Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şu anda devam eden Kıbrıs müzakere sürecinin “son şans” olduğunu ve bunu çok açık ve net söylediğini ifade ederek, “Şu andaki Rum lideri benimle aynı kuşaktandır. Eğer biz de bunu yapamazsak bizden sonraki kuşaklar artık başka şey konuşurlar, federasyon falan konuşmazlar. Bunu Rum tarafının da çok iyi anlaması gerekir, anladıklarını da umut ediyorum” diye konuştu.

Akıncı, “Bu son fırsatı en iyi şekilde değerlendirelim. İstediğimiz; eşitliğimiz, özgürlüğümüz ve güvenliğimiz… Bu üç unsur son derece önemli bir unsur ve bir anlaşma içerisinde yer alması gereken hususlardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin davetlisi olarak 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere KKTC’ye gelen Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan kabulde, heyete, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan da eşlik etti.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Genel Başkanı Taner Uran, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya görevinde başarılar diledi ve zorlu bir süreç olan Kıbrıs müzakere sürecinde de destek belitti.

Bu yıl 100. yılını kutlayan dernek ve dernek çalışmaları hakkında Akıncı’ya bilgi veren Uran, amaçlarının işbirliği içerisinde geçmişi unutturmamak ve Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesinde yanında olduğunu göstermek olduğunu vurguladı, şehitleri rahmetle gazileri şükranla andı.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, dernek heyetini ağırlamaktan duyduğu onuru dile getirerek, harekat üzerinden 41 yıl geçtiğini ifade etti. 20 Temmuz’un kendileri için çok önemli bir tarih olduğunu vurgulayan Akıncı, 20 Temmuz’u sadece 20 Temmuz olarak anmanın eksik kalacağını işaret etti.

20 Temmuz’u genellikle kötü bir şekilde anlatmak isteyenlerin tarihi o günden itibaren başlatarak anlattıklarını, halbuki bunun bir öncesi olduğuna dikkat çeken Akıncı, “Eğer 15 Temmuz Yunan askeri darbesi olmasaydı 20 Temmuz da olmazdı” dedi.

Akıncı, o dönemde amacın Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması olduğunu anımsatarak, 5 gün sonra Türkiye’nin mecburen Kıbrıs’a askeri harekat düzenlediğini anlattı.

Bugün aradan 41 yıl geçtiğini ifade eden Akıncı, Kuzey’de güvenlik içinde yaşadıklarını, bunun bir gerçeklik olduğunu ancak bir yönünün de eksik kaldığının başka bir gerçeklik olduğunu vurguladı.

Akıncı şöyle devam etti:

“Eksik kalan yanı da; Anayasal düzenin uluslararası camianın da kabul edeceği bir şekilde bir sonuca bağlayamamış olmamızdır, o nedenle hala daha müzakere yapıyoruz, görüşme yapıyoruz. Bir tek nedeni budur. 
Şimdi yeniden müzakere safhasının içerisindeyiz, daha umutlu bir durum var, 10 yıl önce yine vardı ancak olmadı, bir taraf kabul etti, diğer taraf reddetti.

Şimdi son şans, bunu çok açık ve net söylüyorum. Şu andaki Rum lideri benimle aynı kuşaktandır. Eğer biz de bunu yapamazsak bizden sonraki kuşaklar artık başka şey konuşurlar federasyon falan konuşmazlar. Bunu Rum tarafının da çok iyi anlaması gerekir, anladıklarını da umut ediyorum.

Bu son fırsatı en iyi şekilde değerlendirelim. Nedir istediğimiz; eşitlik istiyoruz, güvenlik içerisinde yaşamak istiyoruz. Geçmişte acıları paylaştık, karşılıklı kayıplarımız oldu, göçmen olduk ama bu adada beraber yaşamaya mecburuz. Coğrafya bizi bu adada birlikte yaşamaya mecbur etmiş. Ne onlar bizi denize dökebilir ne biz onları, o yüzden akıl işi bu adanın nimetlerinden paylaşmak. Nimetlerini genç kuşaklar paylaşsın, ama eşitliğimiz özgürlüğümüz güvenliğimiz; bu üç unsur son derece önemli bir unsur ve bir anlaşma içerisinde yer alması gereken hususlardır.”

Bunları bir başarıya ulaştırmak için çalıştıklarını ve ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını belirten Akıncı, bugünleri kendilerine bahşeden şehitleri rahmetle, gazileri minnetle andı.

Savaşların acısını ve savaşın ne demek olduğunu en çok şehit, gazi ve kayıp ailelerinin bildiğini işaret eden Akıncı, savaşların iyi şeyler olmadığına dikkat çekti ve bu topraklarda, dünyada bir daha savaşların olmamasını temenni etti.

Heyetin ziyaret anısına plaket sunduğu Akıncı, heyeti bu gece Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenecek resepsiyona da davet etti.