Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı iki toplumlu iki kesimli federal bir çözüm için artık sonuca gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Akıncı, Birleşik Kıbrıs Partisi’nin (BKP)dün (20 Aralık Cumartesi) akşam düzenlediği dayanışma gecesinin onur konuğu oldu.

Gecede parti Genel Başkanı İzzet İzcan’ın daveti üzerine konuklara hitap eden Akıncı, konuşmasının başında Özker Özgür’ün salonda asılı olan posterine atıfta bulunarak kendisini bir kez daha saygıyla andığını kaydetti.  Akıncı, “Özker Hoca hayatta olsaydı inanıyorum ki bu yolu birlikte yürüyecektik. Eksikliğini derinden hissediyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna ağırlık vererek, çözüm odaklı bir siyasetin izlenmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, federal bir çözüm için artık sonuca gidilmesi gerektiğini, bunun için her iki tarafta da irade ve kararlılık olmasının zorunlu olduğunu belirtti. Bu yönde güven yaratıcı önlemli rol oynayabileceğini vurgulayan Akıncı, Kapalı Maraş’ın yıllarca yılanlar ve farelere teslim edildiğini kaydederek, “Biz, kapalı Maraş’ı insanların yapalım diyoruz” diye konuştu.

Akıncı, Bazı çevrelerin “Akıncı masaya oturmadan Maraş’ı verdi” iddialarında bulunduğuna işaret ederek, “Biz, Kıbrıs’ın toprağı Kıbrıs’ın insanı için kullanılsın diyoruz” dedi ve kapalı Maraş’ın açılmasının yanı sıra Kıbrıs Türk toplumunun direkt ticaret ve direkt uçuşlar konusundaki sorunlarını aşacak formüllerin de bulunması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs’ta barışçı bir gelecek kurabilmek için en önemli ihtiyacın empati yapabilmek olduğunun altını çizen Akıncı, “Başkalarının da acısını anlamamız gerekir. Bu adada yanlışlar tek taraflı değil, iki taraflı yapıldı. Artık bu yanlışlardan kurtulup, bunlardan dersler çıkararak bunların tekrarlanamayacağı bir gelecek kuralım. Bu bağlamda Güven Artırıcı Önlemler çok önemli. Kapalı Maraş’tan başlayarak bütün Kıbrıs için yeni bir gelecek kuralım” diye konuştu.