsanmayacak sayıda Kıbrıslı Türk ve Rumun da olduğu bir ülke.

Dolayısıyla bunun son derece önemli olduğunu değerlendiriyorum ve bu temasın da iyi bir temas olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim” dedi.

BIDEN’LA GÖRÜŞME BUGÜN

New York’a Salı akşamı gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Kıbrıs saatiyle 20.30’da (New York saatiyle 13.30’da) ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşecek.

Akıncı, cumartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la ikili görüşmede; Pazar günü ise Rum lider Nikos Anastasiadis’in de katılımıyla üçlü görüşmede bir araya gelecek.

unnamed-094.jpg