Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözümü Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların bulacağını ancak süreçte uluslararası toplumun katkısının da beklendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammon ile Cumhurbaşkanlığı’nda görüştü. Öğle saatlerinde yer alan görüşmenin ardından önce Dışişleri Bakanı Hammond, ardından ise Mustafa Akıncı basına açıklama yaptı.

Akıncı açıklamasında, Hammond ile ikincisi olan bugünkü görüşmenin yararlı geçtiğini, garantör ülkelerden İngiltere’nin Kıbrıs sorununa yakınlık göstermesinin de doğal olduğunu söyledi.

“KERRY’NİN DE GELMESİ BEKLENİYOR”

Görüşmede İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs sorununun çözümü konusunda gelinen son durum hakkında bilgilendirildiğini ifade eden Akıncı, uluslararası toplumun çözüm arayışlarına ilgi ve destek göstermesinin ve bu ilgi ve desteğinin hissettirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Akıncı, yakın zamanda KKTC’ye Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de gelmesinin beklendiğini söyledi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulacak tarafların Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar olduğunu da belirten Akıncı, “Süreci sahiplenmek ve bulunacak çözümü yaşatmak bu adada yaşayan insanlara düşer. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu çabamızı sürdürürken dıştan gelecek her tür katkıyı da isteriz” dedi.

GARANTÖRLÜK

Garantörlük konusunda İngiltere’nin tutumunda gelinen noktanın ne olduğu sorusuna ise Akıncı, İngiltere’nin Yunanistan gibi “garantörlükten vazgeçtik” demediğini, İngiltere’nin garantörlük konusunda Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum tarafının anlaşacağı çerçeveye yardımcı olmaya hazır olduğu yanıtını verdi.

Akıncı, “’Garantör olarak kalalım’ demiyorlar ama ‘biz ayrılmak istiyoruz’ söylemleri de yoktur” dedi.

Akıncı, İngiliz üslerinin görüşmede gündeme gelmediğini de söyledi.

HAMMOND: “SOMUT İLERLEMELER YAŞANIYOR”

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılmadan yaptığı açıklamada Akıncı ile görüşmede müzakerelerin her yönüyle ele alındığını, müzakerelerde somut ilerlemelerin yaşandığına inandığını ifade etti.

“LİDERLER CESUR VE YARATICI ÇÖZÜMLER ORTAYA KOYMALI”

Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında iyi bir çalışma ilişkisinin bulunduğunu kaydeden Akıncı, “Mülkiyet, toprak ayarlaması ve güvenlik ve garantilerle ilgili çözülmesi gereken ciddi mevzular var. Bu müzakerelerde, iki liderin de cesur ve yaratıcı çözümler ortaya koymasının gerektiği kilit aşamaya gelindiğini düşünüyorum” dedi.

"FİNANSMAN BULUNMASINA YARDIMCI OLACAĞIZ"

Uluslararası toplumun müzakereleri desteklediğini kaydeden Hammond, İngiltere’nin müzakerelere teknik destek vermeye hazır olduğunu, çözüm halinde de mülkiyet sorunun halledilmesi için de gerekli finansmanın bulunmasına da yardımcı olacağını söyledi.

“İYİ BİR MOMENTUM VAR”

Çin, Rusya ve ABD Dışişleri Bakanlarının adayı ziyaret edeceğine işaret eden Hammond, müzakereleri destekleme noktasında uluslararası alanda ciddi bir momentum yakalandığına inandığını da sözlerine ekledi.