Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, etkinlikte yaptığı konuşmada, ekonominin ve çalışanların refahının ancak federal çatı altında bir araya geldiklerinde daha iyi noktalara çıkacağını söyledi.

Müzakerelerde mesafe aldıklarını ancak nihai nokta için daha aşılması gereken konular bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm için gerekli dinamiğin toplumlardan geleceğini “Ne varsa Kıbrıslılarda var” ifadesiyle vurguladı.

Rum lider Nikos Anastasiadis de gelecek nesillere güvenli ve onların gurur duyacağı bir vatan teslim etmek istediklerini belirterek, müzakerelerde ilerleme kaydettiklerini söyledi; sivil toplum örgütlerinden destek çağrısı yaptı.

Chateau Status Restoran’da yer alan ve Tüm Kıbrıs Sendikalar Forumu temsilcilerinin açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, sırasıyla, SEK Genel Sekreteri Nikos Moizis, TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı, DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsis, PASYDY Genel Sekreteri Haci Dimitriu ve KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan konuştu.

Kuzey ve güneyden toplam 18 sendikanın temsilcilerinin 1995’te oluşturduğu forumun etkinliğinde, olası çözüm sonrası adada çalışma hayatında neler beklendiğiyle ilgili araştırmanın sonuçları duyuruldu.

Etkinlikte “Öngörülen Birleşik Kıbrıs’ta örgütlenme özgürlüğü ve toplu iş sözleşme hakkı”, “Sosyal güvenlik ve koruma”, “İstihdam politikaları ve istihdamı koruma”, “Cinsiyet eşitliği ve ayrımcılıkla mücadele”, “Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim”, “Ücretleri belirleme mekanizması ve ücretlerin korunması” ile “işçi sağlığı ve iş güvenliği” konularındaki bilimsel çalışmalar paylaşıldı.

Yaptıkları bilimsel çalışmanın Kıbrıs Türk ve Rum tarafında detaylı olarak incelenmesi ve çözüm sürecinde kullanılmasını da talep eden forum temsilcileri, sonuçları etkinliğe katılan Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’e de sundu.

Etkinlikte, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis de birer konuşma yaparak, bilimsel çalışmanın müzakere sürecine katkı yapacağını ifade etti.

Akıncı ile Anastasiadis yaptıkları konuşmalarda devam eden görüşmelerle ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, SEK Genel Sekreteri Nikos Moizis, Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek, PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsis, PASYDY Genel Sekreteri Haci Dimitriu ile forumu oluşturan diğer Türk ve Rum sendikaları; KTÖS; KTOEÖS, Koop-Sen, BES, Basın-Sen, DEOK, POED, OELMEK, OLTEK, POAS ve ESK’in başkan ve temsilcileri katıldı.

AKINCI: “GÖRÜŞMELERDE MESAFE ALINDI.. ANCAK NİHAİ NOKTA İÇİN DAHA AŞILMASI GEREKLİ KONULAR VAR” 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptığı konuşmada, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs sorununun çözümü yönünde yürüttüğü görüşmelerde mesafe alındığını ifade ederek, ancak nihai noktaya ulaşma için daha aşılması gereken konuların bulunduğunu açıkladı.

“Mesafe alındı mı? Evet alındı. Gerçekçi olmak gerekirse henüz daha aşmamız gereken ciddi sorunlar da var, bunu da ifade etmemiz lazım. Sizlere pembe bir tablo çizemem, vardığımız nokta ‘tozpembe’ değildir ancak ‘gapgaranlık’ bir tablo da değildir. İlerleme vardır ancak nihai noktaya gitmek için daha aşmamız gereken konular var” diyen Akıncı, sorunun çözümü yönünde gereken dinamiğin iki toplumun içinden gelecek dinamik olacağını vurguladı.

