Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde özlü konularda ilerleme sağladıklarını söyledi. Akıncı, tarafların siyasi kararlılığı ve ihtiyaç duyulan uluslararası toplumun desteğiyle Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme değil yıllar, aylar içinde ulaşılabileceğine inanç belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la yapacağı görüşme için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu sabah Uluslararası Barış Enstitüsü’nün (IPI) kahvaltılı çalışma toplantısına katılıp, Kıbrıs müzakereleri ve süreç hakkında bilgi verdiği bir konuşma yaptı, soruları yanıtladı.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, Müzakereci Özdil Nami, KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dana, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve müzakere heyeti üyesi Erhan Erçin de katıldı.

IPI Dış İlişkiler Danışmanı Warren Hoge’un moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Halit Çevik ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi de yer aldı.

AKINCI: “ORTAK İHTİYAÇ”

IPI’nın düzenlediği toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Akıncı, toplantının herkes açısından verimli geçmesini diledi.

Akıncı, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı olarak, adanın içinde bulunduğu olumsuz atmosfer ve zor koşullara rağmen Lefkoşa Rum Belediye Başkanı’yla tüm Lefkoşalılar için işbirliği ve sonuca ulaşmak için birlikte çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizim birlikte çalışmamıza engel olan nedir sorusuna yanıtı ortak ihtiyaçlarda bulmuştuk. Hayata geçirdiğimiz başarılı projelerimizin başlangıç noktası o ortak ihtiyaçtı... Kıbrıs konusunda sormamız gereken soru, çözüm için karşılıklı ihtiyacın olup olmadığıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 3 yıl dahi sürmeyen 1960 ortaklık anlaşmasının kaderini unutmamak gerektiğini belirterek, ortak geleceğimizi inşa ederken geçmişten gerekli dersi alıp, taraflardan birinin bu ortaklığı bozmasını engelleyecek tedbirleri aldıklarından emin olmaları gerektiğini söyledi.

“POTANSİYEL GELİŞTİRİLEBİLİR”

Akıncı, çözümle birlikte adadaki çeşitli sektörlerin, özellikle enerji, turizm, yüksek öğrenim ve finans konularında büyük gelişme olacağına işaret ederek, Kıbrıs’ın potansiyelini geliştirip, söz konusu endüstrilerde bölgede bir merkez haline gelebileceğini belirtti. Kıbrıs sorununun sadece halka değil, bölgeye de somut yararlar sağlayacağını kaydeden Akıncı, Kıbrıs’ta bulunacak olası bir çözümün çatışmaların hakim olduğu bölgede yol gösterici olabileceğini ve gerekli istikrarı sağlayabileceğini ifade etti.

“KAZAN-KAZAN SENARYOSU OLUŞABİLİR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs ve İsrail doğal gazını Türkiye üzerinden kurulacak bir boru hattıyla Avrupa’ya götürülmesiyle tüm bölge aktörlerinin yararına olacak bir “kazan-kazan” senaryosu oluşturulabileceğini söyledi. Akıncı, “Bu senaryo bugün için en etkili ve en uygulanabilir senaryodur. Uluslararası toplumun devam eden ilgisi ve desteğiyle bunu gerçeğe dönüştürebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, göreve geldiği günden bu yana gerçekleşen müzakere süreci ve atılan adımlara da değindiği konuşmasında, müzakere heyetinin üstün çalışmaları sonunda, özlü konuların bazılarında ilerleme sağladıklarını söyledi.

Adada müzakerelerin uzun zamandır devam ettiğine işaret eden Akıncı, geçmişte yaşanan acıları yeni nesillerin de yaşamaması için çaba harcamak ve ileriye bakmanın zamanı geldiğini kaydetti.

“FIRSAT PENCERESİNİ İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Akıncı, geçen zamanın Kıbrıs çözümün lehine olmadığını belirterek, “Aynı jenerasyondan olan Anastasiades ile ben çözüm bulamazsak, ortak yaşanmışlığı olmayan yeni nesillerin bir çözüm bulması daha da zorlaşacaktır. Mevcut fırsat penceresini bölgedeki gelişmeleri ve uluslararası düzendeki hızlı değişimler elimizden almadan iyi değerlendirmemiz gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tarafların siyasi istek ve kararlılığının yanı sıra uluslararası toplumun ihtiyaç duyulan desteğiyle Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme değil yıllar, aylar içinde ulaşılabileceğine inanç belirtti.