KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. 

Akıncı Kıbrıs'ta çözüm kararlılığını ifade etmek amacıyla Davos'a geldiklerini belirtti. Kıbrıslı Türk bir liderin ilk kez Davos'tan davet aldığını belirten Akıncı "Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideri olarak burada yer bulmuş olmayı önemsememiz lazım. (Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri) Anastasiadis ile bir panelde konuşmacı olduk ve birleşik Kıbrıs'ı konuştuk, buna giden yolda neler yapılabileceğini değerlendirdik" diye konuştu.

2016 belirleyici yıl olacak

Kıbrıs sorunu konusunda bu yılın belirleyici olduğunu söyleyen Akıncı şu ifadeleri kullandı; "2016'da bu işi bitirmek için herkesin üzerinde düşeni yapması gerekir. Aylar içinde sonuca varabiliriz. Ancak spesifik bir ay telaffuz etmek istemem. Mayıs ayında Rum tarafında seçimler var. Bu seçim kampanyaları başlayacak, hassas bir dönemde adım atmak Rum tarafı için kolay olmaz..

Mayıs'tan önce çözümün çok iyi olacağını söylüyorum ancak olamıyorsa da dünyanın sonu değil, ancak 2016 artık belirleyici yıl olacak" yorumunu yaptı. 

Birleşik Kıbrıs ekonomisinin daha iyi olacağını gördüler

Akıncı Rum kesimine ilişkin "Birleşik Kıbrıs ekonomisinin kendileri açısından daha iyi olacağını gördüler. Türkiye'yle düşman kalmak yerine 75 milyonluk bir pazarla işbirliği yapmasının getirisi olduğunu gördüler...Tüm bunları dikakte aldığınızda birleşik Kıbrıs'ın getirisinin çok fazla olacağını Rum iş insanları da kavradılar" diye konuştu.  

Akıncı Türkiye'nin bu sürece ciddi anlamda destek verdiğini dile getirdi. (Bloomberg HT)