“NE VARSA KIBRISLILARDA VAR”

Sorunun çözümünün Kıbrıslı Türk ve Rumlara bağlı olduğunu ifade eden Akıncı, konuyla ilgili şunları ifade etti:

“Ne varsa Kıbrıslılarda var. Eğer biz istersek bir çözüm yaratır ve yaşatırız ve dıştan gelebilecek etkilere de birlikte direniriz. Kendi dinamiğimizi küçümser ve başkalarının yapmasını beklersek, biliniz ki çok bekleriz. Emeğin, çalışanın, sendikanın ve sivil toplum örgütlerinin desteklerinin hayati öneme sahip olduğunu düşünüyor ve sizlerle Kıbrıs’ın mutlu geleceğini birlikte inşa edilmemiz için Anastasiadis ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Akıncı, her iki tarafın Ticaret Odalarının son dönemlerde bir araya gelerek Kıbrıs’ın geleceğini ekonomik açıdan değerlendirmeleri, buna Türkiye ile Yunanistan’dan katılımcıların da dahil olarak ortak forum düzenlemeleri, bunun yanında emek dünyasının da 1995’ten itibaren bir araya gelerek Kıbrıs’ın geleceğini tartışmaları ve birlikte çalışabilmenin koşullarını yaratmaya çalışmalarını takdir ettiğini kaydetti.

İfade edilmekte olan statükonun mevcut haliyle devam edemeyeceğini belirten Akıncı, yıllardan beri kendilerinin de bunu dile getirdiğini ancak Kıbrıslı Türklerin statükoyu tanımlarken bunun bir başka açılımının daha bulunduğunu ve bunu ifade etmek istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, mevcut statükonun Kıbrıslı Türkleri çok haklı oldukları bir konumdan mahrum bıraktığını belirterek, uluslararası toplumun bir parçası olmak isteyen Kıbrıslı Türklerin 1960’ta iki toplumlu olarak kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nden bir şekilde dışlandığı kaydetti.

Kıbrıslı Türkler açısından bakıldığında statükonun kabul edilebilir olmadığını ifade eden Akıncı, dolayısıyla yeni bir yapılanmanın statükoyu bu açıdan da değiştireceğini ve iki kurucu devletli bir federal yapıda statükonun farklı bir şekle döneceğini belirtti.

Akıncı, bu noktada önemli olanın gerekli koşulları yaratma ve bu kez yapılacak referandumda iki ‘evet’in çıkmasının temini olduğunu ancak yapılacak işin hiç de kolay olmadığını söyledi.

“MASADA HASIM GİBİ DEĞİL İKİ LİDER OLARAK DAVRANMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Akıncı şöyle konuştu:

“Sayın Anastasiadis ile birbirimiz anlayarak, yardım etmeye çalışarak, masada iki hasım gibi değil, birbirine yardımcı olmaya çalışan iki toplum lideri olarak davranmaya çalışıyoruz, sizi temin etmek isterim ki yapmaya çalıştığımız budur.

“TOZ PEMBE DE DEĞİL GAPGARANLIK DA”

Birbirimizin sorunlarını toplumlarımız adına nasıl aktarabilir, yardımcı olabiliriz? Bunları konuşuyoruz. Mesafe alındı mı? Evet alındı. Gerçekçi olmak gerekirse henüz daha aşmamız gereken ciddi sorunlar da var, bunu da ifade etmemiz lazım. Sizlere pembe bir tablo çizemem, vardığımız nokta ‘tozpembe’ değildir ancak ‘gapgaranlık’ bir tablo da değildir.

İlerleme vardır ancak nihai noktaya gitmek için daha aşmamız gereken konular var. Sizlerin ilgilendiği konuların başında geleceğimizin ekonomisi gelmektedir. Tek bir ekonomi olacak elbette, Federal bir Kıbrıs AB üyesi bir Kıbrıs, tek ekonomiden söz edeceğiz. Tek Merkez Bankası olacak. Güney Euro, Kuzey başka para birimi kullanacak değildir ancak bu noktada göz ardı etmememiz gereken bir konu var; yılların getirdiği ayrılık şu an iki farklı ekonomik düzey var.

