Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Naci Talat Vakfı heyetini kabul etti.Vakıf yetkilileri Akıncı’yı, Lefkoşa Piyano Festivali’ne davet etti.

Naci Talat Vakfı Başkanı Sıla Usar İncirli, görüşmede, dünyanın farklı yerlerinde devam eden ölüm ve savaşların barışın ne kadar gerekli olduğunu hatırlattığını belirterek, Kıbrıs’ta da barış görüşmelerine hız verilmiş olmasının barışa olan inanç ve umudu çoğalttığını vurguladı.

İncirli, babası Naci Talat’ın da, “Kıbrıs Türk toplumunda adalet ve demokrasi kavgasında, özellikle sol düşüncenin ülkede kök salmasında büyük emekleri olan düşünce ve eylem insanı” olduğunu anımsatarak, siyasi yaşamında yollarının Akıncı’yla da kesiştiğini söyledi.

Akıncı’nın büyük bir halk desteğiyle Cumhurbaşkanı seçilmesinin ve barış görüşmelerine hız verilmiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren İncirli, “Seçimde sağlanan birlik, Kıbrıs Türk halkının aslında birlikte hareket edebilme yetisinin de göstergesi” dedi.

İncirli, Vakıflarının vizyonunun; çevreyle, kendiyle ve dünyayla barışık, kardeşlik ruhuyla yardımlaşan, özgür, istikrarlı, girişimci bir toplum yaratılmasına katkı sağlamak olduğunu belirterek, “Bilim ve sanatın olmadığı yer yangın alanına dönüşür, biz de bu bilinçle o yangını söndürebilmek için bir avuç da olsa su bırakmaya çalışıyoruz” dedi.

2008 yılında kiraladıkları ve restore ettikleri binada, Naci Talat Barış ve Dostluk Evi adı altında etkinlikler düzenlediklerini anlatan İncirli, iki toplumlu konserlerin de yer aldığı etkinliklere örnekler vererek Akıncı’yı bu yıl düzenledikleri Lefkoşa Piyano Festivali’ne davet etti.

İncirli, kabul sırasında Akıncı’ya, Vakıflarının yayınladığı Naci Talat ve Kıbrıs Türk Solu ile Köşe Yazılarıyla Demokrasi kavgası isimli kitapları takdim etti.

AKINCI

Akıncı, Naci Talat’la tanışıklıklarının ve dostluklarının yıllar öncesine dayandığını belirterek, siyasal parti anlamında farklı partilerde olsalar da dünya görüşü olarak, hem Kıbrıs’ta kalıcı bir barış hem de alın teriyle geçinen insanların daha iyi bir yaşama kavuşması için ortak paydada mücadele ettiklerini söyledi.

Kıbrıs’ın Naci Talat’ı en verimli olduğu dönemde erken yaşta yitirdiğini kaydeden Akıncı, “iyi düşünür, ikna kabiliyeti yüksek az bulunur hatiplerden” olan Naci Talat’ın az bulunacak kişilerden olduğunu vurguladı.
Akıncı, 1990 yılındaki seçimlerde son kez aynı meydanlarda platformları paylaştıklarını anımsatarak, Talat’ı bu vesileyle bir kez daha saygı ve rahmetle andı.

Vakfın, faaliyetleriyle Talat’ı güzel biçimlerde andıklarını belirten Akıncı, Talat’ın çok insan tarafından bilinmeyen saz çalma ve güzel ses gibi meziyetlerini de sıraladı. Akıncı programının uygun olması durumunda festivale katılmaktan da mutluluk duyacağını söyledi.