Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görüşmelerde artık ana konuları konuşmaya başladıklarını kaydetti.

Liderler görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, bugünkü görüşmenin her zamankinden daha uzun sürdüğünü, çünkü artık ana konuları konuşmaya başladıklarını söyledi.

Bugün güven artırıcı önlemlerle ile ilgili yeni bir karar üretmediklerini belirten Akıncı, “Daha önce alınmış kararlar var. O konudaki çalışmalar zaten teknik komitelerde sürdürülüyor. Sonuçlar alındıkça da onlar yaşama geçecek” dedi.

Kapsamlı çözümle ilgili yoğun müzakereler yaptıklarını ve sürecin ilerlediğini dile getiren Akıncı, geçen hafta Brüksel’de yararlı görüşmeler yaptığını, AB kurumlarının başkanlarıyla temasları ve görüşmeleri olduğunu, Kıbrıs Türk toplumunun gelecekte Avrupa Birliği’ninbir parçası olacağından hareketle  şimdiden  sürece hazırlanmasının önemli olduğunu anlattı.

Akıncı, AB Komisyon Başkanı  Jean-Claude Juncker’in adayı ziyaretinde 3’lü görüşme olabileceğini de kaydetti.

“SÜREÇ BM SÜRECİDİR”

Avrupa Birliği’nin artan ilgisi olduğunu söylemenin yanlış olmadığını dile getiren Akıncı, “Biz bu ilginin olmasından ve artmasından memnunuz ama şu da çok net olarak bilinen bir gerçektir ki, bizim sürdürmekte olduğumuz süreç bir Birleşmiş Milletler sürecidir ve böyle devam edecektir. AB elbette bu sürece katkı yapacak olan en önemli aktörlerden biridir. Dolayısıyla şöyle bir yanılgının olmamasını teminen bunları söylüyorum: AB, BM’nin yerine geçiyor yada BM’nin rolü aşağıya çekilip AB’nin rolü yükseltiliyor gibi bir durum söz konusu değildir. BM gözetiminde sürdürülen müzakereler bir sonuca doğru yol alacak, temennimiz odur” ifadelerini kullandı.

İki toplumun nihai karar sahibi olacağını herkesin bildiğini söyleyen Akıncı, kendilerinin süreci o noktaya götürmeye ve mümkün olan en kısa sürede yapabilmek için tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

“BÖLÜNMÜŞLÜĞÜN MALİYETİ, ÇÖZÜMÜN MALİYETİNDEN AĞIR…”

Bulunacak çözümün bir maliyeti olacağını, maliyet konusunun öne çıkmaya başladığını da dile getiren Akıncı, “Şuanki bölünmüşlüğün devamı, bulunacak çözümün maliyetinden daha fazladır. Yine de çözüm maliyetli bir çözümdür. Mutlaka uluslararası aktörlerin de yardımına ihtiyacımız olacaktır. Olayın ekonomik boyutunun artık yavaş yavaş gündeme gelecek olması da iyidir, ihmal edilmemesi gereken önemli boyutlardan bir tanesidir” diye ekledi.