Son yıllarda şimdi Güney’de bazı ekonomik sıkıntılar  meydan gelmekte ve bunlardan yavaş yavaş çıkılmakta olduğunu gözlemliyoruz… Kıbrıs Türk tarafı ise statüko ve yılların getirdiği izolasyon sonucu ekonomik açıdan ciddi sorunlarla karşılaştı ve yıllardır Türkiye’den gelen yardımlarla yaşadı.

“EKONOMİK EŞİTLİK”

Dolayısıyla bir çözümün mutlaka ama mutlaka sadece siyasi eşitlik değil, aynı zamanda ekonomik eşitlik de temel bir konu ve bunu da sağlamanın yol ve bu konuda atılacak adımlar, AB’nin de kendi içinde de yapılabilecekler vardır. Kıbrıs’ta bölgesel anlamda atılacak ve bu konularda AB’ye verilecek mesajlar yardımların o şekilde gelişmesini sağlar ki ekonomisi dar olan taraf daha hızlı şekilde eşit düzeye gelebilir.

“ÇÖZÜM İÇİN YENİ DİNAMİKLER VAR”

Ayrı kalarak, çözüme ulaşmayarak Kıbrıs’ta ekonomik gelişme de sağlanamaz. Ancak Federal çatı altında bir araya geldiğimiz takdirde ekonomilerimiz, çalışanların refahı daha iyi noktalara gidebilecek… Şimdi yeni dinamikler var; ‘Doğu Akdeniz’de doğal gaz yatakları, Türkiye’den gelen suyun her iki tarafın kullanılabileceği hale getirilmesi, Elektrik kablolarıyla AB’ye bağlanma’ tüm bunlar yeni dinamik ve fırsatlar yaratmaktadır. Tüm bu dinamikler kanaatimce ancak yan faktörler olabilir, asıl dinamik iki toplumun içinden geleceği dinamiktir…”

ANASTASİADİS: “GELECEK NESİLLERE GÜVENLİ VE ONLARIN GURUR DUYACAĞI BİR VATAN TESLİM ETMEK İSTİYORUZ”

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise Kıbrıs sorununun çözümü yönünde Akıncı ile birlikte yürüttükleri görüşmede gelecek nesillere güvenli ve onların gurur duyacağı bir vatan teslim etmek istediklerini vurguladı.

Kıbrıs’taki Rum, Türk ve Latinlerin uluslararası hukuktan yoksun koşullarda yaşam sürdüğünü, demografik ve güvenlikle ilgili sıkıntıları bulunduğunu belirten Anastasiadis, bugün ortaya çıkan resimde Kıbrıslı Rum ve Türklerden oluşan iş dünyası, çalışan kesim, sendika ve sivil toplum örgütlerinin sorunun çözümü yönünde ortaya koydukları iradenin önemli olduğunu söyledi.

“İLERLEME KAYDETTİK, DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”

Görüşmede ilerleme kaydettiklerini de belirten Anastasiadis, bu kapsamda sivil toplum örgütü, sendika ve çalışanların desteğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Anastasiadis, görüşmelerde her iki liderin kendi toplumlarının yararına olan konuları gündeme getirdiği ve özellikle güvenlik gibi konulardaki farklılıkların anlayışla karşılanması gerektiğini söyledi.

“ORTAK KÜLTÜR”

Farklı birimleri bir araya getiren bir yapı olan federasyonla tüm Kıbrıs’ın Avrupa toprağı olacağını ve AB normlarının tüm adada geçerli olacağını ifade eden Anastasiadis, Kıbrıslı Rum ve Türklerin din ve dil dışında ortak kültürü bulunduğunu kaydetti.

Bulunacak çözümle Federal Kıbrıs’ın AB üyesi bir devlet olacağını belirten Anastasiadis, devletin güvenlik açısından güvencesi ve refahı olacağını söyledi.

Kıbrıs sorunun çözülmesinin dünya için de önemli bir adım olacağını ifade eden Rum lider Anastasiadis, bu hedefe ulaşmak için Akıncı’yla birlikte çaba göstermekte olduklarını belirtti.

Anastasiadis, sivil toplum örgütlerinin bu yönde ortaya koyacağı irade ve çabalara ihtiyaç olduğunu da kaydetti.