Kırk yıldır aktif siyasetin içinde bulunduğunu belirten Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı olması yönünde halktan birçok mesaj ve talep geldiğini, bu nedenle Cumhurbaşkanlığı’na aday olduğunu vurguladı. Bir makam uğruna yola çıkmadığını belirten Akıncı, görüşmede bu süreçle ilgili vizyonunu da aktardı. Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm odaklı siyaset sürdüreceğini, bütünlüklü çözüm sürecine paralel olarak ise kapalı Maraş bölgesi, havaalanı ve deniz limanının da bu süreçte gündeme gelmesi gereken konulardan biri olduğunu vurguladı. Akıncı Cumhurbaşkanı olması halinde Türkiye ile dostane ilişki kurularak, işbirliğine gidileceğini ancak bu ilişkinin kişilikli bir ilişki olacağını belirtti. Akıncı, Cumhurbaşkanlığı makamında tarafsız ve bağımsız olmanın önemine işaret ederek, parti içi meselelerle değil, toplumsal meselelerle uğraşılması gerektiğini, tüm renkleri tüm partileri kucaklayarak, kurum ve kuruluşlarla eşit mesafede durarak, her kesimle işbirliği yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Akıncı, bu dönemde doğalgaz dinamiğinin olduğunu, buna bağlı olarak uluslararası anlamda büyük bir ilginin bulunduğunu belirtti. Böyle bir süreçte halkın ve birçok esnaf ile zanaatkarın da desteğiyle başarıya ulaşılacağını belirtti.

KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs sorunuyla ilgili çözüm vizyonu bulunan ve toplum tarafından pozitif duruşu ile tanınan bir Cumhurbaşkanı adayının önemli olduğuna dikkat çekti. Tulga, bu süreçte Kıbrıs konusuyla ilgili çözüm vizyonunun önemli olması kadar buna paralel olarak hükümet, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleriyle işbirliğinde iç meselelerin çözümünde de hızlı bir şekilde yol kat edilmesi gerektiği üzerinde durdu.