Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta adil federal kalıcı bir çözüme ulaşılması halinde,  iki toplumun  barış içinde geleceğe kavuşmasının yanı sıra, bölgesel işbirliği alanının da açılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın  WOW Otel İstanbul’da yer alan  19’uncu Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasında, çözüm olması halinde Doğu Akdeniz’deki doğal gaz yataklarının  kriz yerine, ortak yarar sağlayacağını söyledi. Akıncı, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan arasında yeni işbirliği olanakları da doğacağını vurguladı.

“BARIŞ VE İŞBİRLİĞİNE BÜYÜK KATKI”

Cumhurbaşkanı Akıncı “Küçük Kıbrıs kendi sorununu çözmesi halinde barış ve işbirliğine büyük bir katkı sunabilecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, zirvenin  konu başlıklarıyla ilgili geniş kapsamlı konuşmasını yarın gerçekleştireceğini belirterek, bugün kısa bir selamlama konuşması yapmak istediğini kaydetti.

Akıncı, zirveye, ilki 16 yıl önce  Başbakan Yardımcısı iken olmak üzere ikinci kez katıldığının altını çizerek, Marmara Grubu Vakfı’nı, dünyanın çeşitli yerlerinden insanları toplayarak, barış, işbirliği, birlikte kalkınma yolundaki hamleleri ve çalışmaları nedeniyle kutladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, zirvenin tüm konularının güncel olmakla birlikte bazılarının acı, gözyaşını ve krizleri, bazılarının ise fırsatları anlattığını kaydetti.

“FIRSAT SUNAN DEĞİŞİMİ YARATMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Akıncı, globalleşen dünyada iletişim olanakları nedeniyle uzak kavramının artık geçerliliğini yitirdiğini anlatarak,  coğrafi olarak ne kadar uzak olunsa da,  bir ülkedeki finansal krizin tüm dünyayı etkilediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bir yerdeki patlayan bomba bedenimizi değilse de bizim de ruhumuzu parçalıyor, sahile vuran küçük cansız bedenler hepimizin yüreğini dağlıyor” dedi.

KKTC ve Kıbrıs adasının, bu acılı coğrafyanın hemen yanında olduğunu belirten Akıncı, “Bu kriz alanında fırsat sunan  değişimi yaratmak için uğraşıyoruz” dedi.