Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, on buçuk  aydır sürdürdüğü müzakerelerde önemli gelişmeler sağlandığını belirterek, “Boşa geçen bir yıl olmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, olası bir çözümde KKTC’nin hazırlıksız olacağı alanların bulunacağına değinerek, “Bunlar için hazırlık süreci isteyeceğiz” diye konuştu.

Akıncı, iki tarafın uyum  içinde yaşayabileceği, rekabet içinde yarışabileceği bir ortamı yaratmak ve yakalamak zorunda olduklarının altını çizdi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) 53. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün yapılıyor. Genel Kurul Toplantısında  Oda Meclisi üye seçimi gerçekleştirilecek.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada müzakere süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Güven artırıcı önlemler başlığı altında önemli gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı,  bu bağlamda sınır kapılarındaki geçişlerin kolaylaştırıldığını, mayınlı alanlarla ilgili çalışma yapıldığını,  elektrikte geçici bir birleşmenin sağlandığını  kaydetti.

Kurulan ortak komitelerin çalışmalarından bahseden Cumhurbaşkanı Akıncı,  bu komitelerin en önemlilerinden birisinin de eğitim komitesi olduğunun altını çizdi. Akıncı Eğitim Komitesi’nin çalışmalarıyla gelecek kuşaklara daha barışçıl bir ortam bırakılacağının belirtti.

Türk tarafının 30’u aşkın askeri alanda olası kayıplarla ilgili çalışma yapılması için izin verdiğini ifade eden Akıncı,  Derinya ve Aplıç kapılarıyla ilgili çalışmalarda yapım ihalesine doğru gidildiğini kaydetti.

Kendisinin en önem verdiği konulardan biri olan mobil telefonlarla ilgili işbirliğinde sıkıntı yaşandığını belirten Akıncı, Rum tarafındaki yasal düzenleme nedeniyle bu işbirliğinin henüz gerçekleşmediğini söyledi.

Ad-hoc komitelerin de  yüzden fazla aktif katılımla AB’ye hazırlık konusunda çalışma yaptığını belirten Akıncı, Türk tarafının AB’ye yeniden  başvuru yapıp  yeniden üyelik süreci yaşayamayacağını , ancak bunun Kıbrıs Türk halkının hazırlıksız olduğu anlamı taşımadığını, hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Olası bir çözümde hazırlıksız  olunan alanlar olacağını kaydeden Akıncı, bu alanlar için de hazırlık süreci talep edileceğini vurguladı.

Akıncı, AB’ye üye olunsun ya da olunmasın her hal ve şartta,  insanca, kaliteli,  barış içerisinde, demokratik kurallara ve insan haklarına bağlı  bir yaşam istediklerinin altını çizdi.

Bugün çözümün 10 yıl öncekinden daha zor olduğunu kaydeden Akıncı, 10 yıl sonra da bugünkünden çok daha zor ve hatta belki imkansız olacağını belirtti.

AB ilkelerinin sadece bir toplumun malı olmadığını kaydeden Akıncı,  Kıbrıs Türk halkının  medeni, Avrupai bir halk olarak BM parametreleri yanında AB ilkelerine de sahip çıktığını vurguladı.